Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
ZVJEZDICE SLAVE 30. OBLJETNICU ALBUMOM BRAHMS-BRITTEN
11.09.2015 ZVJEZDICE SLAVE 30. OBLJETNICU ALBUMOM "BRAHMS-BRITTEN"
Povodom 30. obljetnice djelovanja, zagrebački zbor Zvjezdice objavio je album "Brahms-Britten" sa 15 skladbi dvojice renomiranih skladatelja.

U Brahmsovo doba ženski zbor bio je vrlo neobičan sastav za koji glazbena literatura gotovo i nije postojala. Stoga je Johannes Brahms je za njih obrađivao folklorne napjeve te skladao niz djela koja i danas čine okosnicu repertoara mnogih ženskih zborova. Među njima su i "Četiri pjesme op. 17" na stihove dvojice pjesnika iz 19. stoljeća - Friedricha Rupertija i Josepha von Eichendorffa, te dvojice iz ranijih stoljeća - Williama Shakespearea i Ossiana. Brahmsov odabir instrumenata (dva roga i harfa) prilično je neobičan, a po zvuku i tretmanu glazbala, izrazito romantičan. Brahmsova glazba nepogrešivo riše ogoljen, mračan krajolik i uzvišene osjećaje, u dirljivoj baladi iznimne ljepote i emotivne snage.

"A Ceremony of Carols" jedno je od Brittenovih najpoznatijih i najčešće izvođenih djela. Svečanost božićnih pjesama sadržava 11 stavaka, pri čemu su prvi i posljednji ulazni, odnosno izlazni napjev, koji se temelje na gregorijanskom koralu "Hodie Christus natus est". Glazba unutar tog okvira iznimno je raznovrsna i donosi cijelu lepezu različitih ugođaja i tonskih boja kroz kombinacije zbora, sola i dueta nad muziciranjem harfe. "Wolcum Yole!" gromka je dobrodošlica praćena odlučnim akordima harfe. "There is no rose" odiše uzvišenom ljepotom. "That yonge child" nježna je uspavanka za glas solo i harfu. Slijedi "Balulalow" – poletna Marijina pjesma malom Isusu puna ljubavi u kojoj se glasu solo pridružuje zbor. U nastavku tempo raste – allegro u pjesmi "As dew in April" koja Krista na Marijinim grudima uspoređuje s jutarnjom rosom na laticama cvijeća, te presto u pjesmi "This little babe" koja slavi Kristov dolazak, uzvišeno i energično završavajući prvi dio skladbe. Slavlje je potisnuto brigom u žalosnom ozračju pjesme "In freezing winter night". "No Spring carol" za dva solo glasa, ponovno odiše radošću. Završni "Deo gracias" zahvalnica je za sve što nam je Bog još od Adamova vremena podario, izrečena uzbuđenim zborskim glasovima nad glissandima harfe. Slijedi još samo tih odlazak pjevača uz koral "Hodie Christus natus est".

Zvjezdicama su se u snimanju ovog albuma pridružili Dijana Grubišić Ćiković na harfi, te Ivica Novak i Aleksandar Csiffary na hornu. Dirigent i glazbeni producent je Zdravko Šljivac, a tonski snimatelj Bernard Mihalić.

Zvjezdice će povodom velikog jubileja održati svečani koncert u nedjelju, 13. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Uz Zvjezdice kojim će ravnati njihov voditelj, maestro Zdravko Šljivac, nastupit će i Zagrebačka filharmonija, Tamburaški orkestar HRT-a, zatim solisti Martina Zadro, Domagoj Dorotić, Leon Košavić, Tanja Ruždjak, Mima Karaula, Nina Badrić, Marija Husar Rimac, Ivana Husar Mlinac, te Ex "Zvjezdice" i Dječji operni zbor. Početak koncerta je u 19:30 sati.

Djevojački zbor Zvjezdice osnovan je 18. veljače 1985. godine i do danas je postao i ostao jedan od najreprezentativnijih predstavnika i simbola glazbenog Zagreba i Hrvatske. Članice zbora su odlične učenice zagrebačkih osnovnih i srednjih škola. Tijekom trideset godina djelovanja zbor je razvio intenzivnu suradnju s najpoznatijim hrvatskim ansamblima i solistima te mnogim hrvatskim i stranim dirigentima. Zboru su posvećene skladbe niza istaknutih hrvatskih skladatelja, među kojima se posebno ističe ciklus "Četiri godišnja doba" Davorina Kempfa, skladba "Orion, Venus, Andromeda" Milka Kelemena i djevojačke vede Ive Josipovića. Zvjezdice su dobitnice mnogih domaćih i međunarodnih nagrada među kojima valja spomenuti dvostruku pobjedu na Međunarodnom festivalu zborova u Llangollenu u Sjevernom Walesu, nagrade Outstanding na međunarodnim festivalima u Sligu u Irskoj te u Stavangeru u Norveškoj, nagradu za najbolju izvedbu suvremene skladbe na Međunarodnom festivalu zborova mladih u Celju u Sloveniji, nagradu Porin (2010.) te nagradu Milka Trnina za koncert u povodu 25. godišnjice Zbora. Europska federacija zborova Unije koja djeluje pri Europskom parlamentu u Bruxellesu proglasila je Zbor i njihova dirigenta, maestra Zdravka Šljivca veleposlanicima kulture.

Album po cijeni od 69 kuna možete kupiti na prodajnim mjestima Croatia Recordsa te na:

Webshop: http://shop.crorec.hr/crorec.hr/ws_o_izdanju.php?IZDANJE_ID=824511
iTunes: http://itunes.apple.com/us/album/id1036724135
Amazon: http://www.amazon.com
Deezer: http://deezer.com/album/11136708

O izvođaču
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved