Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
NA DANAŠNJI DAN PRIJE 52 GODINE PUŠTENA U POGON TVORNICA GRAMOFONSKIH PLOČA JUGOTONA!
11.09.2015 NA DANAŠNJI DAN PRIJE 52 GODINE PUŠTENA U POGON TVORNICA GRAMOFONSKIH PLOČA JUGOTONA!
Na današnji dan, 1963. godine, točno u 11 sati, u pogon je puštena tvornica gramofonskih ploča Jugotona. Radilo se o velikom događaju koji je obilježio glazbu na ovom području, na kojem je Jugoton jedini imao kompletan proces suvremene moderne proizvodnje. Tvornica je svečano otvorena mjesec dana kasnije, 23. listopada iste godine.

Tvornica se prostirala na 35.000 kvadratnih metara površine, od čega je na 8000 kvadratnih metara izgrađeno osam objekata. Jugoton je ovim potezom došao do proizvodnje preko 16 milijuna ploča godišnje, usvojio je izradu ploča u stereo tehnici te je postavio temelje za daljnje proširenje asortimana.

"... manje glavobolje zbog loših ploča, naivnih i šeretskih omota, zbog brzog "ćelavljenja" ploča. Snizit će se troškovi proizvodnje i skratit ćemo korake za pet puta. Imat ćemo više ploča, ljepših ploča, boljih ploča, jeftinijih ploča", rekao je za list Ritam tadašnji direktor Jugotona, Slavko Kopun.

Jugotonova tvornica gramofonskih ploča u mnogočemu je pomogla rastu glazbe na ovim prostorima. U toj su se tvornici izrađivali albumi Bijelog dugmeta, Azre, Idola, Haustora, Električnog orgazma, Ive Robića, Arsena Dedića, Miše Kovača i mnogih drugih velikih imena.

Jugoton je osnovan 10. srpnja 1947. godine u Zagrebu, a tek nakon otvaranja tvornice ploča dosegnuo je svoj vrhunac u poslovanju. Jugoton je nakon raspada Jugoslavije i demokratskih promjena u Hrvatskoj promijenio ime u Croatia Records, a nalazi se u istom kompleksu u zagrebačkoj Dubravi. U fonoteci Croatia Recordsa nalazi se preko 80.000 fonograma.

Cijeli članak iz lista Ritam (broj 24, objavljen 15.9.1963.) nalazi se u privitku.


Vezane vijesti
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved