Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
IN MEMORIAM KREŠIMIR BLAŽEVIĆ
20.03.2007 IN MEMORIAM KREŠIMIR BLAŽEVIĆ
Krešimir Blažević rođen je 1958. u Slavonskom Brodu, umro 19.3. 2007. u Zagrebu.

U rodnom Slavonskom Brodu je završio realnu gimnaziju i osnovnu glazbenu školu za violinu i gitaru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je etnologiju i komparativnu književnost. Radio je sve što se u glazbi može raditi. Od 1982. intenzivno se bavi glazbom kada je osnovao vlastitu grupu Animatori te u njoj bio skladatelj, tekstopisac, pjevač i gitarist. 1989. bio je glazbeni urednik i organizator programa u Glazbenom klubu Kulušić, te glazbeni producent. 1991. radio je kao urednik publishinga u Croatia Recordsu. Objavio je zbirku poezije I jedne i druge i knjigu pripovijedaka Sam u koloni. Pisao je glazbene kritike u časopisima Vijenac, Kana i Cantus. Član je Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatske glazbene unije, čiji je jedan od osnivača, a njegova kratka biografija nalazi se i u izdanju Sveučilišta Cambridge Who is Who in Popular Music. 2001. zajedno s Brankom Bogunovićem Pifom snimio je album Julija je bacila svoj krevet kroz prozor.

Dobre vibracije koje su se dogodile u glazbi osamdesetih još i danas traju, te ne ostavljaju ravnodušnima ni sve generacije koje su nastupile poslije. Hrvatski Elvis Costello - Krešimir Blažević - frontmen i duša jedne od najzanimljivijih rock grupa toga vremena, Animatora, u autobiografiji Ostat ću mlad prisjeća se ludih godina, nastanka benda, života rock'n'roll zvijezde i svega što uz to navodno ide. Blaževićeva autobiografija protkana je finim humorom, obojena autoironijskim tonovima i još je jedan, itekako poticajan, dokument koji govori o novom valu.
Ostat ću mlad skida koprenu mitova s jednog razdoblja pričajući priču o vremenu koje je imalo svoje heroje, velike i male, a jedan od njih bio je i sam autor.


ANIMATORI
Osnovani 1980. Originalna postava: Tomislav Brezičević - Toco, bubnjevi (Slavonski Brod), Andro Purtić, bas (Šolta), Vatroslav Markušić, violina (tada Zagreb, a prije Varaždin) i Krešimir Blažević (Slavonski Brod) Ako zanemarimo prvu postavu, uz Krešu su najduže vremena u grupi proveli bubnjar Goran Markić i basist Zoran Haraminčić.

Popis albuma:
1982. singl Male curice/Živjeti mirno
1983. LP Anđeli nas zovu da im skinemo krila (Croatia Records)
1984. LP Svi momci i djevojke
1987. LP Dok ležim cijeli dan u sjeni
1992. LP Proljeće je zakucalo/Duhovi iz prošlosti
1995. CD Reanimatori (kompilacija)
1996. CD Sanjarica (Croatia Records)
1998. CD K.B. & The Footballers
1999. CD Ima još puno vremena (uživo - Kulušić)
2003. CD Anđeli nas zovu da im skinemo krila (reizdanje) (Croatia Records)


Bez obzira na postignute ili nepostignute tiraže, ništa ne može poništiti mladenački polet i teenagersku tjeskobu početnog razdoblja Animatora, kao i nikada odbačeni estradni aksiom Krešimira Blaževića da skladanje i sviranje rocka podrazumijeva održavanje vječne mladosti, jasno naznačen i naslovom programatske skladbe Ostat ću mlad. Takvim nepokolebljivim opredjeljenjem Krešo Blažević postao je najnadahnutiji domaći interpret istog onog etosa koji je stvorio Good Vibrations Beach Boysa, Days Kinksa ili Summer In The City Lovin' Spoonfula ili kraće rečeno ponajljepših himni mladenačke bezbrižnosti i naivnosti.
Darko Glavan, CD Reanimatori


Upravo su Blažević i Animatori ostali uspješnim primjerom zvukovnice šezdesetih prebačene u osamdesete godine, što je postalo moderno tek u devedesetima. Možda zato Blaževićeve punokrvne melodije s pametnim tekstovima i nadahnutom svirkom benda s pomoću primjereno odabrane liste producenata nisu postale masovna senzacija, ali su na njegovim idejama kasnije profitirali izvođači poput Plavog orkestra i Crvene jabuke.
Hrvoje Horvat, Vjesnik


O izvođaču
Vezane vijesti
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved