Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
BORIS DVORNIK - ČOVIK I PO
03.07.2008 BORIS DVORNIK - ČOVIK I PO
U sklopu 48. Festivala zabavne glazbe Split 2008, u petak 4.7. u 11:00h na službenoj press konferenciji festivala Croatia Records predstavit će CD "Čovik i po" sa 16 antologijskih skladbi u izvedbi Borisa Dvornika. Radi se o skladbama iz popularnih TV serija, filmova i skladbama koje je Boris izveo na splitskim festivalima, poput: Naše malo misto, Nadalina, Ča je život vengo fantažija, Ništa se promijenilo nije, Oj Čoviče, Balada o glumcu... Medijski pokrovitelj Radio Dalmacija.

  
Malo je onih koji su već za života postali legende, zaštitni znaci podneblja, popularni do te mjere da naprečac mogu osvojiti publiku već samom pojavom, ma gdje se našli i ma što učinili. Čak i da ništa ne učine već samo prošetaju rivom ili popiju koje piće na kakvoj pjaci na moru ili trgu u unutrašnjosti, svejedno, već je i to dovoljno da ih se prepozna i posvoji, da ih se okruži znatiželjom i posebnim tretmanom slučajnih i neslučajnih namjernika koji su imali tu sreću da se nađu u njihovoj blizini.


Jedan od takvih je svakako Boris Dvornik (1939.-2008.), jedan od naših najpoznatijih i najomiljenijih filmskih, televizijskih i kazališnih glumaca. Za njega se može s punim pravom reći da je od Dioklecijana naovamo jedan od najpopularnijih osobnosti na ovim prostorima, sinonim za Split i Dalmaciju, ikona podneblja, rasni Mediteranac koji je ne samo živio već i disao svoj rodni grad i regiju. Zahvaljujući vrsnim i od svih prihvaćenih ulogama postao je pravim junakom hrvatskoga juga, temperamentan i duhovit, spretan i okretan, nezamjenjiv kad treba igrati likove s priobalja i otoka, u čijem se govoru, pokretima i ponašanju čuje glas mora, osjeća okus soli, udiše miris maestrala i južina te ćute jaki bašćinski korijeni, pulzira živi Mediteran u svim njegovim oblicima, osunčan i proviđen bonacama i neverama, veselicama i melankonijama, smijehom i suzama, usponima i padovima, mukom i uspravnošću na škrtom tlu i varljivom moru.

Kad mnu se već u prvom krugu njegove karijere, dakle na početku umjetničkog puta, dogodio “Deveti krug” glumac je bio rođen. Ta ga je uloga na neki način obilježila za sva vremena, za sve uloge koje su uslijedile, a bilo ih je osamdesetak samo na filmu, petnaestak u TV serijama i nebrojen niz u predstavama u kazalištu, u kojem, kao dijete rođeno blizu teatra, debitira još od malih nogu. Kao živi spomenik i tumač domaće riči i mentaliteta, prvak regionalnog glumačkog izričaja, vrlo brzo postaje prihvaćen i prepoznat u svim krajevima Hrvatske i bivše države, posijavši svoj osebujan lik i snagu glumačke ekspresije diljem naših emocija, dubinski senzibilizirajući za zavičajne iskone i svagdašnjicu i one koji su Dalmaciju doživljavali tek kao egzotični jug, pejzaž pun ljepote i čudaka. Za Dalmatince i Splićane Dvornik je bio i ostao fetivi našijenc, paradigma Dalmatinca s mornarskom majicom na rige i zavrnutim nogavicama, sa gitarom i posebnim šarmom, susjed koji se gotovo ni po čemu ne razlikuje od njih samih, a za kontinentalce zanavijek je ostao dio vječne nostalgije i čežnje za morem i sunčanim jugom.

Bez obzira tumačio letargiju ukletih samotnjaska ili vedrine i urbenese princa karnevala, uvijek pod maskama što ih zadaju zavičajne pjacete i kalete u općoj kanevalizaciji života u kojoj je Mediteran vrhunski umjetnik, Boris Dvornik će ostati upisan u iznimno slikoviti kod podneblja po antologijskim ulogama u kojima je uvijek gotovo isti dragi lik, čovjek svog zavičaja, zaštićen svojim jezikom, okružen svojim ljudima. Ma gdje nastupao, u komedijama i ratnim spektaklima, gotovo uvijek to je lik domaćeg čovjeka, prototip Dalmatinca koji se u svim prilikama snalazi zahvaljujući urođenoj prštavoj duhovitosti i živopisnosti karaktera, odrazu neuništive kolektivne svijesti, koja osvaja šarmom, plijeni okretnošću i izaziva poplavu emocija. U neprekidnoj fascinaciji scenom Boris Dvornik je kao umjetnik vrsnog refleksa ostvario niz sjajnih uloga u vrhuncima domaće kinematografije, okitio se i s niz nagrada, a njegova zvijezda osobito je zasjala u ulogama Roka Prča i Meštra u TV-serijama malo(velo)mišćanske inspiracije Miljenka Smoje, još jednog od legendi istog podneblja, što ga je još jače (i fizički!) prikovalo za rodno tlo regionalnoga timbra ali univerzalnih isijavanja, a za to je imao sjajnih povoda i razloga ne samo u Smojinim već i u Marinkovićevim, Uvodićevim, Goldonijevim, Pirandellovim, De Filipovim i inim likovima kao autentičnim signalima sredozemnog i dalmatinskog ozračja.

Glumac sa gitarom, izdanak obitelji kojoj nije strana glazba (i oba njegova potomka žive na hrvatskoj estradi), sklon klapskom pjevanju, a sa osnovnim poznavanjem preludiranja po glasoviru, uspješno okušan u scenskim songovima Tijardovićevih opereta znao je pustiti glas pa se i sa špica nekih TV-serijala mogao čuti njegov jaki vokal. Na tom se tragu javila ideja da i na glazbeni način, dakle pjevanjem, najčešće duhovite impostacije ali jakih životnih poruka, progovori o sudbinama ljudi iz najdražeg krajolika. Zapjevao je i na festivalima, dakako na rodnim Prokurativama, vrsnim songovima Pere Gotovca i Đele Jusića pridodani su i oni iz pera Zdenka Runjića, a stihove su potpisivali, složit ćete se, ništa manje vrsni pjesnici Tomislav Zuppa, Momčilo Popadić i potpisnik ovih redaka. I eto CD-a, nastavka negdašnje audio kasete, u kojoj post mortem slušamo Borisa kakvog ga poznajemo, onaj dio njegova umijeća koji nije poput kakvog glazbenog inventara tek mehanički kao ukras pridodan lepezi postojećih uloga već je, i na ovaj način, organski dio Borisa Dvornika za sva vremena.

Jakša FIAMENGO
O izvođaču
Vezane vijesti
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved