Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
KLAPA KUMPANJI - PJEVAJTE S NAMA
25.02.2008 KLAPA KUMPANJI - PJEVAJTE S NAMA
Klapa Kumpanji sa otoka Korčule objavila je svoj peti po redu nosač zvuka pod nazivom “Pjevajte s nama”, prvi pod okriljem izdavačke kuće Croatia Records. Riječ je o glazbenom projektu koji donosi 16 pjesama, popularnih hitova obrađenih u klapskoj maniri, uz mandolinsku pratnju.

Materijal je sniman u župnoj crkvi sv. Josipa u Vela Luci, a klapu Kumpanji iz Blata na otoku Korčuli čine: Janes Vlašić (voditelj klape, bariton), Rino Žuvela (1. tenor), Đoni Bačić (2. tenor), Zlatan Milat (2. tenor), Hrvoje Marinović (2. tenor i 2. mandolina), Ante Borovina (bas, 1. mandolina), Ivan Sardelić (bas, gitara, mandola), Romano Lipovac (bas, gitara) i Emil Martinović (bas, bas gitara). Klapa Kumpanji već je ostvarila zapažene nastupe na festivalskih pozornica, a u svoju biografiju upisali su i brojne nagrade osvojene na domaćim i stranim klapskim natjecanjima.

Pred nama je vaš novi glazbeni uradak, kakav nam materijal prezentirate na CD-u “Pjevajte s nama”?
“Klapa Kumpanji djeluje više od deset godina i mi smo se na prva četiri CD-a bazirali na klapskim a capella izvedbama, a manje na instrumentima. Na prethodnim nosačima zvuka nismo imali komercijalni pristup zabavnom žanru pjesama koje bi mi napravili na klapski način. S obzirom da smo posljednjih godina oformili pravi mali mandolinski kvintet odlučili smo zabavne pjesme, iz razdoblja sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća pa do danas, snimiti na jedan naš ležerniji način. Naime, vidjeli smo na vlastitim gažama da publika ne traži samo a capella pjevanje, već i jedan malo zabavniji otklon, pa smo odlučili na ovom CD-u biti prisutni jednim takvim zvukom i izborom pjesama. Presjekom tih trideset godina, odabrali smo po dvije skladbe iz svakog desetljeća, pa smo tako iz sedamdesetih godina snimili “La musica di notte” i “Budi noćas mirno more”, a iz  devedesetih godina “Ispod tvoje boloture” i “Da te mogu pismom zvati”. Svih 16 pjesama snimili smo uz mandolinsku pratnju, jer smo prije svega željeli zvukom biti komercijalniji i pristupačniji širem krugu ljudi, s obzirom da je danas iznimno zadržati širi interes publike za čisto a capella pjevanje dalmatinskih klapa. Mi svoj repertoar polako širimo i sa izvedbama svjetskih evergreena, a vjerujem da smo na ovom materijalu uspjeli postići ono što nam je cilj, a to je komercijalnost i pristup široj publici, “ ističe Janes Vlašić, voditelj klape Kumpanji.

Uz ovih petanest dalmatinskih pjesama, provukla se i jedna slavonska “Šumi, šumi javore”. Kako ste se odlučili na obradu te pjesme na klapski način i zašto?
“Klapa Kumpanji je proteklih godina nastupala diljem Slavonije, naše unutrašnjosti ali u Slovenije, pa smo usporedo s našim pjesmama slušali i one tamburaške koje su nam polako ulazile u uho. Tako smo odlučili da pokušamo obraditi i neku slavonsku pjesmu, jer smo željeli pokazati da i mi možemo pjevati takve pjesme. Ovog puta odlučili smo se za skladbu “Šumi, šumi javore”, autora Miroslava Škore, iako u našem repertoaru već duže vrijeme postoje skladbe “Ne dirajte mi ravnicu” i “Sve je ona meni”.

Mnogi će se začuditi na podatak da je materijal sniman u župnoj crkvi sv. Josipa u Vela Luci, možete li nam to malo pojasniti?
“Prije nekoliko godina montiran je kompletan studio u crkvi sv. Josipa. Ja posljednjih desetak godina surađujem sa raznim klapama, poput klape Vela Luka i Ošjak i u tom smo studiju snimili nekoliko materijala. Mi u tom studiju pripremamo kompletan materijal, a potom ga nosimo u studio Radia “M” da bismo ga tamo smiksali i dobili kvalitetan zvuk. Svi mi vjerujemo u tu crkvu, a odabrali smo je upravo zbog ambijenta, jer svi klapski pjevači lakše pjevaju u crkvi, tu se oslobode, a sam ambijent ne opterećuje toliko koliko to čini studijsko okruženje. Ja izbjegavam studija jer ona sama po sebi svaku klapu zakoče iz tog razloga jer klape spadaju u jedan autentičan prostor, a to su kalete, zbijene ulice, gdje one same po sebi dolaze do izražaja, a crkva ima upravo takvo ozračje koje svaku klapu oplemeni. Primjerice, pjesma Branka Starca “Plakale su tvoje oči” koju izvodi klapa Vela Luka, snimljena je u toj crkvi, a upravo je ona 2005. godine dobila Porina u kategoriji najbolje folklorne pjesme.”

Kakvu vrstu promocije pripremate za novi CD?
“Jedan od prvih koncerata svakako će biti u Blatu na otoku Korčuli, a potom ćemo krenuti s promocijom novog materijala po raznim dalmatinskim mjestima. Tamo ćemo pjevati i krajem travnja na blagdan Svete Vicenze, zaštitnice Blata, dok ćemo, kako sada stvari stoje, veliki samostalni koncert u dvorani “Vatroslav Lisinski” održati 15. travnja, a na njemu će nam se kao gosti pojaviti većina naših suradnika. Već su nam dolazak potvrdili Vinko Coce, Meri Cetinić, Jasna Zlokić i Tedi Spalato, a razgovarat ćemo još sa Harijem Rončevićem, te našom estradnom damom Terezom Kesovijom. Također ćemo odraditi neke koncerte po unutrašnjosti lijepe naše, te po Sloveniji, Ausriji i Njemačkoj.”

Klapa Kumpanji priprema i novi autorski album?
“Drago mi je prije svega da smo ostvarili suradnju s izdavačkom kućom Croatia Records i da će nam nakon ovog CD-a, pod njezinim okriljem biti objavljen i autorski CD. Pjesme skupljamo već duže vrijeme, vjerujem da će ih biti dvanaest na novom albumu, ali želimo taj posao oko izbora najboljih skladbi odraditi studiozno i dobro. Imamo ponude od nekih eminentnih autora koji su nam obećali poslati pjesme, poput Đele Jusića, Jure Perdije, Dušana Šarca. Biti će to jedan pravi dalmatinski CD i vjerujem stepenica više u karijeri klape Kumpanji”.

Spremate li se za nastup na kojem festivalu ove godine?
“Svakako. Lani smo pjevali na Splitskom festivalu i to na večeri na klapski način, pa ćemo i ove godine nastupiti tamo. Također prošle smo godine pjevali s klapama u pulskoj Areni, pa ćemo na istom prostoru odraditi koncert i ove godine. Pjevat ćemo svakako na festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, na Večerima dalmatinske pisme u Kaštelima i na festivalu Marko Polo ovdje na Korčuli.”


O izvođaču
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved