Azra

Na spomen imena Azra mnogi glazbenici i glazbeni kritičari reći će vam kako je riječ o bendu kojeg morate uvrstiti u obaveznu glazbenu lektiru.

Azra je kao bend novog vala najveću slavu dosegla tijekom 80-tih godina, prvenstveno zahvaljujući frontmenu grupe Branimiru “Johnnyu” Štuliću, kontroverznom autoru i kako su ga često voljeli zvati, najvećem mističaru rock scene.

Prva grupa koju je Štulić osnovao zvala se Balkan Sevdah Band, a svirali su sve, od njegovih vlastitih pjesama, preko sevdalinki, narodnjaka, do Beatlesa. S vremenom se bend sve više okrenuo rocku, a kroz njega je prošao velik broj muzičara.

Štulić je 1977. Odlučio promijeniti ime grupi, pa je bend dobio ime po pjesmi Heinricha Heinea Azra. U prvoj postavi grupe svirali su uz Štulića, Jura Stublić, Jurij Novoselić, Marin Pelajić i Mladen Juričić, no dvije jake glazbene ličnosti nisu dugo izdržale zajedno pa se skupina glazbenika odvaja od Štulića i osniva novu grupu – Film. Štulić je potom pokušao ostvariti suradnju s Parnim valjkom, no niti u toj sredini nije dugo izdržao. Vratio se Azri, te za bubnjara uzima Borisa Leinera koji je u to vrijeme svirao sa grupom Haustor. Dugo vremena tražili su adekvatnog basistu, pa su se za prvi intervju slikali sa psom kako bi izgledali kao trio. Njiho dvojica snimili su prvi singl 1979. godine, a na njemu su bile pjesme Balkan i A šta da radim. Gitaru im je tada svirao Husein Hasanefendić – Hus, koji je ujedno producirao taj prvi singl. Već su te dvije pjesme potakle prve pozitivne kritike, pa se ubrzo grupi pridružio basista Mišo Hrnjak.

Pod producentskom palicom Drage Mlinarca, Azra je 1980. snimila svoj prvijenac koji je nosio naziv grupe, a taj album smatra se jednim od najjačih debija u našoj rock glazbi. Pjesme Uradi nešto, Vrijeme odluke, Gracija, Tople usne žene osiguravaju im vodeće mjesto na domaćoj rock sceni.

Godinu dana kasnije singl Lijepe žene prolaze kroz grad najavljuje dvostruki album Sunčana strana ulice, na kojem se prvi puta pojavljuju Štulićevi tekstovi s političkom tematikom (Užas je moja furka). Singl Lijepe žene prolaze kroz grad producirao je Hus, koji je ponovno odsvirao gitaru ali ovog puta u maniri britanske blues scene. Nakon toga producentsku palicu preuzima sam Štulić i od tada će ona ostati u njegovim rukama. Uslijedila je velika turneja po cijeloj bivšoj državi, a u legendarnom zagrebačkom klubu “Kulušić” grupa je na sedam rasprodanih koncerata snimila trostruki live album Ravno do dna.

Drugi dvostruki album Filigranski pločnici izlazi 1982. godine, a album uz ljubavne i političke pjesme, sadrži i tekstovi u kojima Štulić kritizira standardne društvene norme. Već iduće godine grupu napušta Mišo Hrnjak, pa Štulić i Leiner slijedeće dvije godine snimaju albume u Njemačkoj. Riječ je o albumima Kad fazani lete i Krivo srastanje, na kojem se po prvi puta nalazi obrada jedne narodne pjesme - Klinček stoji pod oblokom. Nakon tog albuma Štulić se seli u Nizozemsku, a Leiner zajedno sa basistom Srđanom Žljebarićem Sacherom (ex Haustor) i gitaristom Mladenom Juričićem (ex Film) osniva grupu Vještice. U Nizozemskoj je Štulić snimio trostruki album It Ain’t Like In The Movies At All, na kojem se nalaze nove, ali i njegove stare pjesme prevedene na engleski. Po povratku u Zagreb, zajedno s Leinerom, Juricom Pađenom i basistom Stivenom Kippom, kojeg je doveo iz Nizozemske, snima album Između krajnosti, koji također obiluje obradama narodnih pjesama, poput Adio Mare Vlaha Paljetka i Zadovoljština po motivima I can get no satisfaction The Rolling Stonesa. Ista ekipa snimila je tijekom 1988. četverostruki live album Zadovoljština, s bogatom opremom i mnoštvom obrada stranih autora. Štulić je potom krenuo u solističke vode, pa je 1988. snimio dvostruki album Balkanska rapsodija, a 1990. ploču Balegari ne vjeruju sreći. Na oba albuma pomiješao je makedonski folklor, engleski jezik i domaću pop povijest. Iste godine nakon rujanskog koncerta na Hvaru grupa formalno prestaje postojati. No, tu nije prestao umjetnički rad Branimira Štulića, koji je za svoje stalno prebivalište odabrao Amsterdam. Tijekom devedesetih izdao je dva albuma – Sevdah za Paulu Horvat i Anali, a nakon prevođenja Homerove Ilijade koju je dovršio 1995. i nazvao ju Božanska Ilijada, 1997. izdaje album Blasé na kojem se vraća standardima ranijeg rada. Njegovi tekstovi objavljeni su u knjigama Filigranski pločnici i Big bang.

Tijekom devedesetih Croatia Records objavila je veći dio ploča Azre kao reizdanja na CD-u, kako bi svi poklonici grupe mogli i dalje uživati u pjesmama čovjeka kojeg mnogi smatraju jednom od najkontroverznijih ličnosti u hrvatskom rocku. Iako je grupa službeno prestala postojati, njezini bivši čla novi i dalje čuvaju uspomenu na njezin lik i djelo, pa se tako svake godine organiziraju koncerti “Tribute to Azra” gdje se uz Azrine hitove svi zajedno prisjećaju vremena kada su žarili hrvatskom rock scenom.

Arhiva Croatia Records

DISKOGRAFIJA

ALBUMI

 • Azra (Jugoton, 1980.)
 • Sunčana strana ulice (Jugoton, 1981.)
 • Ravno do dna (Jugoton, 1982.)
 • Filigranski pločnici (Jugoton, 1982.)
 • Kad fazani lete (Jugoton, 1983.)
 • Krivo srastanje (Jugoton, 1983.)
 • It ain’t like in the movies at all (Diskoton, 1986.)
 • Između krajnosti (Jugoton, 1987.)
 • Zadovoljština (Jugoton, 1988.)
 • Balkanska rapsodija – Branimir Štulić (Jugoton, 1989.)
 • It ain’t like in the movies at all – Branimir Štulić (Jugoton, 1990.)
 • Balegari ne vjeruju sreći – Branimir Štulić (Jugoton, 1990.)
 • Sevdah za Paulu Horvat – Branimir Štulić (Komuna, 1995.)
 • Anali – Branimir Štulić (Komuna, 1995.)
 • Blasé – Branimir Štulić (Hi-fi centar, 1997.)

SINGLOVI

 • Balkan / A šta da radim (Suzy, 1979.)
 • Lijepe žene prolaze kroz grad / Poziv na ples / Suzy F. (Jugoton, 1980.)
 • Đoni, budi dobar / Teško vrijeme (Jugoton, 1982.)
 • E, pa što / Sloboda / Gluperde lutaju daleko (Jugoton, 1982.)
 • Nemir i strast / Doviđenja na vlaškom drumu (Jugoton, 1983.)
 • Flash / Klinček stoji pod oblokom (Jugoton, 1984.)
 • Mon ami / Duboko u tebi (Jugoton, 1984.)
Full Reviw on best bokkmakers by http://artbetting.net/
Download Premium Templates
Bookmaker No1 in The UK - William Hill by w.artbetting.net