Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
IN MEMORIAM DINO DVORNIK
08.09.2008 PLAY THAT FUNKY MUSIC,WHITE BOY!
In memoriam Dino Dvornik (1964-2008)

Play that funky music, white boy...,
Ne znam je li tada 1976. godine dvanaestogodišnji Dino čuo ovu poruku preobraćene bijele rock grupe Wild Cherry, ali nema sumnje da je od svojih prvih glazbenih koraka bio opsjednut Jamesom Brownom i njegovim inovativnim ritmičkim obrascima. Početkom osamdesetih tinejdžerski Kineski zid, u kojem je ulogu funky pionira na ovim prostorima dijelio s bratom Deanom, bio je preuranjen za velike stvari, no pet godina po izlasku njihova prvog i jedinog albuma eponimni Dino Dvornik zablistao je kao Koh-i-noor novog hrvatskog soula. Novog hrvatskog soula? Ne, Dino Dvornik je bio hrvatski soul definiran južnjačkim emocijama, crnom bojom glasa, puhaćim riffovima i plesnom energijom. On je to bio sam i jedini, do te mjere da je ta sintagma od početka zapravo anakrona i deplasirana. Zato je u Prirodi i društvu potražio ono što mu se činilo prikladnijim okruženju i životu brzog tempa kojeg je i po vlastitom priznanju autodestruktivno živio. Novi automatizirani techno BPM i hladni zvuk kompjutera ogoljeli su toplinu glasa i homo ludensa u njemu gotovo do bolne spoznaje o dječaku koji je uporno odbijao odrasti. Dino Dvornik je unatoč svojoj prirodnoj komunikativosti, svom dalmatinskom temperamentu, unatoč zlatnim pločama i Porinima, po mnogim mjerilima ostao neshvaćen, poseban i rijetko usamljeni lik u galeriji hrvatske pop glazbe.
Ipak, osoba koja je pokušavala i najčešće uspijevala svoju fascinaciju autentičnim crnačkim idiomima pretočiti u radost muziciranja, malo je koga mogla ostaviti ravnodušnim. A to i jest smisao njegova poziva  i onog imperativnog: ... play that funky music till you die! I živio je Dino svoj funky, bez zadrške, do kraja.
Adio, pjesniče ritma, ostavljaš nas prikraćene za nova glazbena uzbuđenja i tjeraš nas puno prerano na konačnu inventuru tvog glazbenog blaga. Naravno, znamo te i kao našeg enfant terriblea, no ovaj put izabrao si nemilosrdan način da nas podsjetiš na sve to!

                                                                                     Siniša ŠkaricaO izvođaču
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved