Daleka obala

Daleka obala jedan je od najznačajnijih hrvatskih pop rock bendova i bendova splitske škole mediteranskog pop rocka uz sjajne Đavole, Dina Dvornika, Gibonnija i mnoge druge.

Bend su od samog osnutka pa do raspada činili Marijan Ban kao osebujan vokal, autor glazbe i tekstova brojnih Obalinih hitova, gitarist i vokal Jadran Vušković, bubnjar Zoran Ukić te Boris Hrepić koji je svirao bas, usnu harmoniku, ali i autorski potpisao glazbu i tekst na četvrtom i petom albumu. Na klavijaturama i gitarama s Obalom je surađivao Bogo Šoić Mirilović.

Bend je osnovan 1985. godine, ali prvi službeni koncert održan je 1988. godine u splitskom Getu u kultnom kinu Zlatna vrata, a iste godine objavljuju demo snimku s 13 pjesama za nezavisnu izdavačku kuću Lvxor. Sve pjesme s demo snimke su se našle na službenim izdanjima koja su uslijedila.

Prvi album Daleka obala objavljuje 1990. godine za diskografsku kuću Suzy i na njemu se nalazi 10 pjesama i neki od najvećih hitova kao što su Roza, Valovi, Četrnaest palmi, Tonka i Daleka obala. Produkciju albuma potpisuje Dragan Lukić. Nakon dvije godine bend objavljuje album Ludi mornari dolaze u grad s 12 pjesama koji produkcijski opet potpisuje Dragan Lukić, a kao autori teksta Banu se pridružuju Rade Čikeš Medan i Jadran Vušković. Album su obilježili hitovi kao što su Od mora do mora, U autobusu, U modroj zori, Poljoprivredno ljubavna te Why.

Samo godinu poslije, Daleka obala objavljuje album Mrlje na kojem se nalazi čak 17 pjesama. Ovaj put produkciju i dio aranžmana potpisuje Neno Belan, a glazbu i tekst većinski Marijan Ban kojem se pridružuju Rade Čikeš Medan i Jadran Vušković. Album su obilježili hitovi kao što su Ona zbori, Ovo nije moje vrijeme, Upeklo je sunce, Veliki brod i aktualne Oni nas gađaju i Mojoj lijepoj. Na albumu su se našle i dvije zanimljive obrade, pa je za Maricu preuzeta glazba Johanna Straussa st., a za pjesmu Na rubu sna korištena glazba i dio teksta Neila Younga.

Vrlo plodno diskografsko razdoblje Daleka obala nastavlja albumom 1994. godine Morski pas kojim definiraju centralnu poziciju na hrvatskoj glazbenoj sceni. Produkciju albuma potpisuje Ivica Čović Pipo, a autorski, album potpisuje Marijan Ban uz pomoć Keti Crnogorac i ostatka benda, osim obrade pjesme Fresh Air Quicksilver Messenger Servicea (Jutro mijenja sve). Album su obilježile pjesme Nema te, Umorni mornari, Čulo se buć bać i Morska vila koja je kasnije postala i himna hrvatskih rukometaša.

Po mnogima, najbolji album u njihovoj diskografiji je Di si ti objavljen 1997. godine. Produkciju albuma potpisuje Dino Dvornik, a autorski Marijan Ban kojem se u većem broju pjesama pridružuje Boris Hrepić i u pjesmi Trag u pijesku Banova sestra Dubravka. Osim obrade kultne Stublićeve pjesme Mi nismo sami, Daleka obala je s prijateljima glazbenicima, Dinom Dvornikom, Davorom Gopcem i Nenom Belanom snimila šaljivu obradu Puentove uspješnice Oye Como Va nazvavši je Moja konoba. Pjesme Žao mi je nas, Što te više gledam, to te više ne dam, Di si ti, Sa’ mi je ža i On je volio brodove obilježile su ovaj izvrstan album.

Posljednji studijski album 1999-2000 objavljen je 1999. godine. Album je pokazivao znakove da atmosfera u bendu više nije ista. Marijan Ban otpjevao je samo tri pjesme, a ostalo Jadran Vušković i Boris Hrepić uz gostovanje Nene Belana. Tekstove su većinom potpisali Bogašin Šoić Mirilović i Boris Hrepić uz jednu pjesmu Ivana Bužančića i Marijana Bana. Unatoč ne pretjerano dobrim recenzijama albuma, pojedine pjesme su postale hitovi, kao što su 80-e, Kurve, Prolaze mi godine i Vozim polako. Nakon albuma bend se razilazi i pretvara u dvije grupe - Marijan Ban i ostali (Marijan Ban, Jadran Vušković i Bogo Šoić - Mirilović) te The Obala (Zoran Ukić i Boris Hrepić). 2002. godine objavljen je live album Uspomena (Sve Najbolje Uživo) koji je snimljen na koncertu na Obojenoj svjetlosti u Splitu kao posljednji diskografski uradak benda.

Daleka obala je jedan od onih bendova, koji se uzimao zdravo za gotovo dok je bio aktivan, a tek prestankom rada je dobio na vrijednosti, kako kod kritike, tako i kod šire javnosti. Uvijek osporavani, što zbog veselih duhovitih pjesama koje su brže dolazile do šire javnosti, a za sobom na albumima ostavljale prvoklasne pop rock komade, što zbog osebujnog Banovog vokala koji je ipak savršeno odgovarao Obalinom stilu.

Srećom, s dovoljnim odmakom, danas ih se ipak gleda kroz prizmu velikog dalmatinskog benda koji je obilježio devedesete i svojim pjesmama opisao brojne ljubavi, od djevojaka preko domovine do mora i vjetra. Marijan Ban se ustoličio kao jedan od rijetkih, koji je uz Tomu Bebića (s kojim dijeli još niz sličnosti), u kratkoj formi opjevao ogromnu ljubav prema moru, jedrenju i životu na Mediteranu (kakav je nekad bio). Umjetnički podcijenjeni, ipak njihove pjesme su dio repertoara kako afirmiranih glazbenika tako i onih koji rade prve glazbene korake, uz njihove pjesme su odrasle i stasale brojne generacije i u najgorim vremenima su izmamljivali osmijehe na lica. Njihovi koncerti se i dan danas prepričavaju, pojedine pjesme su postale i himne sportskih reprezentacija ali i generacija, a Marijan Ban i ekipa iz Obale su uz Nenu Belana i prerano preminulog Dina Dvornika i dalje institucija svakom glazbeniku. Pametnom dovoljno.

Davor Drezga

DISKOGRAFIJA

ALBUMI

  • Daleka obala (Suzy, 1990.)
  • Ludi mornari dolaze u grad (Croatia Records, 1992.)
  • Mrlje (Croatia Records, 1993.)
  • Morski pas (Croatia Records, 1994.)
  • Di si ti (Croatia Records, 1997.)
  • 1999-2000 (Dancing Bear, 1999.)
Full Reviw on best bokkmakers by http://artbetting.net/
Download Premium Templates
Bookmaker No1 in The UK - William Hill by w.artbetting.net