Crveni koralji

Kada se spomene skupina Crveni koralji, mnogo je onih koji se sjete slike starog gramofona s kojeg dopiru stihovi "Ruže su crvene, tajne su skrivene, slatka je muzika, al nije kao ti"...

Riječi te pjesme i danas puštene na bilo kojem modernom zvučnom uređaju odzvanjaju istom nježnošću i šarmom. Priča o bogatoj glazbenoj karijeri vraća nas na početak, točnije u 1962. godinu, kada je bend osnovan pod imenom Crveni đavoli, odnosno Crveni dječaci.

Inspirirani glazbom Cliffa Richarda i grupe The Shadows, talentirani mladići osnivaju skupinu čija će se popularnost između ostalog pamtiti i po tisućama pisama koja su bila adresirana na Crvene koralje. Oni su bili Miroslav Miro Lukačić, Davorin Dino Sarajlić, Rudolf Rudi Šimunec, Medo Josip Badrić i Boris Barba Babarović. U grupi su tijekom karijere svirali i Mika Hižak, Vlado Kirby Bastajić, Boris Turina i Krešo Pavlić.

Prvi singl Crveni koralji izdali su 1964. godine. Prodan je u 100.000 primjeraka, a pjesma Rekla si: volimo se postala je vječni hit. Drugi singl donio je obrade pjesama Napuljska gitara, Maštanje, Dolazak i Zvjezdana noć, dok će se i treći singl pamtiti po sjajnim obradama Svega mi je dosta i Otiđi od nje iz repertoara čuvene grupe The Rolling Stones, a tu su i instrumentali Tema mladih ljubavnika i Perfidia.

Šezdesete godine donijele su Koraljima uspjeh i slavu, bili su na vrhuncu stvaralaštva, ploče su prodavali u srebrnim i zlatnim nakladama. Uslijedila je i turneja po bivšoj Jugoslaviji 1964. godine kada su proglašeni najomiljenijom rock grupom, a nisu ih mimoilazile ni festivalske nagrade. Pojavljivali su se na svim festivalima s hitovima koji su se nizali sami od sebe. Nisu ih zaobišle ni nominacije u kategoriji najboljeg benda u izboru glazbenog časopisa Ritam.

S četvrtim singlom u vječne hitove upisale su se pjesme Sretne godine, Izgubljenoj ljubavi, obrada Volim je (inače pjesma The Beatlesa), kao i instrumental Johnny Guitar švedske grupe The Spotnicks. S Karlom Metikošem su nastupali na turneji 1964. godine i to je inače bila prva rock turneja u Jugoslaviji. Svo vrijeme karijere surađivali su s mnogim glazbenim imenima, nekima su snimali matrice u studiju, a Ivici Šerfeziju su svirali na singlu Crvene ruže / Ja za ljubav dosad nisam znao.

Crveni koralji odnose pobjedu na Međunarodnom beat festivalu, dok na Zagrebačkom festivalu 1966. godine osvajaju prvu nagradu stručnog žirija i drugu nagradu publike za skladbu Ne pitajte za nju, a pjesmu Nemoj reći zbogom koju su izveli godinu dana kasnije zagrebačka publika nagrađuje trećim mjestom. Na prvom festivalu Jugoslavenske pop glazbe koji je održan u Zagrebu 1968. godine, zahvaljujući glasovima publike prvo mjesto pripalo je pjesmi Moja gitara, a četvrto Noćas sam sanjao i stručni žiri im je dodijelio nagradu za najbolju izvedbu.

Turneje po Njemačkoj potvrdile su uspjeh Koralja, a bili su i prateća grupa Ivici Šerfeziju, Ivi Robiću, Arsenu Dediću.

Početkom sedamdesetih godina otišli su na prvu turneju po Rusiji, proslavivši pritom deset godina postojanja. Na turneji su nastupali uz tada najveće zvijezde bivše države – Ladu Leskovara, Zdenku Kovačiček, Josipu Lisac, Đurđicu Barlović, Tonija Leskovara i Matta Collinsa.

Grupu zatim napušta Boris Babarović, a umjesto njega dolazi Marijan Miše. U toj prvoj polovici sedamdesetih Koralji su bili gosti na svim radijskim i TV programima u bivšoj državi, a publika ih je srdačno dočekivala gdje god da su se pojavili.

Medo Badrić grupu je napustio 1976. godine, zamijenio ga je Boris Turina. Zatim odlazi i jedan od prvih ritam gitarista Rudolf-Rudi Šimunec, a u grupu dolazi orguljaš Boris Kajzer koji će još jednom zajedno s Barbom, Mirekom, Krešom i Mačorom 1985. godine snimiti Rock’n’roll zbirka 1963-1966.

Godina 1968. donosi nove nezaboravne pjesme Ne želim više tu ljubav, Bila si jedina, Da sam drvosječa (inače pjesma Bobija Darina), da bi već sljedeće 1969. objavili singl s pjesmama Još uvijek se nadam i Bez djevojke.

Iako popularnost više nije bila tako intenzivna kao šezdesetih godina, Crveni koralji su i dalje svirali. Sredinom 80-tih godina, poslije mnogih promjena, ponovo su se okupili u postavi Babarović, Lukačić, Šimunec i Marinac. Svirali su u kavani Čarda u Zagrebu.

Najbolje izvedbe naziv je albuma na kojem su pored njihovih pjesama mjesto našle i mnogobrojne obrade. Na festivalu Mesam ‘86 predstavili su pjesmu Rajka te se ona našla na ploči koju je izdao Jugoton. Povodom 25 godina od osnivanja grupe snimljen je treći LP Ja sam tvoj čovjek, gdje su zabilježene obrade pjesama Dona Ritchieja Valensa, And I love Her grupe Beatles, kao i pjesme Crvenih koralja. Vinil iz 1985. godine reizdan je na CD-u Rock’n’roll zbirka 1963-1966, dok je CD Prvih 40 godina, na kojem su snimljeni neki od starih hitova, izašao pod imenom Barba i Crveni koralji.

Sve dok bude osjećaja, ljubavi, rastanaka i sastanaka, a bit će ih zauvijek, sve dok će se pričati o scenskim nastupima i analizirati te prepričavati umjetničke biografije, sve dok se sluša stari dobri rock’n’roll, spominjat će se i junaci ove naše priče i njihovi nastupi kojima su osvajali publiku. Tako će se poput iskričave svjetlosti uvijek iznova vraćati želja za slušanjem pjesama Crvenih koralja.

Natalija Cajić

DISKOGRAFIJA

ALBUMI

 • Rock’n’roll zbirka (1963-1966) (Jugoton, 1985.)
 • Najbolje izvedbe (Jugoton, 1986.)
 • Ja sam tvoj čovjek (Jugoton, 1988.)

SINGLOVI

 • Najljepši san / Dok je drugi ljubi / Ponoć je prošla / Rekla si: volimo se – Crveni koralji i Boris Babarović (PGP RTB, 1964.)
 • Makedo / Golubovi – Crveni koralji i Vokalni kvartet 4M (Jugoton, 1964.)
 • Napuljska gitara / Maštanje / Zvjezdana noć / Dolazak (Jugoton, 1965.)
 • Zov divljine / Pravi se sretnom kad si tužna / Crvene ruže / Ja za ljubav dosad nisam znao – Crveni koralji i Ivica Šerfezi (Jugoton, 1965.)
 • Peggy Sue / Koliko dugo / Svađa / Noćas – Crveni koralji i Matt Collins (Jugoton, 1965.)
 • Otiđi od nje / Perfidia / Tema mladih ljubavnika / Svega mi je dosta – Crveni koralji i Boris Babarović (PGP RTB, 1965.)
 • Volim je / Sretne godine / Johnny Guitar / Izgubljenoj ljubavi (PGP RTB, 1966.)
 • Sam / Kad bih bio drvosječa / Bila si jedina / Ne želim više tu ljubav (PGP RTB, 1968.)
 • Moja gitara / Noćas sam sanjao / U jutro / Otac je rekao (PGP RTB, 1969.)
 • Bez djevojke / Još uvijek se nadam (Jugoton, 1969.)
 • Nikad nisam imao ništa / Pogrešan broj (PGP RTB, 1970.)
 • Mnogo značiš za moj život, draga / Dvije čaše (PGP RTB, 1970.)
 • Vrati mi se / Sjećanje / Mala Suzi / 22 Juni 19.. (PGP RTB, 1971.)
 • Šjor Bepo moj / Na brigu kuća mala (Jugoton, 1972.)
 • Neka život teče / Vizija (Jugoton, 1972.)
 • Za svaki dan / Nemoj poći kući (Jugoton, 1973.)
 • Elvira / Tvoj strani svijet / Crveni koralji i Marjan Štupjanski (Jugoton, 1974.)
Full Reviw on best bokkmakers by http://artbetting.net/
Download Premium Templates
Bookmaker No1 in The UK - William Hill by w.artbetting.net