Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
80 GODINA OD PRAIZVEDBE ERE S ONOGA SVIJETA
02.11.2015 80 GODINA OD PRAIZVEDBE "ERE S ONOGA SVIJETA"
Na današnji dan (2.11.) prije osamdeset godina u HNK Zagreb praizvedena je kultna domaća opera "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca.

Ova komična opera, napisana prema narodnoj priči Milana Begovića, praizvedena je 2. studenog 1935. godine i ostala je do danas najizvođenije djelo južnoslavenske muzičke literature. Praizvedbom je dirigirao sam Gotovac i već tada je osjetio da je publika operu dobro primila, što su potvrdile i kasnije reprize. Gotovac i Begović su glazbenu i tekstualnu osnovu za ovu operu našli u folkloru mnogih južnoslavenskih skupina, od folklora Dalmatinske zagore (završno kolo) do kosovskih djevojačkih pjesama iz Gnjilana (početni zbor djevojaka Duni mi, duni, lađane). Ero s onoga svijeta je u inozemstvu izveden na više od sto opernih pozornica, dok je libreto preveden na devet jezika.

Radnja se zbiva u malom varošu, negdje u ravnici ispod Dinare, u ranoj jeseni. Seoski mladić (Mića) kreće u potragu za ženom koja bi ga htjela zbog njega samoga, a ne zbog njegova bogatstva, ali nailazi na različite prepreke. Na kraju Mićo, uspijeva u svome nauku: dobiva zaljubljenu djevojku, pomiri se sa svima te povede radosno kolo. Ova komična opera predstavlja sintezu umjetničkih dostignuća zrelog glazbenika, njegovih dramskih afiniteta, smisla za organizaciju dramskog zbivanja, a ujedno je bila potvrda autorovog idejno umjetničkog stava koji je prevladavao u cjelokupnom njegovom stvaralaštvu.

U svim trgovinama Croatia Recordsa može se pronaći reizdanje (2007.) s posebnom opremom prve povijesne integralne snimke opere iz 1962. godine "Ero s onoga svijeta", u kojoj su glavne uloge pjevali solisti Josip Gostić, Marijana Radev, Drago Bernardić, Branka Oblak-Stilinović i Vladimir Ruždjak, uz pratnju zbora i orkestra HNK-a u Zagrebu, te pod ravnanjem dirigenta Jakova Gotovca. Ovo izdanje opere donosi dvostruki CD s libretom i komentarima na 44 stranice.

Reizdanje "Ero s onoga svijeta" pronađite na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa te na:

Webshop - http://shop.crorec.hr/crorec.hr/ws_o_izdanju.php?IZDANJE_ID=221296
iTunes - http://itunes.apple.com/us/album/ako-zora-ne-svane/id385498725?ls=1
Deezer - http://deezer.com/fr/music/album/listen-2270591


Vezane vijesti
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved