Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
IZLOŽBA JUGOTON – ISTOČNO OD RAJA USKORO  I U BEOGRADU!
16.10.2015 IZLOŽBA "JUGOTON – ISTOČNO OD RAJA" USKORO I U BEOGRADU!
U Tehničkom muzeju Zagreb danas je održana press konferencija povodom skorog otvorenja izložbe "Jugoton – istočno od raja (1947. – 1991.)" u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Izložbu autora Sanje Bachrach Krištofić i Marija Krištofića posvećenu Jugotonu, prvoj i najvećoj glazbenoj izdavačkoj kući s prostora bivše Jugoslavije, prošle je godine u Tehničkom muzeju Zagreb vidjelo oko tri tisuće ljudi. Interes koji je ovaj događaj pobudio svojim vizualnim, povijesnim i tehnološkim eksponatima bio je veći od očekivanog, čemu je dokaz i njegovo preseljenje u Muzej nauke i tehnike u Beogradu. Osim izložbe, tamošnji tehnički muzej planira ponedjeljkom organizirati i prateće programe, razgovore s gostima, okrugli stol, promocije te video projekcije.

Koautorica izložbe Sanja Bachrach Krištofić istaknula je zadovoljstvo jer su uz partnere, Tehnički muzej Zagreb i diskografsku kuću Croatia Records, uspjeli zainteresirati i javnost za pop kulturu te pobuditi regionalni interes.

Izložba je sastavljena od gotovo 200 omotnica ploča, raritetnih singlica, nacrta prema kojima je arhitekt Igor Skopin radio zgrade Jugotona i Jadran filma, tehnologije, kontakt kopije prvih snimaka, prve ploče Bijelog dugmeta, niza ekskluzivnih fotografija, dokumenata i prikaza onoga što je Jugoton predstavljao od 1947. do 1991. godine. Zahvaljujući čelnim ljudima Croatia Recordsa, Tehnički muzej u Zagrebu posjeduje i raritetnu zbirku strojeva za proizvodnju ploča i audiokaseta, a ovo je prvi put da će upravo ta važna zbirka biti predstavljena posjetiteljima u Beogradu.

O važnosti donacije i ostalih eksponata u vlasništvu Croatia Recordsa govorio je i Želimir Babogredac, direktor tvrtke koji je istaknuo da se iniciranjem dolaska većeg broja srpskih novinara na zagrebačko otvorenje izložbe stvorila jedna pozitivna medijska kampanja. To je doprinijelo brzoj odluci Ministarstva kulture u Beogradu da se ista prikaže i njihovim posjetiteljima.

Obje izložbe prate i dva važna diskografska izdanja - "Original EP Collection 1 i 2". Prva kolekcija objedinila je grupe i autore pretežno zagrebačkog okružja, one koji su "iz prve ruke" nastupima obilježili djetinjstvo koautora izložbe održane u Tehničkom muzeju i kolekcionara ploča Marija Krištofića. Drugo izdanje objavljuje se uz nadolazeću beogradsku izložbu o pop kulturi Jugotona, a posvećeno je grupama regije s naglaskom na beogradske pop-rock bandove istog vremenskog razdoblja.

Sličnost izdanja obje kolekcije više je nego očita, glazbeno i likovno. Tu je prisutno mnogo prepjeva stranih originala koje je publika tada često čula i prije izvornih pjesama te ih zapamtila upravo po izvedbama koje se nalaze na spomenutim kolekcijama. Pored zvuka, tu je i slika koja odiše zapadnom kulturom, modom i stilom – najčešće fotografija članova grupe u tada toliko željenom koloru.

Fotografije s press konferencije pogledajte na: www.crorec.hr/galerija

Albume "Istočno od raja" kupite na: shop.crorec.hr, iTunesu ili preslušajte na Deezeru


Vezane vijesti
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved