Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
VLADO SMILJANIĆ - SRCE PODRAVSKO
13.06.2008 VLADO SMILJANIĆ - SRCE PODRAVSKO
Dvostruka kompilacija hrvatskog autora tamburaške glazbe Vlade Smiljanića, jednog od najpoznatijih skladatelja koji je svojim radom na određen način povezao velik broj kvalitetnih tamburaša, objavljena je u povodu 40-te obljetnice glazbenog djelovanja ovog vrsnog autora. U njegovoj bogatoj kolekciji postoji velik broj pjesama koje su ga proslavile na festivalima u Požegi, Brodu, Pitomači. Njegova kompilacija donosi 45 pjesama koje je Vlado Smiljanić sam odabrao, a koje predstavljaju presjek njegovog rada u ovih 40 godina koliko je prisutan na tamburaškoj sceni Hrvatske. Među najpoznatijim izvođačima koji su pjevali njegove pjesme su: Najbolji hrvatski tamburaši, Boris Ćiro Gašparac, Stjepan Jeršek Štef, Krunoslav Kićo Slabinac, Gazde, Šima Jovanovac, Slavonski dukati, Vera Svoboda, Đuka Čaić i mnogi drugi.

O Vladi Smiljaniću ponajbolje govore riječi koje je u privitku ovog izdanja napisao Stjepan Šegovac: “Venama svih ljudi teče krv. Za neke kažu da im uz krv teku i benzinski oktani, drugima vino, trećima boje…Vladi Smiljaniću zasigurno teče – glazbena krv!"

Primarno podravska, ali istovremeno i slavonska i kajkavska…

Rođen na razmeđi Slavonije i Podravine, u Starom Gradcu, mjestu u kojem sa zapadne strane “dežd curi”, a s istočne strane “kiša pada”, upijao je sve najbolje od starih mužikaša Podravaca, slavonskih tamburaša i mađarskih guslača. Ta vjetrometina stilova nije ga nimalo zbunila. Točno je posložio što kome pripada pa jednako dobro piše za Slavonce i Podravce. Jednako dobri su mu tekstovi i glazba za kajkavsko i za štokavsko područje. Smiljka ima ono što rijetki posjeduju – jednako dobro piše glazbu i tekstove. Zapravo to nisu tekstovi. To su pjesme s dubinom, porukom, puni etnosa, a opet suvremeni s porukom i pokudom, ponekad cinični, ponekad veseli i optimistični. Smiljanićeve pjesme su scenario po kojem se može snimati dokumentarac o običaju, životu, događaju. Zato ne treba čuditi što su postale – narodne. Prihvaćene od najširih slojeva među kojima malo tko zna da su njegovo autorsko djelo. Ako je i učio na zasadima Lengera, Švarbića i ostalih ponajboljih mužikaša, Smiljanić ih je nadišao u svim elementima od stvaranja pjesama na tradicijskm zasadima. Bez sumnje, isti rezultat bit će i s pjesmama s ovog nosača zvuka. Vlado Smiljanić ima “podravsku krv” koja odgovara svim krvnim grupama.”

Lijepih riječi o ovom vrsnom autoru nije nedostajalo niti iz pera Rajka Stilinovića:

“Rodil sem se vu najlepšem kraju. Počeo bi tako Vlado Smiljanić odu svojoj Podravskoj krvi, svojoj Dravi što tkana zlatnim dravskim peskom teče Vladinim venama. I odu svom ocu Franji stihom tamburu mi odma v ruke dali. Da, niti sedam godina od Josipova 1947. nije prošlo, a u ruci Vlade Smiljanića kucao bi ritam s bugarije, da bi nedugo potom zacvrkutao prim. Je li tad rođeno još jedno priznanje: Slavonijo ja sam tvoje dijete? Mi čiji korijeni poput Vladinih niču iz iste ravnice znamo da se njegova zipka, njegov Stari Gradac jednakom radošću veseli uz kićenu slavonsku i uz široku podravsku pjesmu. Jest zato Vlado i Cvijet Podravine i Slavonije dijete. Jest zato i pjesmarica Pjesme i plesovi iz Hrvatske na kojoj uz Vladin potpis stoji godina 1986. Gle, baš i godina mojih prvih uglazbljenih stihova, od kojih kasnije mnogi bivaju optočeni Vladinom glazbom ovjenčavši se tako i nagradama na požeškom Trgu Svetog trojstva. A godina kada Vlado tijelom odlazi iz zavičaja? Slučajna? 1971. Nije u hrvatskom biću nikada slučajna. Hrvatsko proljeće. Proljeće koje Vladi otvara vrata glazbenoj sceni, ali i otvara poklopce škrinje u kojoj se poput biserja taloži hrvatska glazbena baština. I ime Vlade Smiljanića. Možda tek samo Smiljka. Dovoljno. I jednom kad Tambure budu tiho svirale. Sjećanja Vladina i naša bilježe nastupe sa Švarbićima, Lulićima, Lengerima, u Grupi X, Tajni, Ex Panoniji, Pet za pet… K’o melem na rane nižu se turneje u hrvatskim ognjištima diljem svijeta sa Vice Vukovom, Đukom Čaićem, Ivom Fabijanom, Ćirom Gašparcem,  Kićom, Šimom i ponajviše sa Verom Svobodom. Nižu se i festivalu nezamislivi bez Vlade: PITOMAČA koju začinje nagrađenim pjesmama, POŽEGA gdje ga nagrade ne mogu zaobići. S nagradama se vraća i sa KRIJESNICE  i sa BRODFESTA. O bogatom opusu izdanih nosača zvuka svjedoči i ova kolekcija, a o Vladi autoru, Vladi toncu i producentu, Vladinim nominacijama za Porin, na drugoj stranici i sam drugim glazbeno nadahnutijim rukopisom.”


O izvođaču
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved