Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
ŽIGA I BANDISTI - VELIKI SOLISTIČKI KONCERT U TVORNICI!
27.02.2008 ŽIGA I BANDISTI - VELIKI SOLISTIČKI KONCERT U TVORNICI!
Mirko Švenda Žiga i njegovi “Bandisti” održat će ove subote, 1. ožujka, u zagrebačkoj Tvornici kulture, svoj prvi veliki solistički koncert pod nazivom “Kajkavci, tu sme!”. Svim ljubiteljima kajkavštine svojim bogatim i raznolikim opusom predstavit će se najveća etno atrakcija iz Međimurja, te uz njih najbolji predstavnici autohtone glazbe bednjanskog kraja, grupa Kavaliri. U Žiginom sastavu je šest ‘bandista’ na puhačkim limenim instrumentima i jedan bubnjar, dok Kavaliri preferiraju cimbule, bajs (kontrabas) i tri violine od kojih su dvije vodeće, a jedna kontra.

Mirko Švenda ŽIGA, u glazbi je već 25 godina, a posljednjih desetak bavi se izričito etno glazbom i to obradom međimurskih narodnih pjesama. Objavio je šest albuma koji su na regionalnoj razini postigli veliki uspjeh, no tek mu je posljednji, pod nazivom "KonkrETNO" u izdanju Croatia Recordsa, u vrlo kratkom roku osigurao mjesto među vodećim izvođačima na hrvatskom tržištu, a sam album našao se u vrhu ljestvice najprodavanijih izdanja.

Žiga i Bandisti njeguju poseban etno izričaj, na «Žigin» način. Ova glazba svirana na «sirov», starinski način bandista odiše pozitivnom energijom, emocijama, a posebnost svemu tome daje Žigin vokal, bojom i rasponom možda jedini odgovarajući za međimursku glazbu trenutno u Hrvatskoj. Album «KonkrETNO», pozitivno je prihvaćen od strane novinara, struke, tv i radijskih urednika pa čak i kolega pjevača i svirača, a posebno od publike.

Koncert u Tvornici biti će prigoda da Croatia Records uruči Srebrnu ploču Žigi i Bandistima za prodaju njihovog albuma “KonkrETNO”!

Koncert u Tvornici biti će na određen način vaš prvi veliki solistički koncert u Zagrebu?
“Da, biti će to moj prvi solistički koncert, a cijela priča nosi naziv ‘Kajkavci u Zagrebu’. Ja sam sa svojim Bandistima prošle godine svirao kao predgrupa Kočani orkestru u Tvornici i naš se nastup iznimno dopao vlasnicima, pa smo već tada počeli sa pregovorima oko našeg koncerta. Sada smo utvrdili taj datum i vjerujem da će nakon ovog koncerta on postati tradicija. Gustafi tamo već tradicionalno nastupaju za Martinje, a mi ćemo 1. ožujka najaviti proljeće. Treba pričekati koncert, vidjeti kakvog će odjeka imati i onda ćemo moći dalje razmišljati. Moram ovdje dodati da smo u Zagrebu imali odličan koncert povodom Adventa na Jelačićevom trgu i da je bio odlično posjećen, te da smo nedavno odradili također odličan koncert u Samoboru povodom fašnika”, ističe Žiga Međimurski.

Pripremate li kakva iznenađenja, goste?
“Kao gost nastupit će Branko Bogunović Pif na gitari, jer mi je želja da se publici prikažem u jednom drugačijem svjetlu. Uz trube i trubače osjeća se jedna jaka energija, pozitivna vibracija i veselje. Zato sam pozvao Branka, koji će me pratiti na gitari i tom prilikom želim u prvi plan staviti svoje pjevanje. Želja mi je pokazati ljudima kako pjevam, te da u tom segmentu moj glas i moje pjevačko iskustvo dođu do izražaja.”

Kakav repertoar pripremate za Tvornicu?
“Na koncertu ćemo pjevati naš klasični repertoar, pjesme sa posljednjeg albuma “KonkrETNO”, dakle stare kajkavske i međimurske pjesme obrađene na način kako to radimo ja i moji trubači, a to znači s puno energije. Pripremit ću i pokoje iznenađenje, otpjevati dvije, tri makedonske pjesme, dva tri sevdaha, a vjerujem da će publici biti zanimljivo čuti i talijansku canconu u stilu mojih bandista. Pjevat ćemo “O sole mio” i tu pjesmu ću otpjevati u stilu cancone, ali u disco verziji s trubačima i u ritmu jedne pozitivne vibre”.

Pripremate novi album, kada ga možemo očekivati i što ćete nam prezentirati na novom materijalu?
“Novi album bi trebao izaći u petom mjesecu, a za sada ima radni naziv “Kaj bi rada”. Na albumu će se naći nekoliko autorskih pjesama Branimira Mihaljevića, te pokoja moja autorska skladba, ali naravno i obrade starih međimurskih pjesama. Ovog puta svoj opus proširit ću zagorskim, dalmatinskim i slavonskim mixom, pa će cijeli projekt biti Hrvatska u malom.”

Mirko Švenda je ranih 90ih nastupao na humanitarnim koncertima i zabavama po hrvatskim klubovima i hrvatskim katoličkim misijama u Europi, gdje ga rado pozivaju i danas. Izvjesno vrijeme svirao u bendu «Peti As», pratećem bendu Tomislava Ivčića. Tu Ivčić primjećuje njegove vokalne sposobnosti i dogovara se prvi album za Žigu, međutim, teške tragedija i smrt Tomislava Ivčića, zaustavlja razvojni put Žige kao pjevača. Poslije toga, Žiga ulazi u svijet etno glazbe i u to vrijeme pokreće vlastitu izdavačku kuću pod nazivom «Muraland-Švenda», u okviru koje je objavio 5 albuma: 3 albuma s međimurskim starinskim napjevima, obrađenim na moderan način i s «električarskim» instrumentima, a pod nazivima «Fijolica 1», «Fijolica 2» i «Fijolica 3», jedan album s autorskim pjesmama Stjepana Đurkina, pod nazivom «Neka me pjesma odvede», te jedan album s crkvenom tematikom, gdje Žiga pjeva o zaštitnicima pojedinih međimurskih župa, pod nazivom «Zvona zvone». Svih pet albuma na lokalnom području, u Međimurju, postiglo je vrlo zapažen uspjeh i postavilo Žigu na broj 1 kao pjevača u Međimurju. Šesti album pod nazivom «Cukor pekeraj» u izdanju «Croatia Records», bio je pokušaj Žige da se probije i van granica Međimurja, ali je ostao nezamijećen. Na festivalu u Neumu 2006. godine došlo je do velikog preokreta u Žiginoj karijeri, jer je tamo predstavio projekt «Žiga&bandisti».

Pogledajte video: Žiga i Bandisti-Klinčec stoji pod oblokom
O izvođaču
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved