Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
TOMA ZDRAVKOVIĆ: FOLK ZVIJEZDE ZAUVIJEK
01.02.2008 TOMA ZDRAVKOVIĆ: FOLK ZVIJEZDE ZAUVIJEK
Croatia Records pokrenula je novu ediciju pod nazivom “Folk zvijezde zauvijek” u okviru koje će biti objavljena kompilacijska izdanja sa najvećim hitovima izvođača narodne glazbe s područja bivše države. U okviru te edicije kao prvo izdanje objavljen je CD sa 20 originalnih hitova Tome Zdravkovića, zasigurno najpoznatijeg i najslavnijeg pjevača narodne glazbe.

Toma Zdravković bio je skladatelj i tekstopisac, a kao i većina pjevača, iz rodnog se Aleksinca morao preseliti u Beograd u potrazi za boljim životom. Iako je bio svjestan svoji pjevačkih mogućnosti, estradna scena tog vremena nije prepoznala njegov talent. Prema povijesnim podacima Tomu je poznata folk pjevačica Silvana Armenulić pronašla na jednoj klupi u Beogradu, u trenutku kada je ostao bez novca. Upravo mu je ona pomogla da stane na noge, a on joj je zauzvrat što mu je omogućila nastupe na njezinim koncertima, napisao pjesmu “Što će mi život bez tebe dragi.” Ubrzo nakon toga započeo je samostalno nastupati po kafanama, a njegove pjesme vrlo su brzo postale hitovi.

Tekstove svoji pjesama uglavnom je pisao sam i većina tih pjesama su autobiografske. Riječ je o kafanskim, ljubavnim pjesmama, koje uglavnom govore o neuzvraćenim ljubavima i patnjama. Iza sebe je ostavio mnogobrojne pjesme koje su i danas hitovi, poput: “Da l’ je moguće”, “Danka”, “Dotak’o sam dno života”, “Kafana je moja istina”, “Prokleta nedelja”, “Jelena”, “Za Ljiljanu” i druge, koje možete pronaći i na ovoj kompilaciji. Veliki prijatelj Tome Zdravkovića bio je Kemal Monteno koji je za njega napisao pjesmu “Pesme moje”, koja se također nalazi na CD-u.

Bio je boem u pravom smislu riječi, ženio se četiri puta, prijateljevao s alkoholom. Za njega kažu da je sve što je zaradio potrošio na kafanu, žene, kocku i piće. Umro je u rujnu 1991. godine u Beogradu. Njegov brat Novica Zdravković također je pjevač narodne glazbe.

O izvođaču
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved