Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
U TEATRU ITD PREDSTAVLJEN ALBUM U POTRAZI ZA NOVIM ZVUKOM
20.06.2016 U TEATRU ITD PREDSTAVLJEN ALBUM U POTRAZI ZA NOVIM ZVUKOM
U srijedu 15.6. u kafiću Teatra ITD održana je promocija izdanja „U potrazi za novim zvukom: 1956-1984 – Antologija elektroakustičke glazbe hrvatskih skladatelja“, kompilacije koja po prvi put na jednom mjestu okuplja domaće pionire eksperimentalnog i elektroničkog zvuka.
U razgovoru su sudjelovali autor izdanja Višeslav Laboš, akademik Nikša Gligo, skladatelji Silvio Foretić i Zlatko Tanodi čija se djela nalaze na izdanju, a raspravu je moderirala muzikologinja Davorka Begović čiji uvodni tekst otvara bogato opremljenu i informativnu knjižicu ovog dvostrukog CD-a.
Nikša Gligo istaknuo je kako ova kompilacija predstavlja hrabar i jedinstven autorsko-istraživački poduhvat kojim je urednik Višeslav Laboš po prvi put obuhvatio sve ono što je desetljećima stajalo neotkriveno u raznim privatnim i institucionalnim arhivama. Također se osvrnuo na razvoj i značaj elektronske glazbe u djelima hrvatskih kompozitora, kao i u širem regionalnom i europskom kontekstu. U njegovom izlaganju okupljeni su imali prilike doznati interesantne informacije iz domaćeg glazbenog života još iz doba prvog Muzičkih biennala u Zagrebu i Glazbene tribine u Opatiji.
Urednik CD-a Višeslav Laboš ukratko je prikazao segmente svojeg višegodišnjeg istraživanja koje je započelo izradom opsežnog popisa svih elektroakustičkih skladbi hrvatskih kompozitora, za što je bilo potrebno iščitati svu dostupnu literaturu i osobno posjetiti sve dostupne arhive, ponajprije Croatia Recordsa i Hrvatske Radiotelevizije, a potom i privatne ostavštine skladatelja ili njihovih nasljednika. Istaknuo je dobru suradnju s partnerima projekta, Multimedijalnim institutom i Croatia Recordsom, te nadu da će u budućnosti s ostvariti nova izdanja i projekte na kojima trenutno radi – digitalizaciji cjelokupne glazbene arhive skladatelja Igora Savina i Tomislava Simovića.
Maestro Silvio Foretić opisao je svoj profesionalni put kao predstavnik generacije hrvatskih skladatelja koji su zbog tadašnjih prilika i tehničkih ograničenja svoje elektroakustičke eksperimente morali ostvarivati u inozemstvu, a posebnio se osvrnuo na suradnju s njemačkim skladateljem Herbertom Eimertom, osnivačem prvog svjetskog elektronskog studija pri Zapadnonjemačkom radiju u Kölnu.

Profesor Zlatko Tanodi, svestrani skladatelj, aranžer i izvođač, danas je voditelj elektronskog studija na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. On je okupljenima približio rad i tehničke mogućnosti studija, te izrazio nadu da će od jeseni studio proraditi u punom kapacitetu, kao i da će biti dostupan i zainteresiranim istraživačima koji ne dolaze iz kruga Muzičke akademije. Za samo izdanje je istaknuo da je jako sretan njegovom objavom, jer je ovakav pregled autora elektroničke glazbe bilo prijeko potrebno izraditi kako bi se studenti upoznali s početnim radovima svojih profesora.Dvostruki album s bogato opremljenom knjižicom "U potrazi za novim zvukom: 1956 - 1984 – Antologija elektroakustičke glazbe hrvatskih skladatelja" po prvi put na jednom mjestu okuplja domaće pionire eksperimentalnog zvuka. Skladatelji poput Ive Maleca i Branimira Sakača aktivni su na tom području još od 50-ih godina prošlog stoljeća. Njihova su najranija djela s tog područja sve do ovog izdanja bila neobjavljena, kao uostalom i većina glazbe odabrane za ovu antologiju.

Na izdanju se nalaze djela Ive Maleca, Branimira Sakača, Miroslava Miletića, Milka Kelemena, Dubravka Detonija, Silvija Foretića, Natka Devčića, Igora Kuljerića, Marka Ruždjaka, Zlatka Pibernika, Josipa Magdića, Davorina Kempfa, Zlatka Tanodija i Mladena Miličevića. Za naslovnicu albuma korištena je slika Julije Knifera Meandar 1 (1961.), likovno oblikovanje potpisuje Nikolina Steković, a izvršnu produkciju Petar Milat i Multimedijalni Institut.

Autor antologije Višeslav Laboš koristi sveobuhvatni pojam elektroakustičke glazbe koji ovdje uključuje čistu elektroničku glazbu, konkretnu glazbu ("musique concrete"), glazbu za elektroakustički transformirane "žive" instrumente fiksirane na magnetofonsku vrpcu te sintetsku glazbu koja obuhvaća sve tri gore navedene tehnike. Na dvostrukom CD-u se nalazi i prva računalna kompozicija jednog hrvatskog skladatelja, koja ujedno i zatvara obrađeni vremenski okvir definiran nastankom skladbi od 1956. do 1984. godine. U to vrijeme glavni instrument za kreiranje elektroakustičke glazbe bio je magnetofon, i u našoj sredini pokoji rijetki prototip starih elektroničkih instrumenata kao prethodnik tek ranih 70-ih u Hrvatskoj dobavljivih sintetizatora. Tako su za ponajveći doprinos razvoju i napretku na ovom polju zaslužni pojedinci koji su svoja tadašnja elektroakustička djela realizirali mimo mainstream akademske zajednice, isprva u međunarodnim studijima, zatim u skromnim uvjetima Radiotelevizije Zagreb, a tek od 1972. i u jedinom elektroničkom studiju u Jugoslaviji, onom pri Radio Beogradu.

Album po cijeni od 99 kuna kupite na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa te na:

Webshop: http://shop.crorec.hr/crorec.hr/ws_o_izdanju.php?IZDANJE_ID=843554
iTunes: http://itunes.apple.com/us/album/id1110682867
Amazon: http://amazon.com/POTRAZI-ZA-NOVIM-ZVUKOM-1956-1984/dp/B01F5HYQS4/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1462444544&sr=8-3&keywords=u+potrazi
Deezer: http://deezer.com/album/13019244

Fotografije Damira Žižića preuzmite na: https://we.tl/PWeuEgbWL6


Vezane vijesti
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved