Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
LJUBOSLAV KUNTARIĆ (1925. - 2016.)
04.10.2016 LJUBOSLAV KUNTARIĆ (1925. - 2016.)
Čuveni hrvatski skladatelj Ljuboslav Kuntarić preminuo je u 92. godini života, u noći sa 3. na 4. listopada u svome domu u Voloskom.

Važnost gospodina Kuntarića za razvoj naše popularne glazbe uistinu je izuzetna: u njenoj povijesti ostat će zabilježen kao prvi domaći "hit maker" čija je glazba dominirala festivalima i radijskim eterom 1950-ih i 1960-ih godina. Autor je ogromnog broja pjesama od kojih mnoge kao evergreeni ostaju popularne i danas, više od pola stoljeća od svog nastanka. Tu svakako spadaju "Autobus Calypso", "Ti ni ne slutiš", "U nedilju Ane" (poznata i kao "Mali motorin"), "Čežnja" te legendarna "Ta tvoja ruka mala", na tekst Blanke Chudobe i u izvedbi Ive Robića, kojom je pobijedio na prvom Zagrebačkom festivalu 1953. godine.

Rođen je u Čakovcu 1925. godine a mladost je proveo u Varaždinu, Požegi i Zagrebu. Glazbu je učio privatno kod Rudolfa Matza, Albe Vidakoviće, Ivane Lang i Tihomila Vidošića. Diplomirao je građevinski fakultet i kao hidroinženjer između 1951. i 1981. sudjelovao je u izgradnji brojnih objekata, posebice velikih turističkih kompleksa na jadranskoj obali. Od početka 1950-ih godina živio je u Voloskom kraj Opatije.

Skladao je razne glazbene vrste još od 1939. godine. Njegove zabavne melodije, koje je pisao u suradnji s istaknutim hrvatskim pjesnicima i tekstopiscima poput Drage Britvića, Stjepana Jakševca te najviše s Blankom Chudobom, predstavljaju samo mali dio njegovog ogromnog i nevjerojatno raznovrsnog glazbenog opusa. U mladosti je pisao laku orkestralnu i komornu glazbu a kasnije i glazbu za puhačke, tamburaške i mandolinske orkestre. Značajan dio njegova opusa posvećen je vokalnoj glazbi. Autor je preko 200 solo pjesama (uz pratnju klavira ili manjih sastava) i oko 170 klapskih pjesama. Posebno valja istaknuti Kuntarićeve veće forme glazbeno-scenskih djela, u što spadaju mjuzikli, operete, dječje opere i predstave, lutkarski igrokazi i slično. Najpoznatiji među njima su mjuzikl "Tata, udajem se za Crnca" (1978.) i rock opera "Karolina riječka" (1981.) Autor je i glazbe za 18 filmova a skladao je i glazbu za najpopularniju jugoslavensku televizijsku seriju "Pozorište u kući".

Najveći dio njegova opusa od ukupno preko 1.100 djela ipak pripada duhovnoj glazbi koju je Kuntarić stvarao do kraja svog života. Iza njega ostaje preko 650 duhovnih djela, od čega 25 misa.

Ljubo Kuntarić osvojio je gotovo 50 festivalskih nagrada za svoje skladbe. Dobitnik je Nagrade za životno djelo grada Opatije, Zlatnog odličja Pro ecclesia et pontifice pape Ivana Pavla II. za doprinos sakralnoj glazbi (2003.), Nagrade Zrinski Međimurske županije za najviše zasluge u kulturi (2004.), Nagrade Porin za životno djelo (2009.), a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Bio je počasni građanin Međimurske županije te gradova Čakovca, Požege, Omiša i Imotskog, počasni član franjevačkog bratstva provincije Sv. Ćirila i Metoda, te počasni član Družbe Braće Hrvatskog Zmaja.

Obogaćujući i stvarajući povijest ovdašnje popularne glazbe, ali i raznovrsnih drugih glazbenih žanrova, Ljubo Kuntarić neizmjerno je doprinio glazbenom naslijeđu Croatia Recordsa. Nezaboravne snimke njegovih legendarnih kompozicija u izvedbi takvih velikana kao što su Ivo Robić, Gabi Novak, Beti Jurković, Radojke Šverko i brojnih drugih, predstavljaju jedno od ponajvećih blaga u našem arhivu. Croatia Records mu stoga ovim putem odaje počast kao jednom od kompozitora najzaslužnih za ono što ova kuća danas predstavlja u našoj glazbi.

Posljednji ispraćaj gospodina Kuntarića održat će se u četvrtak, 6. listopada u 16 sati na groblju u Voloskom.

O izvođaču
Vezane vijesti
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved