Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
MARKO BREŠKOVIĆ (1942 - 2010)
31.08.2010 MARKO BREŠKOVIĆ (1942 - 2010)
Odlazak Marka Breškovića zapravo je odlazak Dubrovačkih trubadura, ili točnije iluzije da ćemo ikada ponovno vidjeti onu najzapamćeniju, posteurovizijsku postavu Đelo - Luči - Laci - Bobo i - Marko!  Dubrovčani su u svojim živopisnim renesansnim kostimima tada već nekoliko godina gradili karijeru izvorne pop atrakcije zahvaljujući autorskom rukopisu svog gitarista i lidera Đela Jusića koji je ingeniozno pomiješao mediteranski vokalni akord, tradicijske zvuke dubrovačkog kraja, barokna intra i code i elektrificirani beat. Tako su "obične ljubavne pjesme" svijetu zazvučale kao egzotičan i nov sound, više od bilo čega što je dolazilo s ovih prostora, a nama danas, s vremenskim odmakom, razvidnije pokazuju kako su nam "Pusti da ti leut svira", "Linđo", "Dalmatinski lero", "Noćna muzika", "Luda mladost" ili "Jedan dan" jednako autentične i važne (ako ne i važnije) himne beata koliko su recimo i one kalifornijske "Surfin' USA", "Help Me Rhonda", "Barbara Ann" ili "Sloop John B.".

Opet, korak prije električarske invazije - jezgro Dubrovačkih trubadura čine Đelo i Marko krajem 50-ih - bliži su tranzicijskom zvuku Kvarteta Marina Marinija nego Beach Boysima ili Beatlesima, s kojima su inače dijelili i svjetske pozornice ili tv  ekrane. Da, ansambl Marina Marinija  koji je zabavljao i same Britance na prijelazu 50-ih u 60-e i imponirao jednom Paulu McCartneyu potaknuo je (pored sličnih napolitanskih zvuka čuvenog Renata Carosonea) nadarenu dubrovačku mladost da osnuju bend i zasviraju "La piu bella del mondo" i "Tutta in rosa".

Pa ako je Đelo pokazao skladateljski dar koji će ih proslaviti, Marko je svojim širokim osmijehom bio licem dobrog duha njihove vesele družine koja je često podsjećala i na one bezvremene Držićeve što su mogle živjeti san dubrovačke ljetne noći bilo gdje na kugli zemaljskoj.

Preciznije, koliko je Đelina nota bila ishodište njihova uspjeha, prvi i drugi glas Lučija (Capursa) i Marka, njihove flauta i bas (gitara), bili si audiovizualni amblem grupe. Jer kad se maestro 1972. odlučio posve se posvetiti kompoziciji i pisati za svoju gitaru i za druge: Libertas, Mila Hrnića, Alena Slavicu, svoju kćer Dubravku, Ibricu, Franu Lasića i, naravno, prije svih Terezu, Marko i Luči su nastavili predvoditi Trubadure još čitavo desetljeće slaveći ditiramb na njihov dubrovački način.

A Marko je zapravo ostao i onda kada su se, sada već davno, Trubaduri prestali odazivati magnetskom zovu domaćih i internacionalnih pozornica. On je (p)ostao Trubadur kome su svi mogli doći. Otvorio je vrata svog mitskog kafića šireći osmijeh i toplinu putniku namjerniku. Tu je njegovao onaj trubadurski i, rekao bih, ovovremeni renesansni duh (a ne duh svjetskog glamura, kako je netko ovim tužnim povodom napisao, jer svjetski glamur ne govori o ničem dobrom!). I priču o sretnoj pjesmi. Sretnoj, jer njeni se zvuci čuju, njene se riječi pamte, trajat će i kad nas ne bude. Marin Držić naših dana, gospar Feđa Šehović napisao je upravo povodom izlaska jedne Trubadurske zbirke uspješnica: "na ovom svijetu, a posebice umjetnosti, sve što nije u stanju preživjeti vlastito vrijeme nije zapravo ni postojalo".

Zato, Marko, nismo beznadno tužni. Samo na tren, jer slušat ćemo te i gledati zajedno s ostalima iz klape, na posvećenim televizijskim slikama, na youtubu, CD kolekcijama (od kojih se jedna uzalud ne zove Zlatnom!), danas i sutra, valjda dok je vijeka i svijeta!

Siniša Škarica

O izvođaču
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved