Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
HRVATSKI SPOMENAR: NAPJEVI KOJI SE PAMTE
22.05.2015 13 pjesama koje su zaživjele u narodu
Od danas je u prodaji "Hrvatski spomenar", album s 13 pjesama koje su kroz 70-ak godina zaživjele u hrvatskom narodu i doživljavaju se kao tradicionalni napjevi te se izvode i pjevaju prilikom obilježavanja važnog događaja u osobnom životu pojedinca, naroda, ustanova ili države. Podnaslov albuma "Kroz minula desetljeća hrvatske popularne pjesme" to i naglašava.

CD otvara popularni domoljubni napjev "Oj, ti vilo, vilo Velebita" u izvedbi Hrvatskog pjevačkog društva Podgorac iz Gračana iz 1971. godine. Najstarija snimka na izdanju datira iz 1934. godine, a radi se o pjesmi "Adio Mare" Vlahe Paljetka koju je snimio sam autor s gitarom uz mali orkestar. "'Adio Mare' samo je naizgled obična amorozna pjesma, opraštajući se od svoje drage, pjesnik se oprašta od zavičaja svoje mladosti; kroz kitice pune gradskih toponima i ikonografije on se oprašta od Dubrovnika; adio Mare je zaista adio more! (iz komentara Siniše Škarice)

Vera Svoboda snimila je 1991. godine popularni marijanski napjev "Rajska Djevo, kraljice Hrvata" ("Zdravo, Djevo"), dok je tužna romanca "Zorko moja" arija iz prve hrvatske opere "Porin" velikog hrvatskog skladatelja Vatroslava Lisinskog snimka iz 1958. godine u izvedbi tenora Josipa Gostiča. Kajkavske popevke zastupljene su s tri pjesme - "Vehni, vehni fijolica" u izvedbi maestralne operne dive Ruže Pospiš Baldani (snimka nastala 1988.), "Kaj" - duet Anice Zubović i Zvonimira Prelčeca iz 1962. godine te "Suza za zagorske brege" Zvonka Špišića, također iz 1962. godine. "Tiho plove moje čežnje" snimka je šlagera iz 1944. godine, a izvodi ju Ivo Robić. Vice Vukov zastupljen je na ovom izdanju s dvije pjesme: "Mirno teku rijeke" (1959.) i "Tvoja zemlja" (1971.) o kojoj je Vice Vukov rekao: "... pjesma govori o povratku na svoju zemlju, kao najviše što čovjek može učiniti u potrazi za vlastitim identitetom. Godine 1971. postala je simbolom probuđene svijesti. Ostala je i danas kao nenadmašan izraz čistog i jednostavnog domoljublja".

U odabiru napjeva koji se pamte neizostavne su i pjesme "Mojoj majci (Ruža Hrvatska)" Prljavog kazališta (1988.), "Ne dirajte mi ravnicu" Zlatnih dukata (1991.) i "Croatio, iz duše te ljubim" Tomislava Bralića i klape Intrade (2004.) nastale kao izraz težnje Hrvata da žive u samostalnoj, suverenoj i slobodnoj državi.

Popis pjesama na albumu:

1. OJ, TI VILO, VILO VELEBITA - Hrvatsko seljačko pjevačko društvo Podgorac iz Gračana (1971)
2. ZORKO, MOJA (ARIJA PORINA) - Josip Gospič (1958)
3. RAJSKA DJEVO, KRALJICE HRVATA (ZDRAVO, DJEVO) - Vera Svoboda (1991)
4. VEHNI, VEHNI FIJOLICA - Ruža Pospiš Baldani (1988)
5. KAJ - Anica Zubović i Zvonimir Prelčec (1962)
6. ADIO, MARE - Vlaho Paljetak (1934)
7. TIHO PLOVE MOJE ČEŽNJE - Ivo Robić (1944)
8. MIRNO TEKU RIJEKE - Vice Vukov (1959)
9. SUZA ZA ZAGORSKE BREGE - Zvonko Špišić (1969)
10. TVOJA ZEMLJA - Vice Vukov (1971)
11. MOJOJ MAJCI - Prljavo kazalište ft. Marijan Brkić (2009)
12. NE DIRAJTE MI RAVNICU - Zlatni dukati (1991)
13. CROATIO, IZ DUŠE TE LJUBIM - Tomislv Bralić & klapa Intrade (2004)

Od opernih arija, kajkavskih popevki, budnica, romanci, marijanskih pjesama, tradicionalnih napjeva, šlagera, zabavnih melodija, rock balada, do tamburaških, dalmatinskih i domoljubnih pjesama... "s ovih 13 napjeva prošetali smo kroz glazbenu povijest od 1934. do 2004., ali i kroz minule događaje koje vežemo uz svaku od njih. Na neki način priče su to i o narodu koji ih je zavolio i prihvatio kao svoje učinivši da postanu popularne, onako kako to postaju narodne pjesme, jer, na koncu konca, one to zaista i jesu." (Siniša Škarica, komentar na ovitku CD izdanja).


CD "Hrvatski spomenar" možete kupiti u svim prodavaonicama Croatia Recordsa, na ostalim prodajnim mjestima te na:

Webshop: http://shop.crorec.hr/crorec.hr/ws_o_izdanju.php?IZDANJE_ID=813344
iTunes: http://itunes.apple.com/us/album/id992118546
Amazon: http://www.amazon.com
Deezer: http://deezer.com/album/10274324


Vezane vijesti
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved