Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
ADAM KONČIĆ: ZAGORJE, JA TVOJ SEM SIN
05.09.2007 ADAM KONČIĆ: ZAGORJE, JA TVOJ SEM SIN
Svestrani glumac zagrebačkog kazališta “Komedija”, zagorski umjetnik rodom iz Zaboka, Adam Končić, objavio je svoj prvi nosač zvuka pod nazivom “Zagorje ja tvoj sem sin”, na kojem je objedinio svoj rad na glazbenom polju u proteklih pet godina. Isključivo autorski album, na kojem se nalaze skladbe Arsena Dedića, Ivice Pepelka, Siniše Leopolda, Viktora Crneka i drugih, pisane upravo za Adama Končića, a sa kojima se ovaj talentirani glumac-pjevač predstavio na festivalskim pozornicama. Ovaj diplomirani kazališni glumac široj je publici najpoznatiji kao novinar Krešo iz televizijske sapunice “Ljubav u zaleđu”, a ostvario je ulogu i u TV seriji “Duga mračna noć”. Prvu kazališnu premijeru imao je 2000. godine u rock operi “Jesus Christ Superstar”, a potom su uslijedile brojne kazališne predstave. Za ulogu Rudija u “Lažnoj Barunici” 2003. godine dobio je nagradu Zlatni Histrion. Prvi solistički nastup ostvario je na Festivalu kajkavske popevke 2002. godine kada je izveo skladbu “Strele ljubavne”, a najveći pjevački uspjeh ostvario je sa skladbom “Gruda dedovine” koju je uz pratnju “Fakina” otpjevao na festivalu “Pjesma i tambura” 2005. gdje je osvojio prvu nagradu publike i drugu nagradu stručnog žirija. Adam Končić glumio je, pjevao, plesao i recitirao u mnogim predstavama, vodio je mnoge manifestacije i događaje, te pjevao na mnogim festivalima.

INTERVJU
Pred nama je Vaš prvi samostalni album, što nam Vi kao glumac donosite na ovom nosaču zvuka?
“Ovaj album obuhvaća moje glazbeno stvaralaštvo u proteklih pet godina, točnije od 2002. godine i mog prvog pojavljivanja na Krapinskom festivalu. Album donosi šest pjesama sa Krapinskog festivala, tri pjesme sa Festivala Podravine i Podravlja, a ostalo su skladbe sa festivala Zagorske krijesnice, odnosno festivala Pjesma i tambura, nastalih u novom aranžmanu tamburaškog izričaja vezanog uz osam instrumenata, a u nekima se pojavljuje i harmonika. U pjesmama progovara ljubav prema kraju, domu, roditeljima, voljenoj osobi, a jedino je pjesma “Rekli su pametnejši” socijalnog karaktera. Album je presjek mog rada na polju tamburaške glazbe, on odaje sliku Zagorca koji ljubi svoju riječ, svoj kraj i njeguje to narodno stvaralaštvo pored svog baznog posla, a to je u ovom slučaju moj glumački posao. Upravo me gluma još tijekom studija uputila u glazbene vode, kada sam vježbao tehniku pjevanja kod Sandre Langerholtz-Miladinov. U svojoj matičnoj kući pjevam u operetama, rock operama, mjuziklima, pa mi pjevanje nije strano. Osim toga potječem iz familije u kojoj se oduvijek pjevalo i sviralo, a i ja sam sviram dva instrumenta, bugariju kao narodni žičani instrument i gitaru”, ističe Adam Končić.


Koja je koncepcija samog albuma, s obzirom da se on u nekim detaljima razlikuje od standardnih nosača zvuka?
“Pjesme na albumu raspoređene su u četiri bloka koje razdjeljuju recitacije. Tako sam odrecitirao tri pjesme na kajkavskom dijalektu i na taj način cijelom albumu dao i glumačku crtu. Svaki blok započinje pjesmom u laganom ritmu, a završava sa recimo polkom ili nekom bržom pjesmom. Ovaj album predstavlja i moju suradnju sa tamburaškim orkestrom HRT-a, kojima sam postao zanimljiv baš iz tog razloga što mogu pjevanu riječ i odrecitirati, pa me to na neki način i razlikuje od ostalih izvođača.”


Ovo je Vaš prvi samostalni album, namjeravate li uz glumu i dalje pjevati i pojavljivati se na festivalima?
“Ako će me zvati na festivale ja ću se i dalje rado odazivati. Moj dosadašnji angažman u svijetu glazbe bio je takav da sam nastupao kada mi je to moj glumački posao dopuštao. Krapinski festival nikada nisam propustio jer on ima zahvalan termin početkom rujna, kada se kazališne sezone u teatrima tek zahuktavaju”.


Ove se godine na Krapinskom festivalu ne pojavljujete kao samostalni izvođač, nego ćete pjesmu “Puca je bela” izvesti sa Kvartetom Gubec?
“Da, to je jedna lijepa popevka, šaljivog karaktera, koju ću zajedno otpjevati sa svojim dečkima, Vidom Balogom, Adalbertom Turnerom Jucijem i Rajkom Suhodolčanom”. Zagorski Kvartet Gubec, u kojem su tri člana iz stalne postave kazališta “Komedija”, prošle je godine objavio album “Ak’ sem ti srčeko ranil” za koji su ove godine dobili Porina u kategoriji najboljeg albuma folklorne glazbe.


Što očekujete o albuma?
“Mislim da će ovaj album naći svoje mjesto pod suncem jer osim Zagoraca u metropoli ima jako puno kajkavaca koji jedva čekaju da se pojavi nešto novo, a mislim da će ovaj album biti pravo osvježenje s obzirom na to da je riječ o autorskom albumu, a ne o obradama”.


Do sada ste se bavili tamburaškom, narodnom pjesmom, kajkavskim izričajem, imate li afiniteta zagaziti u nege druge glazbene forme?
“Mislim da u kazalištu nalazim forme koje me zadovoljavaju. Vjerujem da bi se dobro snašao i u nekom drugom glazbenom izričaju, no mislim da bi me to previše udaljilo od mog baznog posla. Ovo što sam napravio u glazbenom smislu lijep je prilog mom glumačkom poslu koji mi je ipak prioritet. Glazba je jedna velika ljubav, ali gluma mi je ipak na prvom mjestu.


Imate li informacija kako su pjesme koje pjevate prihvaćene od strane publike, koliko su zaživjele?
“Sve ove pjesme su više-manje svirane na raznim radijskim postajama jer su objavljene na festivalskim nosačima zvuka. Posebno bi istaknuo autobiografsku pjesmu “Zagorje ja tvoj sem sin”, koja govori o tome kako ja odlazim u Zagreb, ispraćaju me ljudi sa dobrim željama, a ja se uvijek vraćam u svoj kraj i na neki način nikada iz njega nisam niti otišao. Ta je pjesma jako dobro prihvaćena i zato je i album nazvan po njoj. Istaknuo bi i pjesmu “Kajkavci” koju zajednički pjevamo Žiga, Vid Balog i ja, i u kojoj svaki od nas progovara o svom kraju, Žiga o Međimurju, Vid o Podravini i ja o Zagorju, a u refrenu se ističe to jedinstvo kajkavaca i ta naša unutarnja povezanost. Za neki lokalni karakter sigurno je važna pjesma “Krapina moja tak imam te rad” koja se uzima i kao neslužbena himna Grada Krapine”.


Što trenutno pripremate u kazalištu, planirate li možda povratak na male ekrane u nekoj novoj domaćoj sapunici, dramskoj seriji?
“U kazalištu “Komedija” pripremamo za kraj desetog mjeseca premijeru domaćeg mjuzikla “Ruža na asfaltu”. Riječ je o urbanoj priči sa izletom na selo vezanom uz mlade ljude, a koja prikazuje razliku između gradskog i ruralnog načina života. Tako će se u Komediji nakon niza uspješnih svjetskih mjuzikala ponovno pojaviti jedan domaći naslov i vjerujem da će biti lijepo iznenađenje za publiku. Paralelno sa radom na mjuziklu, postigao sam dogovor i sa producentskom kućom AVA, koja početkom rujna počinje snimati novu seriju pod radnim naslovom “Povijesna sapunica”, koja će se tijekom listopada početi prikazivati na malim ekranima. Riječ je o priči koja je smještena u jednu zagorsku kuriju, a radnja se događa između dva svjetska rata, pa tako obuhvaća period raspada plemstva, pojavljivanje nacizma i samo zahuktavanje ratnih prilika”.


O izvođaču
Vezane vijesti
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved