Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
PAKET ARANŽMAN-BOX SET U PRODAJI
15.03.2007 PAKET ARANŽMAN-BOX SET U PRODAJI
Box set Paket aranžman koji, osim istoimenog, sadrži i prve albume Šarla akrobate i Električnog orgazma, dragocjeno je svjedočanstvo o afirmaciji ne samo beogradske, nego i novovalne rock scene cijele ex-Jugoslavije na početku 80-ih, te o doprinosu tada najveće nacionalne diskografske kuće Jugoton žanru koji se – u svjetskim razmjerima – prvenstveno oslanjao na pomoć malih, nezavisnih izdavača.

„Omnibus album“ Paket aranžman prvo je CD reizdanje doživjeo još 1991. što dodatno govori u prilog njegovu kultnom statusu stečenom praktički od trenutka objavljivanja na LP ploči u veljači 1981. Snimljen u jesen prethodne godine u studiju Druga maca klavijaturista i producenta Enca Lesića, on je okupio tri upravo oformljene i međusobno različite grupe: Idoli, Šarlo akrobata i Električni orgazam od kojih se do danas održala samo ova posljednja, ali njihov ih je samostalni rad, ubrzo nakon pojavljivanja na kolektivnom proglasu Paket aranžman, učinio ključnim sudionicima neponovljivog razdoblja novovalne euforije.

Idoli, najpopularniji od tri sudionika Paket aranžmana, zastupljeni su pjesmama Schwu Uber Europa, Plastika, Maljčiki i Amerika. Najkratkotrajniji među njima, Šarlo akrobata, otvaraju i zaključuju album skladbama Ona se budi i Niko kao ja, između kojih se još nalaze Oko moje glave i Mali čovek, dok izvorna postava Električnog orgazma najavljuje dugu karijeru grupe snimkama Krokodili dolaze, Zlatni papagaj i Vi. Osim što sadrži niz klasičnih naslova, Paket aranžman prethodio je podjednako utjecajnim, kasnijim projektima glazbenika koji se na njemu pojavljuju, poput Discipline kičme i Ekatarine Velike.
ŠARLO AKROBATA- BISTRIJI ILI TUPLJI ČOVEK BIVA KAD…

Poput Idola i Električnog orgazma, generacijskih kolega s Paket aranžmana, i Šarlo akrobata samostalno debitira na LP formatu u produkciji Jugotona, u ljeto 1981. Album Bistriji ili tuplji čovek biva kad… prvobitno je, doduše, bio namijenjen diskografskoj kući PGP RTB, no ona nije imala sluha za eksperimentalni punk pristup basista Dušana Kojića Koje, gitarista Mladena Mladenovića i bubnjara Ivana Vdovića VD-a koji debitiraju u travnju 1980. kao predgrupa Pankrtima na nastupu u beogradskom SKC-u. U jesen te godine na festivalu Omladina u Subotici dobili su drugu nagradu za pjesmu Ona se budi koju su upravo bili snimili zajedno s još tri doprinosa Paket aranžmanu i surađuju na filmu Dečko koji obećava redatelja MIše Radivojevića.

Također slično Idolima i Električnom orgazmu, glazba Šarla akrobate nailazila je na odlične reakcije i u Zagrebu, tako da njezina nekonvencionalnost, otprilike u vrijeme snimanja nastupnog albuma, dolazi do posebnog izražaja na rock večeri Zagrebačkog bijenala suvremene glazbe u proljeće 1981. uz Električni orgazam, Haustor, Laboratoriju zvuka te engleske izvođače Gang Of Four i Classix Nouveau.

Gosti Koje, VD-a i Milana bili su Goran Vejvoda, Jurij Novoselić (Film) i gitarist Gagi Mihajlović, a kolektivni učinak rezultirao je jednim od najhrabrijih i najoriginalnijih ostvarenja cjelokupne novovalne ex-Yu produkcije na kojemu se susreću utjecaji reggaea, duba, minimalizma i „neprilagođenog“ punkerskog stava. Sastavljen od glazbenika sklonih novim izazovima, Šarlo akrobata prestaje s radom potkraj 1981.


ELEKTRIČNI ORGAZAM

Dok Idoli i Šarlo akrobata na prvim samostalnim izdanjima nisu koristili pjesme s Paket aranžmana, Električni orgazam je na istoimeni debi album uvrstio dvije: Krokodili dolaze i Vi. Uzmemo li u obzir da on uključuje obradu Lennon-McCartneyjeve I've Got A Feeling (koja se s Konobarom nalazi na najavnom singlu), moglo bi se pomisliti kako je Električnom orgazmu na LP prvijencu nedostajalo materijala, to više što se od beogradskog trolista grupa prvi oglasio pod vlastitim imenom. Ali, kao što će ubuduće pokazati bogata Orgazmova diskografska praksa, to uopće nije bio slučaj.

Album Električni orgazam pojavio se u proljeće 1981.  istovremeno s prvim rođendanom grupe koja se ustalila u postavi Srđan Gojković Gile (gitara, vokal i skladatelj), Ljubomir Đukić Ljuba (klavijature), Ljubomir Jovanović Jovec (gitara), Marina Vulić (bas) i Goran Čavajda Čavke (bubnjevi). Slično Šarlu akrobati, na izmaku godine osnivanja nastupili su na Omladinskom festivalu u Subotici, a nedugo poslije izlaska Paket aranžmana započeli su sa snimanjem prvog albuma u Režiji 4 Radio Zagreba s producentom Pikom Stančićem. Bio je to još jedan primjer tada intenzivne novovalne suradnje zagrebačkih i beogradskih glazbenika.

Budući da je u to vrijeme Čavke služio vojni rok, na Električnom orgazmu zamijenio ga je Branko Kuštrin Mango (iz Grupe I), no album je svejedno posvećen originalnom bubnjaru i sadrži niz karakterističnih pjesama (Električni orgazam, Voda u moru, Infekcija, Nebo…) zbog kojih je Kris Bohn, novinar New Musical Expressa, nazvao Električni orgazam jednim od najuzbudljivijih sastava izvan Velike Britanije.


Idoli
Šarlo akrobata
Električni orgazam


Vezane vijesti
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved