Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
U PRODAJI JE KLASIČNI ALBUM SEDAM POSLJEDNJIH RIJEČI SPASITELJA NA KRIŽU JOSEPHA HAYDNA
04.04.2014 U PRODAJI JE KLASIČNI ALBUM "SEDAM POSLJEDNJIH RIJEČI SPASITELJA NA KRIŽU" JOSEPHA HAYDNA
Od danas u prodaji možete pronaći klasični album "Sedam posljednjih riječi Spasitelja na križu" Josepha Haydna u izvedbi klavirskog dua Konstilije Nikolić Markote i Vesne Šepat Kutnar te tenora Ivana Bingule. Ovaj nosač zvuka prvi je u nas na kojem je Haydnovih Sedam posljednjih Spasiteljevih riječi zabilježeno u klavirskoj verziji.

"Sedam Spasiteljevih riječi na križu uzetih iz četiri Evanđelja Novoga zavjeta smatraju se posljednjim Isusovim iskazima, te im kao takvima  pripada osobito mjesto u pasionskoj tradiciji katoličke crkve. U povijesti europske glazbe, snažno obilježene religioznom tematikom kršćanstva, uglazbljivanje posljednjih Isusovih riječi postalo je ( i ostalo) trajnim izazovom za skladatelje.  Među svim tim ostvarenjima možda je ipak najpoznatiji gudački kvartet Josepha Haydna koji nastaje 1787. kao prerada njegove dvije godine ranije napisane instrumentalne glazbe za Sedam posljednjih Spasiteljevih riječi. Izvorno se, dakle, radi o pasionskoj glazbi za orkestar, koju je Haydn, prema želji naručitelja, koncipirao u sedam polaganih stavaka s podnaslovom: Sedam sonata s uvodom i potresom na kraju. Haydnovim riječima opisana praizvedba djela u zapisu njegova biografa Georga Augusta Griesingera daje vrlo plastičnu predodžbu događaja, pasionskog rituala započetog odgovarajućom uvodnom glazbom iza koje su se izmjenjivali biskupov izlazak na propovjedaonicu uz čitanje i komentiranje pojedine Isusove rečenice i glazbeni stavci čija je funkcija bila da ispune pauze između čitanja", opisala je ovo izdanje Bosiljka Perić Kempf.

Konstilija Nikolić Markota diplomirala je glasovir na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi profesora Stjepana Radića. Od 1990. godine radi na Institutu za crkvenu glazbu Albe Vidaković  Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kao profesorica klavira i metodike nastave klavira. Korepetira zborove i soliste na koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu, održava predavanja na stručnim i umjetničkim seminarima, te objavljuje u stručnim časopisima.

Vesna Šepat Kutnar diplomirala je klavir na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi profesora Jurice Muraija, a magisterij je stekla u Grazu /Universität für Musik und darstellende Kunst/, gdje je specijalizirala komornu muziku. Na Institutu za crkvenu glazbu Albe Vidaković Bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predaje klavir, korepeticiju i komornu glazbu. Korepetira soliste i zborove u Hrvatskoj i inozemstvu, te je članica više komornih sastava. S Konstilijom Nikolić Markota svira u klavirskom duu od 2008. godine.

Ivan Bingula je svećenik Zagrebačke nadbiskupije. Nastupa s ansamblom Antiphonus u Hrvatskoj i inozemstvu.

Album kupite u webshopu (http://shop.crorec.hr/crorec.hr/ws_o_izdanju.php?IZDANJE_ID=768925), iTunesu (http://itunes.apple.com/us/album/id853866885), te ga preslušajte na Deezeru (http://deezer.com/album/7627891).


O izvođaču
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved