Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
CROATIAN ROOTS MUSIC PREDSTAVLJA: JENDRIN ŠKRILAK
06.12.2007 CROATIAN ROOTS MUSIC PREDSTAVLJA: JENDRIN ŠKRILAK
Album prvijenac etno sastava “Jendrin škrilak” donosi 13 novih pjesama, koje kao da su davnih dana nastale negdje u podravskom kraju. Riječ je o albumu koji je objavljen pod etiketom Croatian Roots Music, a kao gosti na albumu pojavljuju se Arsen Dedić, Zlatko Vitez, Renata Sabljak, Mirko Švenda – Žiga, Vid Balog i Stjepan Večković. Alfa i omega sastava je Davor Jendrašić, skladatelj, aranžer, tonski snimatelj i glazbeni producent, koji je oko sebe okupio zanimljivu skupinu glazbenika koja je jednako kao i on, za ovu vrstu glazbe, inspiraciju pronašla u podravskim i međimurskim napjevima. Tako sastav Jendrin Škrilak čine: Davor Jendrašić (dude, harmonika), Danijel Kivač (kontrabas), Marinko Barčan (berde, bugarija, brač), Ana Filipović (vokal), Kristina Benko (vokal), Damir Hajduk (cimbal), Danijel Krmić (brač), Krunoslav Benko (prim, violina, konge). Sastav dolazi iz Đurđevca, a postoji od 2000. godine kada su debitirali u Pitomači na festivalu “Pjesme Podravine i Podravlja” s pjesmom “U glazbi vjetra”, koja se također nalazi na albumu. Na stvaranju albuma sudjelovalo je tridesetak glazbenika, a članovi sastava posebno su ponosni na suradnju s Arsenom Dedićem u pjesmi “Dravske sirene” za koju trenutno snimaju spot. Na albumu se nalaze još tri skladbe izvedene na festivalu u Pitomači “Kad čerga stane”, “Djevojka iz doline”, “Giocconda u podravskoj bajci”, dok su ostale skladbe pisane posebno za ovaj album, dakle nema nikakvih obrada.

Osnivač sastava Davor Jendrašić odmalena je pokazivao interes za tradicionalne instrumente, a već sa osam godina svirao je harmoniku, te kasnije trubu i klavir. Radi kao profesor glazbene kulture u osnovnoj školi, a uz dude i harmoniku, u sastavu svira jedinke – drvene frulice i diplicu.


Recite nam nešto o samom sastavu, kako ste počeli i što vas je potaknulo na jedan ovakav projekt?
“Jedrin škrilak nastao je kao eksperimentalni bend stvoren za festival Podravine i Podravlja. Taj festival godinama je funkcionirao kao festival tamburaške glazbe, a mi smo kao bend imali drugačiju viziju glazbe. Željeli smo napraviti jedan stanovit odmak od tambura. U Podravini su se nekad davno svirale dude, diplice, jedinke, pa tek kasnije cimbule i violine. S obzirom da ljudi dugo nisu čuli zvuk tih tradicionalnih instrumenata, postavili smo si zadatak, vratiti autohtone podravske instrumente tamo gdje im je mjesto, sačuvati ih i ne dozvoliti da se zaborave. Uz sve članove benda ovdje moram spomenuti i Rajka Stilinovića, tekstopisca, vizionara i čovjeka čiju smo podršku imali i imamo od samog početka”, istaknuo je Davor Jendrašić.

Kako biste opisali glazbu koju izvodi vaš bend?
“Teško je reći što je to konkretno, iako ju svrstavamo u etno glazbu. Ja bih osobno rekao da je riječ o zabavnoj glazbi koja sadrži elemente folklora, a aranžerski je prilagođena onome što zovemo etno. Glazbena aranžerska slika obojana je starim, izvornim, autohtonim instrumentima, pa tako možemo čuti cimbal, dude, diplice, jedinke, drvene frule, violinu, tambure, razne udaraljke. Sve skladbe su naša autorska djela, a kroz njih smo pokušali svu tu našu tradiciju i povijest približiti ljudima našeg kraja, te ju prezentirati širokoj javnosti i onima koji se još do sada nisu upoznali sa spomenutim instrumentima. Mislim da je ovo što smo mi ponudili na našem albumu nešto novo na etno sceni i vjerujem da će naići na pozitivan odjek.”

Kakva Vas osobno glazba inspirira, gdje pronalazite teme za skladanje svojih autorskih pjesama?
“Ne bih mogao nešto posebno izdvojiti, jer slušam sve, od klasike na dalje. U potrazi za anarhičnim, temelje i inspiraciju pronašao sam u starim podravskim i međimurskim napjevima. Volim makedonsku glazbu, a oduvijek su me privlačile neparne mjere i egzotične ritamske figure. Isto tako obožavam irsku i mađarsku glazbu, koja mi je posebno bliska. Naravno da ne mogu preskočiti hrvatski folklor, u okviru kojeg slušam sve od klapskih izvedbi do slavonskih kola. Posebno cijenim ona društva koja gaje izvorni folklor.”

Kakva je po vašem mišljenju etno scena u Hrvatskoj, je li ona dovoljno raznolika da zadovolji svačiji ukus?
“Etno scena u Hrvatskoj raste iz dana u dan i to je dobro. Ono što bi mnogi rekli ‘malo nas je al nas ima’. Dokaz tome smo i mi, koji slovimo kao bend sa sela, koji na neki način stvara svoju glazbu u jednom mirnom okruženju, bez stresa i gužve. Osobno vjerujem da postoji još takvih entuzijasta u Hrvatskoj kojima je na prvom mjestu glazba i da će i oni jednog dana isplivati na površinu i ponuditi nam nešto izvorno i autohtono”.

Vaš album prvijenac doista je zanimljiv, na njemu ste ostvarili brojne suradnje, konkretno s Arsenom Dedićem, koji je zaista legenda glazbene scene?
“Uspjeli smo na albumu složiti raznovrstan repertoar i dovesti imena koja zaista zaslužuju posebnu pažnju. Arsenu se divim godinama i posebno sam ponosan što sam pokucavši na njegova vrata naišao na pozitivan odgovor. S Arsenom me spojio Tihomir Preradović, koji je zaista pravi profesionalac i kojem sam neizmjerno zahvalan na savjetima koje mi je dao jer mi je njima puno pomogao u stvaranju ovog albuma”.

Zašto ste vaš album prvijenac nazvali “Jendrin škrilak”, neki će možda reći da se teško izgovara i da neobično zvuči, a vjerujem da će se mnogi i pitati što je to škrilak?
“Da, sve je to točno, ali meni osobno taj je naziv bio posebno zanimljiv. Škrilak je vrsta šešira, a mene su u vojsci zvali Jendra, pa sam to zgodno spojio. Mislim da se sam naziv jako dobro uklapa u etno priču”.

Spremate li promociju albuma?
“Bend je već jako dobro uvježban, potrebno nam je nekoliko proba da budemo svi zadovoljni našim zvukom uživo. Plan nam je promovirati album prvenstveno u našem kraju, tako da ćemo odraditi nekoliko koncerata po Podravini i to prije Božića s obzirom da je album izašao. A za dalje ćemo vidjeti”.O izvođaču
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved