Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
JULIJE NJIKOŠ - 9.04.1924. - 27.10.2010.
29.10.2010 JULIJE NJIKOŠ - 9.04.1924. - 27.10.2010.
Nakon kratke i teške bolesti u 87-oj godini preminuo je skladatelj , melograf, doajen tamburaške glazbe,  Julije Njikoš.
Od najranije mladosti bavio se glazbom, još kao dječak počeo je svirati tamburicu, te mu se početak karijere vezivao uz nastupe u orkestru osječkih grafičara Tipograf. Već sa 22 godine postao je i dirigent i “spiritus movens” orkestra.

Osnivač je tamburaškog orkestra Radio Osijeka, na kojem je od 1951. godine bio urednik narodne glazbe.

Od 1954. godine bio je dirigent  i umjetnički voditelj tamburaškog orkestra u sklopu Slavonskog tamburaškog društva Pajo Kolarić, jednog od najuglednijih i najkvalitetnijih amaterskih glazbenih društava u bivšoj državi.

Tamburaški orkestar Pajo Kolarić održao je pod dirigentskom palicom Gyule Njikoša nebrojene nastupe u Hrvatskoj, u zemljama bivše Jugoslavije, ali i širom svijeta, od europskih država pa do Kanade i SAD-a, gdje je prvenstveno nastupao za hrvatske iseljenike.

Skladao je brojna djela za tamburaške orkestre, tematski prvenstveno vezana uz rodnu Slavoniju i Baranju, između ostalih Slavonsku rapsodiju, Šokačku predigru, Baranjsku rapsodiju, Bunjevačku granu i brojna druga, dan danas često izvođena na živim nastupima, ali i emitirana u programima radio postaja.

Posebno poglavlje u karijeri Julija Njikoša predstavljao je  njegov rad na istraživanju nacionalne baštine i tradicijskih pjesama. Tijekom sedamdeset godina posvećenosti istraživačkom radu zapisao je oko 4.000 narodnih pjesama, kola i poskočica, kao i priča iz narodnog života.

Muzikološki rad Julija Njikoša objavljen je u desetak stručnih i dragocjenih knjiga, poput Kad zapiva pusta Slavonija (1954.), Slavonijo – zemljo plemenita (1970.), Pjesme i plesovi iz Baranje (1974.), Sa slavonskih sokaka (1979.), Sa slavonske ravni (1986.) – u kojima je objedinjena i sačuvana za budućnost glazbena baština prvenstveno Slavonije i Baranje.

Njegov istraživački muzikološki rad reflektirao se i u nebrojenim emisijama Radio Osijeka, gdje je kao urednik, novinar i glazbeni kritičar, ogromnim brojem emisija i radijskih reportaža spasio od zaborava mnoge tradicijske običaje i narodne pjesme Slavonije i Baranje.

Nagradu Grada Osijeka za životno djelo dobio je 1999. godine, a nagradu za životno djelo dobio je i 2003. godine od Osječko-baranjske županije. Kao glazbenik, skladatelj, dirigent, muzikolog, istraživač, glazbeni kritičar i novinar, Julije Njikoš, legendarni „Gyula“, u svojoj prebogatoj karijeri bio je prvenstveno vezan uz glazbeni život istočne Hrvatske, no upravo je nemjerljiv njegov doprinos  i nacionalnoj kulturi, jer dragocjenim i predanim radom stručnjaka i entuzijasta poput Julija Njikoša čuva se i pohranjuje, ali i stvara nacionalna baština, na kojoj će svoju inspiraciju naći budući naraštaji hrvatskih glazbenika. Dobitnik je diskografske nagrade Porin za životno djelo 2010. godine.

O izvođaču
Vezane vijesti
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved