Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
ERO S ONOGA SVIJETA: DIGITALNO REMASTERIRANA IZVORNA SNIMKA LEGENDARNE OPERE
25.10.2007 ERO S ONOGA SVIJETA: DIGITALNO REMASTERIRANA IZVORNA SNIMKA LEGENDARNE OPERE
Riječ je o povijesnoj snimci iz 1962. godine u kojoj su glavne uloge pjevali solisti Josip Gostić, Marjana Radev, Drago Bernardić, Branka Oblak-Stilinović i Vladimir Ruždjak, uz pratnju zbora i orkestra HNK-a u Zagrebu, te pod ravnanjem dirigenta Jakova Gotovca. Novo digitalno izdanje opere donosi dvostruki CD s libretom i komentarima na 44 stranice.
Ero s onoga svijeta povijesna je opera prvi puta izvedena 1935. godine na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i od tada je samo u Zagrebu izvedena petsto puta. Do danas je u Zagrebu izvedeno šest različitih scenskih postava. Čitava plejada vrsnih ujetnika-pjevača, mijenjala se tumačeći uloge i njihove karaktere, uglavnom pod dirigentskom rukom autora opere Jakova Gotovca. Ero s onoga svijeta komična je opera u tri čina napisana prema narodnoj priči Milana Begovića.


Opera je praizvedena 2. studenog 1935. godine u HNK Zagreb i ostala je do danas najizvođenije djelo južnoslavenske muzičke literature. Praizvedbom je dirigirao sam Gotovac i već tada je osjetio da je publika operu dobro primila, što su potvrdile i kasnije reprize. Gotovac i Begović su glazbenu i tekstualnu osnovu za ovu operu našli u folkloru mnogih južnoslavenskih skupina, od folklora Dalmatinske zagore (završno kolo) do kosovskih djevojačkih pjesama iz Gnjilana (početni zbor djevojaka Duni mi, duni, lađane).
Radnja se zbiva u malom varošu, negdje u ravnici ispod Dinare, u ranoj jeseni. Seoski mladić (Mića) kreće u potragu za ženom koja bi ga htjela zbog njega samoga, a ne zbog njegova bogatstva. Udvara se djevojci Đuli i priča nevjerojatnu priču „da je došao sa onoga svijeta“. Ero nailazi na različite prepreke, zlu maćehu Domu i Đulinog oca gazda Marka. Za svakoga ima priču „s onoga svijeta''. Domi na prijevaru uzme novce, a gazda Marku konja. Pomaže mu mlinar Sima i na kraju Ero, odnosno Mićo, uspijeva u svome nauku: dobiva zaljubljenu djevojku, pomiri se sa svima te povede radosno kolo.

Lica u operi:
Marko, bogati seljak,
Doma, njegova druga žena
Đula, Markova kći iz prvog braka,
Mića (Ero), momak iz drugog sela
Sima, mlinar
Čobanče,
Jedan momak,
Djevojke, žene, momci, čobani, voćarice, trgovci, djeca i ostali seoski svijet


Ova komična opera predstavlja sintezu umjetničkih dostignuća zrelog glazbenika, njegovih dramskih afiniteta, smisla za organizaciju dramskog zbivanja, a ujedno je bila potvrda autorovog idejno umjetničkog stava koji je prevladavao u cjelokupnom njegovom stvaralaštvu. Ona je i ostalim Gotovčevim djelima utrla put ne samo u kazališne i koncertne dvorane nego i u najuglednije europske izdavačke kuće, tako da je Gotovac danas u svijetu svakako naš najpoznatiji glazbeni stvaralac.O izvođaču
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved