Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records

ŽIGA I BANDISTI

Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
ŽIGA I BANDISTI

Rođen u Prelogu, 07. svibnja 1964.g. kao deveto dijete, od majke Marije i oca Antuna.

Žiga veli: "Već kod prvog plača, doktor Franin je zaključio: "To će biti pjevač!" Zašto spominjem dr. Franina? Zato jer je 40 godina poslije došao na moj koncert, stisnuo mi ruku i ispričao priču o prvom plaču, sjećajući se teškog poroda gospođe Marije te rekao da je htio uživo čuti pjevanje "Žige međimurskog", uz riječi: "Imaš prekrasan glas i finu interpretaciju međimurske pjesme. (Laskali su mi taj stisak ruke i te riječi, jer to je čovjek koji mi je pri porodu spasio spasio život)."

U prvim školskim danima, zamijećen kao dijete s lijepim glasom, koje uvijek pjeva solo dionice u razredu, na raznim školskim priredbama i prigodnim svečanostima. Svih 8 razreda osnovne škole odličan učenik, no uvijek nemirna duha, sam sebe voli nazvati «pozitivan nemirko». Prvi koraci u glazbi bili su 4 dana škole harmonike kod prof. Đurđe, da bi s 13 godina osnovao svoj bend pod nazivom «Amor», u kojem je svirao bubnjeve. Specifično za taj bend bilo je što su jedini imali bubnjara kao glavni vokal. U drugom bendu, koji se zvao «Cezar», imao je funkciju frontmena-pjevača i tu se počelo primjećivati da Žiga, kao pjevač, u svojem nastupu ima «ono nešto».

U ranim 90-im, nastupa puno po humanitarnim koncertima i zabavama po hrvatskim klubovima i hrvatskim katoličkim misijama u Europi, a u koje ga rado pozivaju i danas. Izvjesno vrijeme svirao u bendu «Peti As», pratećem bendu Tomislava Ivčića. Tu Ivčić primjećuje njegove vokalne sposobnosti i dogovara se prvi album za Žigu, međutim, teške tragedija i smrt Tomislava Ivčića, zaustavlja razvojni put Žige kao pjevača. Poslije toga, Žiga ulazi u svijet etno glazbe i u to vrijeme pokreće vlastitu izdavačku kuću pod nazivom «Muraland-Švenda», u okviru koje je objavio 5 albuma: 3 albuma s međimurskim starinskim napjevima, obrađenim na moderan način i s «električarskim» instrumentima, a pod nazivima «Fijolica 1», «Fijolica 2» i «Fijolica 3», 1 album s autorskim pjesmama Stjepana Đurkina, pod nazivom «Neka me pjesma odvede», rađen za privatne potrebe g. Đurkina te 1 album s crkvenom tematikom, gdje Žiga pjeva o zaštitnicima pojedinih međimurskih župa, pod nazivom «Zvona zvone».
Svih 5 albuma na lokalnom području, u Međimurju, postiglo je vrlo zapažen uspjeh i postavilo Žigu na broj 1 kao pjevača u Međimurju. Šesti album pod nazivom «Cukor pekeraj» u izdanju «Croatia Recordsa», bio je pokušaj Žige da se probije i van granica Međimurja, ali je ostao nezamijećen zbog ondašnjih previranja u toj izdavačkoj kući. Zadnje 3 do 4 godine, Žiga intenzivno nastupa po svim festivalima, na kojima se pjeva uživo, od Požege, preko Pitomače, do Koprivnice, Krapine i Blata na Korčuli, a na Etnofestu Neum, sudjeluje punih 11 godina. Upravo na tom mjestu, u Neumu, došlo je do velikog pomaka u Žiginoj karijeri, kad je 2006.godine predstavio projekt «Žiga&bandisti».

Bandisti su prateći bend Žige, koji sviraju na puhačim limenim instrumentima (namjerno bez saksofona i klarineta), ali s bubnjarom te se može reći da je to poseban etno izričaj, na «Žigin» način. Ova glazba svirana na «sirov», starinski način bandista odiše pozitivnom energijom, emocijama, a posebnost svemu tome daje Žigin vokal, bojom i rasponom možda jedini odgovarajući za međimursku glazbu trenutno u Hrvatskoj. Upravo to pokazuje i dokazuje 7. album u izdanju «Croatia recordsa», pod nazivom «KonkrETNO», koji se u 8 mjeseci, kako je izdan, nalazi među prva 4 albuma po prodavanosti, ali po izvješću cd shopova, bez «napuhivanja» tiraža izdavača, dakle realna prodaja.

Album «KonkrETNO», pozitivno je prihvaćen od strane novinara, struke, tv i radijskih urednika pa čak i kolega pjevača i svirača, a posebno od publike. Žiga laganim, ali sigurnim koracima, ovim albumom probija put prema world glazbi, gdje mu je i mjesto.
Službene stranice:
www.ziga-ziga.com

Vezane vijesti

21.07.2011: ŽIGA & BANDISTI DANAS KOD PETKA
11.05.2011: MIRKO ŠVENDA ŽIGA PLEH, STRUJA, ŽICA NOVI CD U PRODAJI
06.05.2011: ŽIGA U LISINSKOM! Pleh, struja, žica
28.01.2011: ŽIGA: NA EUROSONG TREBA POSLATI ISKUSNOG IZVOĐAČA!
20.05.2010: ŽIGA & DRUGE SNIMILI VIDEO SPOT ZA PJESMU BLAGDANI
11.02.2010: ŽIGA & DRUGE NA DORI S PJESMOM BLAGDANI

10.12.2008: ŽIGA & BANDISTI
NOVI ALBUM CVETNO PROTULETJE

24.11.2008: ŽIGA  POTPISAO UGOVOR ZA CROATIA RECORDS

03.03.2008: ŽIGA I BANDISTI PRIMILI SREBRNU PLOČU
27.02.2008: ŽIGA I BANDISTI - VELIKI SOLISTIČKI KONCERT U TVORNICI!
30.03.2007: KONKRETNI ŽIGA ODRŽAO PROMOCIJU ALBUMA
15.02.2007: Žiga i Bandisti - KonkrETNO
Pretraga


Izdanja istog izvođača
ŽIGA I BANDISTI

ŽIGA I BANDISTI


CVETNO PROTULETJE , 2008


ŽIGA I BANDISTI

ŽIGA I BANDISTI


KonkrETNO , 2006


Pošaljite upit izvođaču
Vaš
e-mail:
Vaše
pitanje:

© Croatia Records 2005 - 2020. All Rights Reserved