Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
ZDENKO RUNJIĆ - GOLD COLLECTION, SVIRAJTE NOĆAS ZA MOJU DUŠU...
19.02.2008 ZDENKO RUNJIĆ - GOLD COLLECTION, SVIRAJTE NOĆAS ZA MOJU DUŠU...
Zdenko Runjić hrvatski skladatelj, aranžer, autor stihova i estradni poduzetnik, čovjek koji je svojim brojnim hitovima zadužio hrvatsku glazbu, tijekom dugogodišnje glazbene karijere napisao je preko 600 zabavnih melodija za najznačajnije hrvatske pjevače. Ipak u bogatoj paleti prekrasnih dalmatinskih pjesama najveći pečat ostavila je njegova suradnja s Oliverom Dragojevićem za kojeg je napisao preko 200 pjesama.

Zdenko Runjić potpisao je tridesetak samostalnih diskografskih izdanja prodanih u višemilijunskoj nakladi. Dvostruka kompilacija Zdenka Runjića koja nosi naziv “Svirajte noćas za moju dušu…” donosi 42 pjesme koje odišu morem, Dalmacijom, ljubavi. Iz bogate palete skladbi bilo je teško odabrati ono najbolje od Zdenka Runjića, pa ova kompilacija donosi samo jedan mali dio onoga što je tijekom karijere napisao ovaj pjesnik prepoznatljivog mediteranskog izričaja. Kompilaciju otvara zasigurno najpoznatiija Zdenkova pjesma “Galeb i ja”, a slijede “Skalinada”, “Kada zaspu anđeli”, “Prozor kraj đardina”, “Čovjek od soli”, “Lipa si lipa”, “Čet’ri stađuna”, “Nježne strune mandoline”, “Dva zrna grožđa”, “Lastavica”, “Adio bella”, “Nadalina”, “Diridonda”, “Pismo ćali”, “Vjeruj u ljubav” i druge.

Zdenko Runjić rođen je u Slavonskom Brodu, ali je već kao trogodišnji dječak došao u Split i tamo proveo cijeli životni vijek. Iako je po svojim djelima i ostvarenim uspjesima jedan od najistaknutijih hrvatskih autora, Zdenko je u glazbi bio samouk jer nikada nije završio glazbenu školu, niti stekao zvanično glazbeno obrazovanje. Završio je Elekrotehnički fakultet u Splitu. U periodu od 1960. do 1976. godine, te od 1979. do 1992. radio je kao glazbeni urednik Radio Splita, a od 1988. do 1992. bio je umjetnički direktor splitskog festivala zabavne glazbe. Dugo godina radio je kao direktor u današnjem Diokomu, kao asistent na Elektrotehničkom fakultetu u Splitu, te kao direktor nakladničke kuće MEI-INTERFEST. Zajedno sa suprugom Vedranom 1990. godine utemeljio je vlastitu nakladničku kuću SKALINADA, koja je objavila preko 90 izdanja prodanih u milijunskoj nakladi.

Skalinada je 1993. godine pokrenula festival zabavne glazbe “Melodije Hrvatskog Jadrana”, kojem je sam Zdenko dao neizbrisiv pečat kao autor i umjetnički direktor festivala, a sam glazbeni spektakl u svojih je deset godina trajanja na bazenima na Zvončacu iznjedrio brojne hitove. U četrdeset godina svog glazbenog stvaralaštva Zdenko je svoje najveće hitove napisao za Olivera Dragojevića (Galeb i ja, Oprosti mi pape, Skalinada, Vjeruj u ljubav…), a njihova dugogodišnja suradnja i prijateljstvo jedinstveni su slučaj u glazbenom svijetu. Taj iznimno uspješan tandem nastupio je zajedno na više od 100 festivala zabavne glazbe u zemlji i inozemstvu i višestruko je nagrađivan. S 83 skladbe izvedene na splitskoj festivalskoj pozornici Zdenko je dao najznačajniji pojedinačni doprinos tom festivalu te je tako utemeljio njegovu glazbenu osebujnost i komercijalno prepoznatljivu vrijednost. Među najznačajnije nagrade koje je osvojio tijekom karijere najznačajnije su svakako one koje je osvojio u tandemu s Oliverom Dragojevićem na festivalu SPLIT, gdje su ukupno osvojili 23 nagrade (12 nagrada publike, 11 stručnog ocjenjivačkog suda). Pjesme Zdenka Runjića pjevali su Goran Karan, Meri Cetinić, Zrinka, Novi Fosili, Tereza Kesovija, Mišo Kovač, Vice Vukov, Radojka Šverko, Zdravko Čolić, Arsen Dedić, Magazin, Petar Grašo, Jasna Zlokić i drugi.

Uspješno se okušao i kao skladatelj filmske glazbe nezaboravnih filmova Miljenka Smoje “Servantes iz malog mista” i “Roko i Cicibela”. Kao dugogodišnji vratar NK “Hajduk” i RK “Split” skladao je glazbu za sve međunarodne sportske priredbe u Splitu: Mediteranske igre 1979., Prvenstvo Europe u plivanju 1981. i Atletsko prvenstvo Europe 1990. Dobitnik je Porina za životno dijelo kojeg mu je uručio Oliver Dragojevć 1998. u Rovinju. Tijekom posljednjih godina skladao je glazbu za hrvatski pučki mjuzikl “Grgur” čija se praizvedba očekivala krajem 2004. godine. U njoj su trebali nastupiti najpoznatiji splitski pjevači, a naslovnu ulogu trebao je izvoditi Goran Karan. Nažalost, ne dočekavši oporavak nakon iznenadnog moždanog udara, Zdenko Runjić umro je u Krapinskim Toplicama 27. listopada 2004. samo dan poslije svog 62. rođendana. Zdenko Runjić ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskoj glazbi, posjedovao je veliku moć i bio je mnogostruko nadaren. Njegova pjesma "Galeb i ja" smatra se jednom od naljepših hrvatskih pjesama uopće, te je postala neslužbena himna grada Splita i Dalmacije.

O izvođaču
Vezane vijesti
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved