Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
ZLATNE GODINE ZAGREBAČKE OPERE, ELEKTRIČNE SNIMKE (1927. – 1931.) NA 2 CD-a
20.04.2018 "ZLATNE GODINE ZAGREBAČKE OPERE, ELEKTRIČNE SNIMKE (1927. – 1931.)" NA 2 CD-a
Album "Zlatno doba Zagrebačke opere" oživljava glasove slavnih opernih prvaka s kraja 20-ih i početka 30-ih godina prošloga stoljeća koji su nastupali u Zagrebačkoj operi i snimali za prvu hrvatsku tvornicu gramofonskih ploča Edison Bell Penkala.

Tvornica Edison Bell Penkala d.d. osnovana je hrvatsko-engleskim kapitalom 15. listopada 1926. Proizvodnja gramofonskih ploča i uprava bili su u Zagrebu, Branimirovoj ulici 43, a studio za snimanje u tadašnjoj Nikolićevoj ulici 7. Danas je ondje Zagrebačko kazalište mladih. Prije početka proizvodnje Edison Bell Penkala je u prosincu 1926. otvorio u Zagrebu u Ilici 5 u Oktogonu prvu suvremenu specijaliziranu prodavaonicu gramofona i ploča u ovom dijelu Europe. Prve šelakove gramofonske ploče proizvedene u tvornici u Branimirovoj ulici bile su predstavljene početkom rujna 1927. na Zagrebačkom zboru (danas Zagrebački velesajam). U katalogu gramofonskih ploča Edison Bell Penkale nalazimo ploče s narodnom, zabavnom, opernom i operetnom glazbom te govornim šaljivim programima. U opernom programu snimale su se arije iz hrvatskih, francuskih, njemačkih, ruskih i talijanskih opera u izvedbi solista opere Narodnog kazališta u Zagrebu.

Croatia Records proizvela je krajem veljače 1995. dvije LP gramofonske ploče pod naslovom "Zlatne godine zagrebačke opere, električne snimke (1927. -1931.)". To su ujedno bile i posljednje gramofonske ploče proizvedene u Croatia Recordsu, ali nikad nisu objavljene. Program je odabrao i popratni tekst napisao ugledni glazbeni urednik Hrvatskog radija i veliki poznavatelj Zagrebačke opere, danas pokojni Branko Polić (1924. - 2014.). Croatia Records sada objavljuje taj program na dva CD-a. Prvi solisti Zagrebačke opere koji su stali pred mikrofon u studiju Edison Bell Penkale 1927. bili su bas Aleksandar Griff i njegova supruga altistica Marta Pospišil te Marko Vušković. Osim solista raznih nacionalnosti koji su bili angažirani u Zagrebačkoj operi posebno valja istaknuti dvojicu rođenih Zagrepčana, pjevače s međunarodnim ugledom, tenora Pavla Mariona Vlahovića i baritona Dragu Hržića. Ovaj niz zlatnih glasova na gramofonskim pločama završava snimkom baritona Lea Mirkovića iz 1931. Nažalost došla su nepovoljna vremena zbog svjetske gospodarske krize koja nisu mimoišla ni diskografiju te se snimao i proizvodio samo onaj program koji je donosio zaradu. Edison Bell Penkala pao je 1937. pod stečaj i nikada se nije iz njega izvukao. Proizvodnja je prekinuta krajem 1939. Ostatak ploča sa skladišta se dalje prodavao u zagrebačkim prodavaonicama ploča.

Na albumu su osim gore navedenih predstavljeni pjevači Rudolf Bukšeg, Nikola Cvejić. Rudolf Ertl, Zlata Gjungjenac Gavella, Josip Križaj, Josip Rijavec, Mario Šimenc, Tinka Wesel Pola i Zdenka Zika arijama iz opera Rossinija, Bellinija, Verdija, Cillea, Leoncavalla, Puccinija, Giordana, Bizeta, Gunoda, Offenbacha, Delibesa, Saint-Saënsa, Halévyja, Thomasa, Wagnera, Musorgskog, Čajkovskog i Zajca.

Ovaj album s restauriranim snimkama vrhunskih solista Zagrebačke opere s kraja 20-ih i početka 30-ih godina 20. stoljeća nadasve je vrijedan dokument hrvatske glazbene baštine i hrvatske diskografije koje se na suvremenim tonskim nosačima predstavljaju današnjoj publici.

Album po cijeni od 79 kuna nabavite na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa i na sljedećim linkovima:

Webshop: http://shop.crorec.hr/crorec.hr/ws_o_izdanju.php?IZDANJE_ID=971241
iTunes: http://itunes.apple.com/us/album/id1368444239
Amazon: http://amazon.com
Deezer: https://www.deezer.com/hr/album/15747552


Vezane vijesti
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved