Crvena jabuka

Kad se prisjećamo početaka karijere Crvene jabuke, jedne od najpopularnijih glazbenih skupina, priča nas vraća u svibanj 1985. godine u Sarajevo. Talentirani momci okupili su se oko iste želje, a to je da pjevaju, sviraju, stvaraju dobre pjesme te izgrade mostove koje nikada nitko neće moći srušiti.

Bili su inspirirani Beatlesima i Indexima, a brzo se moglo uočiti da će njihova glazba uspostaviti dobru komunikaciju s publikom. Dražen Ričl, Zlatko Arslanagić Zlaja, Dražen Žerić Žera, Aljoša Buha i Darko Jelčić Cunja došli su na ideju da grupi daju autentičan naziv - Crvena jabuka. Dražen Žerić Žera kasnije je rekao da je nazivu presudila etiketa Beatlesa na kojoj je bila jabuka, a na to su dodali samo crvena i ispred njih se brzo stvorio put do srca publike diljem bivše Jugoslavije. Polemiziralo se o omotu s iscrtanom crvenom jabukom na ženskoj stražnjici koja je postala zaštitni znak grupe. Kasnije su dečki otkrili da je dama koja je pristala biti dio legendarnog omota Sarajka kojoj nikada nisu otkrili identitet. No, „raja“ u Sarajevu ubrzo je saznala o kome je riječ. Uočivši da će glazba koju stvaraju brzo doći do srca slušatelja i steći popularnost, urednici u Jugotonu dali su im dobre uvjete za rad te su prvi album objavili 1986. godine i postigli veliki uspjeh. Pjesme kao što su Dirlija, Bježi kišo s prozora, Neka se sanja, S tvojih usana, Nek te on ljubi kad ne mogu ja postale su hitovi. Kao i svim umjetnicima, tako je i momcima iz Crvene jabuke bio važan kontakt s publikom te su se radovali koncertima i ljetu 1986. godine kada su započeli nastupe. Pamti se da su u Beogradu svirali 6. rujna, a potom je trebala uslijediti jugoslavenska turneja. Uspjehe, publiku, aplauze i sve počasti koje donosi slava očekivali su željno te je sve ukazivalo na grandiozni podvig Crvene jabuke. Stvarnost je, na veliku žalost, u tom trenutku bila drugačija. Koncert u Mostaru koji je bio zakazan za 18. rujna bio je koban. Krenuvši na taj put doživjeli su tešku prometnu nesreću u kojoj su poginuli Aljoša Buha i Dražen Ričl Zijo. Gubitak prijatelja i suradnika duboko je potresao članove grupe te su se povukli iz javnosti. Ipak, nakon godinu dana pauze odlučili su nastaviti sa snimanjem te 1987. objavljuju album Za sve ove godine koji su posvetili tragično izgubljenim prijateljima. Mogle su se čuti balade, a poslije objavljivanja novih pjesama nitko iz grupe nije davao intervjue niti su planirali koncerte. Vrlo brzo tada nove pjesme ulaze pod kožu te svi pjevaju Tugo nesrećo, Uzmi me kad hoćeš ti, Nema više vremena i druge. Sljedeće godine (1988.) nastaje album Sanjati koji se smatra jednim od najboljih ikada objavljenih u Jugoslaviji. Grupi su se priključili Nikša Bratoš, poznat iz grupe Valentino, basist Branko Sauka i Zlatko Volarević Dilajla. Kritičari kažu da su pjesme koje su uslijedile potvrdile kako je grupa prebrodila krizu koja ih je zatekla te su novu boju i dimenziju uspjeha Crvenoj jabuci dali hitovi Ima nešto od srca do srca, Zovu nas ulice, Oči su se navikle na mrak, Malo ćemo da se kupamo.

Počela su pristizati i službena priznanja, poput onog dobivenog na Mesamu 1988. godine kada su proglašeni rock grupom godine. Čitatelji Pop Rock lista proglašavaju ih najboljom pop grupom, a album Sanjati dobiva međunarodnu nagradu Ampex Golden Reel Award. Turneja koju su potom priredili imala je 180 koncerata, a 1989. godine snimili su studijski album Tamo gdje ljubav počinje, s kojeg publika odmah prihvaća pjesme Volio bih da si tu, Tuga ti i ja, To mi radi i druge. Sve pjesme na albumu napisao je Zlaja. U svim biografskim podacima Crvene jabuke spominje se nezaboravni koncert održan 23. lipnja 1989. godine u beogradskom parku Tašmajdan. Osim velikog uspjeha i broja prisutnih ljudi, koncert je ostao zapamćen po jakom ljetnom pljusku koji nije rastjerao publiku.

Album Nekako s proljeća nastaje početkom 1991. godine. Gost na pjesmi bio je legendarni Kemal Monteno. Zbog lošeg političkog stanja u Jugoslaviji Crvena jabuka nije bila u mogućnosti na promociji predstaviti nove pjesme. Povlače se iz javnosti do kraja rata, da bi se 1995. godine na inicijativu Dražena Žerića ponovo okupili. U studiju u Bošnajcima snimili su album U tvojim očima, 1996. godine, koji se pred štovateljima njihovog lika i djela našao u studenom. Zatim su uslijedile turneje po zemljama bivše Jugoslavije - Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, ali i u inozemstvu, gdje su konkretno uspješni bili nastupi u Danskoj. Dio tonskog zapisa s koncerta održanog u Zagrebu objavljen je na CD-u Live 2001. godine. Uslijedili su albumi Svijet je lopta šarena koji je donio hitove Vjetar, Stižu me sjećanja, Da mi je do nje, dok se s albuma Sve što sanjam pjevaju pjesme Tvoga srca vrata, Nitko nije lud da spava, Ni zadnji ni prvi i druge. Spotom Tvojim željama vođen najavljen je novi album. Jubilej 20 godina od objavljivanja prvog albuma obilježen je CD-om Oprosti što je ljubavna, a 25 godina rada četverostrukom CD kompilacijom Da nije ljubavi.

Vođeni uzorima među kojima je osim spomenutih Beatlesa i Indexa bio i Tin Ujević, pjesnik i boem, kažu da su i oni mogli živjeti samo tako, po uzoru na svoje idole - boemski, a zatim i rokerski. Jugoslaviju su lako osvojili pjesmama, a gdje god da su bili, zajedno s publikom radili su nezaboravne tulume. Tako je bilo nekada, a tako je i danas.

Crvena jabuka u zagrebačkoj dvorani Lisinski održala je koncert za pamćenje 18. veljače 2014., nakon čega je objavljen dupli CD Bivše djevojčice, bivši dječaci – Unplugged Live u Lisinskom. Kompilacija sadrži 30 pjesama, simbolično označavajući 30 godina postojanja grupe. Te večeri publika koja je bila u Lisinskom četiri sata je pjevala pjesme zajedno s omiljenom grupom.

Povodom obilježavanja 30 godina karijere, u punoj snazi i kreativnom zanosu momci iz Crvene jabuke istim žarom donose emocije i novu energiju, najavljujući nove pjesme i koncerte. U jednom školskom spomenaru ispisanom kasnih devedesetih godina ostalo je zapisano „Dok se na svim đačkim ekskurzijama slušaju pjesme Crvene jabuke, u školskim dvorištima djevojke prebrojavaju osim hitova i Žerine starke. Momci se natječu tko će imati patike u što neobičnijoj boji, a pjesma Nekako s proljeća pjeva se na maturama. Posteri članova grupe bili su okačeni u sobama, dok su se u spomenarima ispisivali stihovi popularne grupe i lijepile fotografije ili isječci iz novina”. Sigurno je mnogo onih koje upravo ovakve slike asociraju na Crvenu jabuku. 

Natalija Cajić

DISKOGRAFIJA

ALBUMI

 • Crvena jabuka (Jugoton, 1986.)
 • Za sve ove godine (Jugoton, 1987.)
 • Sanjati (Jugoton, 1988.)
 • Tamo gdje ljubav počinje (Jugoton, 1989.)
 • Uzmi me (kad hoćeš ti) (Jugoton, 1990.)
 • Nekako s proljeća (Jugoton, 1991.)
 • U tvojim očima (Croatia Records, 1996.)
 • Svijet je lopta šarena (Croatia Records, 1997.)
 • Riznice sjećanja (Croatia Records / Tutico, 1999.)
 • Sve što sanjam (Croatia Records, 2000.)
 • Live Dom sportova Zagreb (Croatia Records / Naraton, 2001.)
 • Tvojim željama vođen (Croatia Records, 2002.)
 • Oprosti što je ljubavna (Croatia Records, 2005.)
 • Duša Sarajeva (Croatia Records, 2007.)
 • Volim te (Croatia Records, 2009.)
 • Za tvoju ljubav (Croatia Records, 2011.)
 • Nek’ bude ljubav (Croatia Records, 2013.)
 • Bivše djevojčice, bivši dječaci – unplugged live u Lisinskom (Croatia Records, 2014.)
Full Reviw on best bokkmakers by http://artbetting.net/
Download Premium Templates
Bookmaker No1 in The UK - William Hill by w.artbetting.net