Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
U PRODAJI ANTOLOGIJSKI ORGULJAŠKI ALBUM ANĐELKA KLOBUČARA
11.11.2016 U PRODAJI ANTOLOGIJSKI ORGULJAŠKI ALBUM ANĐELKA KLOBUČARA
U godini kada je preminuo skladatelj i orguljaš, akademik Anđelko Klobučar (Zagreb, 11. srpnja 1931. – 7. kolovoza 2016.), kao i u osamdesetoj obljetnici postavljanja orgulja u katedrali sv. Petra u Đakovu (1936.), rodila se ideja da glazbeno ostvarenje što ga je učinio Klobučar na orguljama đakovačke prvostolnice u svibnju 1975. godine, do sada dostupno samo na gramofonskoj ploči, osuvremeni i ponovno objavi kao hommage ovom hrvatskom autoru i interpretu svjetskog glasa.

Rezultat je nosač zvuka sa sedam opsežnih orguljskih skladbi sedmorice hrvatskih skladatelja 20. stoljeća (F. Dugan, F. Lučić, A. Vidaković, M. Ruždjak, N. Devčić, D. Detoni i sâm A. Klobučar) izvedenih na orguljama đakovačke katedrale, jednom od najvećih instrumenata te vrste u Hrvatskoj.

Ovo izdanje je ponajprije dragocjeno zbog samih skladatelja i njihovih skladbi, jer svjedoče o bogatom i stilski raznolikom skladateljskom pristupu glazbi za orgulje i samim orguljama kao instrumentu: u vremenskom luku od pedesetak godina u kojima su nastajale skladbe, susrećemo 'klasični' glazbeni izričaj, ali i avangardu u punom smislu riječi. Vrijednost ove snimke i njezine ponude u suvremenom obliku danas je značajna i po tome što se uopće mogu čuti i doživjeti skladbe koje su rijetko ili uopće nisu na programima orguljaških koncerata. Niz skladbi koje ovdje nalazimo kazuje nam kako su mnogim hrvatskim skladateljima orgulje predstavljale izazov i nadahnuće te su stvarali gonjeni stvaralačkim porivom, ne mareći za popularnost i odobravanje.

Vrijednost ovoga izdanja uvelike počiva i na samom Anđelku Klobučaru, koji je tada bio u punoj interpretativnoj i skladateljskoj snazi i koji je u vrijeme nastanka ove snimke jedini u Hrvatskoj bio kadar ponuditi takav orguljaški program.

Njemu, u godini njegove smrti, posvećujemo trud i skrb oko ovog izdanja njegovih majstorskih izvedbi, svjesni veličine cjelokupnog njegova doprinosa kako orguljaškoj glazbi uopće, tako i onoj crkvenoj, liturgijskoj.

I konačno, zanimljivost i važnost ovoga ponovljenog izdanja stoji i u mogućnosti da se posluša i doživi zvuk dragocjenih orgulja đakovačke katedrale koje su u vrijeme snimanja ovih skladbi bile znatno, dvostruko mlađe. Toga svibnja 1975. godine, imale su nepunih četrdeset godina, te se i ne može ne primijetiti 'mladost' zvuka koji su u ono doba pružale. Danas, osamdeset godina od njihovog postavljanja i kolaudacije itekako se čuje da ove orgulje trebaju temeljitu, stručnu obnovu jer je u njihovom složenom pneumatskom sustavu puno toga dotrajalo, pa i prešlo granicu 'roka trajanja'. Ovo izdanje neka bude i apel za njihovom obnovom, kako bi se ponovno oglasile u punom bogatstvu zvukova.

Album "Orgulje" Anđelka Klobučara možete kupiti na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa po cijeni od 59 kuna te na sljedećim linkovima:

Webshop: http://shop.crorec.hr/crorec.hr/ws_o_izdanju.php?IZDANJE_ID=862234
iTunes: http://itunes.apple.com/us/album/id1170018172
Amazon: http://amazon.com/dp/B01N8QD53U/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1478862805&sr=8-1&keywords=AN%C4%90ELKO+KLOBU%C4%8CAR
Deezer: http://deezer.com/album/14402330

O izvođaču
Vezane vijesti
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved