Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
TAMARA JURKIĆ SVIBEN - BOŽIDAR KUNC, SONATE
02.01.2008 TAMARA JURKIĆ SVIBEN - BOŽIDAR KUNC, SONATE
Hrvatska pijanistica Tamara Jurkić Sviben objavila je svoj drugi CD pod okriljem izdavačke kuće Croatia Records, a riječ je o prvoj povijesnoj snimci četiri sonate hrvatskog skladatelja Božidara Kunca. Po prvi puta su sve četiri sonate prezentirane na jednom mjestu, s obzirom da je do sada postojala snimka samo četvrte sonate koju je davnih dana snimila Ksenija Kos.

“Ovaj projekt dio je mog magisterija. Ja sam na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu magistrirala na djelima Božidara Kunca i Ivane Lang, a dio teme mog magisterija bila je ideja da se Božidar Kunc predstavi kao skladatelj kroz njegove četiri klavirske sonate. Željela sam ga prikazati kao skladatelja većeg formata, s obzirom da ga u muzikologiji percipiraju kao majstora minijatura, malih klasičnih komada. Kroz ovu temu željela sam ga prikazati kao skladatelja koji se zanimao za veliki klavirski zvuk. Ovaj CD predstavlja Kunca u jednom novom izdanju, daje jednu novu viziju prema njemu. Kunc se do sada tretirao i kao skladatelj koji ne pripada autorima nacionalnog smjera, jer se u njegovim minijaturama nisu nazirali neki eksplicitni folklorni elementi. Kroz ove sonate željeli smo pobiti tu tezu i pokazati da se u njegovim djelima ipak mogu primjetiti neki hrvatski etno motivi”, istaknula je Tamara Jurkić Sviben.

Božidar Kunc je bio hrvatski skladatelj i pijanist, a svoju prvu potvrdu skladateljske vrijednosti dobio je za “Koncert za violinu i orkestar” za koji prima nagradu svjetski priznatog violinista Zlatka Balokovića 1928. godine. Razvio je intenzivnu pijanističku djelatnost, usmjerenu prije svega na solističko i komorno muziciranje, primjerice s velikim Antoniom Janigrom, te pjevačima poput Dragice Martinis, Vladimira Ruždjaka i njegove poznate sestre, operne dive sestre Zinke Kunc Milanov. Iza sebe je ostavio bogat opus orkestralnih, komornih, vokalnih i klavirskih skladbi i niz minijatura specifičnog senzibiliteta, a svom središnjem klavirskom opusu dodao je četiri sonate u Des duru, Es duru, D duru i As duru.

Kako ste se odlučili na jedan ovakav opus?
“Ja sam već duboko, da kažem, zaglibila u predstavljanje hrvatske glazbe. Izvodim ju i na svojim koncertima u inozemstvu i vidim da se imamo čime ponositi. Radim i na projektu vezanim za opus Ivane Lang, hrvatske skladateljice koja je do sada bila zanemarivana. Ja sam prošle godine zajedno sa Simfonijskim orkestrom HRT-a snimila njezin klavirski koncert. To bi mogao biti i moj slijedeći projekt. Trenutno sam zaokupljena promocijom hrvatskih skladatelja prve polovice 20. stoljeća”.

Planirate li promociju ovog CD u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu s obzirom da dosta nastupate u stranim državama?
“Da, najprije ću 18. prosinca u Muzeju Mimara imati  promocju ovog CD-a, a ponosna sam što će paralelno biti promovirane i note sonata. Poslije Nove Godine planiram održat nekoliko promocija i po Dalmaciji, zatim Rijeci, Puli, ali svakako ću se orijentirati i na inozemstvo, posebno Francusku. Ovaj CD ima taj jedan duh francuskog impresionizma i želja mi je jednog hrvatkog impresionista predstaviti upravo tamo.”

Hrvatska pijanistica Tamara Jurkić Sviben diplomirala je u klasi profesora Jurice Muraia 1995. godine i  agistrirala u klasi profesora Vladimira Krpana 2006. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Koncertira kao solistica i komorna glazbenica od 1992. godine na mnogim hrvatskim festivalima usredotočivši se na repertoar kraja 19. i početka 20. stoljeća. Međunarodni nastupi uslijedili su nakon dobivanja rektorove nagrade 1995. godine. Slijede zapaženiji nastupi na festivalu slavenske glazbe u Parizu, Velikoj dvorani Palače UNESCOa u Parizu, Konzervatoriju u Tergnieru (Francuska), Teen Murti Auditoriumu u New Delhiju (Indija) , Festivalu “Two nights &Two days od modern music” u Odessi (Ukrajina), te brojni koncerti u Portugalu, Grčkoj, Španjolskoj, Austriji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Ukrajini, Izraelu i Indiji.
     Polazila je majstorske tečajeve Michaela vosskresenskog i Leva Naumova. Usavršavala se u klasi Monique Mercier na Ecole Normale de Musique de Paris “Alfred Cortot”. Tijekom studija prof. Murai usadio joj je ljubav prema rijetko izvođenim hrvatskim skladateljima, te je interes za istraživanje i promociju istih potaknuo njen poslijediplomski studij pod vodstvom prof. Vladimira Krpana. Prvenstveno se bavila usporedbom hrvatskih i američkih skladatelja prve polovice 20. stoljeća, a kasnije revalorizacijom skladatelja ivane Lang i Božidara Kunca, čije je brojne skladbe praizvela i tonski zabilježila za Hrvatski radio. U lipnju 2006. godine izdala je svoj prvi CD u izdanju Croatia Records s djelima hrvatskih i američkih skladatelja prve polovice 20. stoljeća. Članica je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Zaposlena je kao profesor glasovira na Glazbenoj školi “Zlatka Balokovića” u Zagrebu.

O izvođaču
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved