Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC - THE PLATINUM COLLECTION
11.01.2008 KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC - THE PLATINUM COLLECTION
Krunoslav Kićo Slabinac pjevač i autor mnogih uspješnica, okušao se tijekom gotovo 40 godina karijere u izvođenju zabavne, narodne, rock glazbe, ali i u interpretiranju tradicionalnih božičnih pjesama. Kao što oduvijek voli reći, narodna glazba Kići je venama, nju nosi u sebi od svog rođenja, a rock and roll je glazba s kojom je odrastao. Sredinom sedamdesetih okrenuo se više zabavnoj glazbi, šlagerima i baladama, a njegov prvi veliki hit bila je “Plavuša”. Ipak pjesma koja je obilježila njegovu karijeru je “Zbog jedne divne crne žene”, koju je sam napisao. Platinasta kolekcija, kako ga oduvijek zovu, rockera u duši, a bećarca na sceni, donosi 40 najvećih hitova, među kojima su dakako spomenute dvije pjesme. Tu su još: “Da sam tvoje riječi slušao majko”, “U dugim noćima”, “Tri slatke riječi”, “Dan koji se pamti”, “Violeta”, “Ne pitaj me ništa noćas”, “Nije nam bilo suđeno”, “Tvoj dječak je tužan”. Kićo je tijekom svoje karijere snimio preko 20 LP ploča, 56 singlica, te preko 500 pjesama, a u to ubrajamo i šest albuma tamburaške glazbe te oko 100 tamburaških pjesama.

Punih 38 godina traje Vaša solistička karijera, no dodamo li tome glazbeni staž u rock sastavu “Dinamiti” iz Osijeka koji je osnovan početkom šezdesetih, tada vaša karijera broji puno više glazbenih godina. Kada ste otkrili ljubav prema glazbi?
“Moja ljubav prema glazbu datira još iz najranijeg djetinjstva jer je moja obitelj imala prvi radio aparat u ulici. Glazbu sam zavolio od malena jer je ona u mojoj obitelji oduvijek bila prisutna. Već sam u prvom razredu osnovne škole imao potrebu da se istaknem kroz pjesmu, tako da sam ostvario i svoj prvi javni nastup upravo na jednoj školskoj priredbi. U petom osnovne upisao sam se u Dječje kazalište “Radost” u Osijeku gdje sam stekao prva scenska iskustva, kroz sviranje, pjevanje, plesanje baleta i kasnije folklora. Potom su sa pubertetom došli i prvi bendovi, te antologijska rock grupa “Dinamiti”, pa tako mogu za sebe reći da sam prvi rocker na ovim našim prostorima. Ja sam gitaru otkrio sredinom šezdesetih ponajviše zahvaljujući glazbi slavog Elvisa Presleyja. Dolaskom u Zagreb natjecao sam se u emisiji drugog programa Radio Zagreba “Subotom uvečer” gdje sam pobijedio sve svoje konkurente, što mi je otvorilo vrata glazbenog svijeta i omogućilo mi da 1969. godine objavim svoju prvu singl ploču “Plavuša”.”

Pjesma “Plavuša” bila je Vaš prvi hit, ona je i Vaše kantautorsko djelo, a taj je singl već prvi tjedan prodan u zlatnoj tiraži. Jeste li očekivali takav nagli uspjeh?
“Moram priznati da jesam. Ja sam već ’69 godine nastupio na Splitskom festivalu, i od tada sam nastupao na svim važnim festivalima. Danas nema niti jednog festivala na kojem nisam nastupio ili barem jednom pobijedio. Prodao sam milijune ploča koje su dostigle zlatnu i dijamantnu nakladu. Snimio sam preko 500 pjesama, a “Plavuša” je obilježila mene kao pjevača. Da nije bilo te pjesme možda danas ne bismo ni pričali o mojoj glazbi. 1971. godine predstavljao sam Jugoslaviju na pjesmi Eurovizije u Dublinu s pjesmom “Tvoj dječak je tužan”, a tadašnji prestižni londonski Daily Mirror s mojom slikom na naslovnici prodan je u rekordnih 7,5 milijuna primjeraka. Što se tiče diskografije mislim da sam na tom polju dobio vrhunske nagrade i da iza sebe imam karijeru kojom se malo tko može pohvaliti”.

Pjesma posvećena plavušama otvorila vam je vrata estrade, no pjesma “Zbog jedne crne žene” postavila vas je na pijedestal s kojeg nikad niste sišli. Jeste li smišljeno otpjevali pjesmu i crnkama?
“Znao sam da sredinom 70-ih rock više nije ‘in’, da se od toga ne može živjeti i da se moram odlučiti za zabavnu glazbu. Konkurencija i kriteriji bili su vrlo visoki. A što se tiče mojih balada posvećenih ženama, počeo sam ih pjevati kad sam sazrio i kad sam shvatio da kraj nas muškaraca po ovom planetu hodaju divna stvorenja koja se zovu žene. Na neki način sam ih motivirao da dođu na moje koncerte. Godinama u publici na koncertima vidim samo ljepši spol. Ja sam inače najviše uspjeha postizao s pjesmama koje nisam pjevao na festivalima i s kojima nisam pobjeđivao, a koje su ili moja kantautorska djela ili pjesme mojih prijatelja.”

Vaš glazbeni opus zaista je bogat, u njemu se protežu pjesme od onih pravih rockerskih, do tamburaških, preko zabavnih melodija, šansona, božičnih pjesama, dječjih pjesama. Postoji li nešto u glazbi što još uvijek niste napravili, a željeli biste?
“Da, opus je zaista raznovrstan i drago mi je zbog toga. Recimo meni posebno draga pjesma “Vjenčanja neće biti” je tipična šansona, pjesma mog drago prijatelja Zvonimira Goloba. Pjevao sam dalmatinske skladbe na splitskim festivalima u prvoj polovici 70-tih godina, kada sam doslovno držao taj festival skladbama “Rusule ti nosim”, “Cvijet čežnje”, “Rico moja rico”. Zanimljivo je da sam u to vrijeme surađivao sa Zdenkom Runjićem do pojave Olivera i Meri Cetinić, a pjesmu "Skalinada” Runjić je najprije ponudio meni. Mislim da sam u glazbi rekao gotovo sve. Možda postoje još neke praznine koje bih volio popuniti, recimo snimiti album duhovne glazbe, jer mislim da bih na tom polju trebao nešto više reći osim božićnih pjesama koje sam prvi snimio u Hrvatskoj.”

Oduvijek ističete da je zvuk tamburice u vašim genima, no da ste rocker u duši?
“Rock’n’roll je moja prva ljubav i razlog zbog kojeg sam se počeo baviti glazbom. Gitaru sam počeo svirati 1958. godine, skidao sam pjesme Elvisa Presleya i sa naučenih nekoliko pjesama počeo svirati po plesnjacima. Pročulo se da je glumac i pjevač iz kazališta odličan rocker pa sam svakim danom bio sve popularniji. Slava mi je godila i tada sam se prozvao Little Rocky. Tamburaška glazba je nešto što mi je u genima, cijela moja obitelj je muzikalna, a glazba je oduvijek bila prisutna u našoj kući. Zabavna glazba je zalog moje egzistencije, nešto što sam odabrao kao svoj kruh”.

U gotovo 40 godina karijere zaista ste prošli puno toga. Kakav Vam je stav prema današnjoj estradi i mladim glazbenicima koji tek stasaju u pjevače?
“Nekada su se glazbenici dijelili na amatere (tu smo kategoriju svi proši) , kafanske glazbenike, barske muzičare koji su pjevali po night klubovima i estradne umjetnike koji su bili na samom vrhu. Danas se situacija potpuno okrenula - amateri su na glazbenoj sceni, kafana se preselila na televiziju, a estradni umjetnici su nešto što odlazi na margine glazbenih zbivanja, što se već smatra kao ‘legendom’. Mislim da se danas svi epiteti jeftino dijele. Nekada nisi mogao ući u glazbene vode bez glazbenog talenta i teoretskog znanja, scenskog osjećaja, muzikalnosti, glasa, vokala. Kada sve to zbrojite to bi trebao biti glazbeni umjetnik. Danas se te vrijednosti više gotovo i ne traže, važno je preko noći napraviti zvijezdu."

O izvođaču
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved