Dino Dvornik

Kralju funka drugo je ime Dino Dvornik, a karijeru koja je zauvijek obilježila glazbenu scenu originalnim nastupima i pjesmama započeo je početkom 80-ih godina kada je s bratom Deanom osnovao grupu Kineski zid i objavio istoimeni album.

Međutim, Dino ubrzo počinje graditi solo karijeru. Pažnju na sebe skrenuo je sudjelovanjem na festivalu Zagreb 88 s pjesmom Tebi pripadam koja je dobila nagradu za najbolju kompoziciju. Dino se na sceni pojavio izazvavši opće iznenađenje i oduševljenje. Pratili su ga plesači, funk zvuk i moderna produkcija. Ubrzo snima album Ti si mi u mislima za Jugoton, na kojem potpisuje glazbu, aranžmane, produkciju, a svirao je i neke od instrumenata. Tekstove su potpisali Zlatan Stipišić Gibonni i Goran Kralj. Album je donio velike hitove Zašto praviš slona od mene, Tebi pripadam, Ti si mi u mislima i Ljubav se zove imenom tvojim, a doživio je veliku popularnost i riječi hvale, kako kod publike, tako i kod kritike. Album je po Dinovoj želji popularizirao funk zvuk.

Glazbeni genije, kako su ga zvali, zatim objavljuje novi album - Kreativni nered. Glazbu je i dalje stvarao Dino, osim pjesme Ella E koju je napisao njegov prijatelj Neno Belan, dok su tekstove potpisali Rambo Amadeus, Zlatan Stipišić, Ozren Kanceljak i Dijana Alebić, a produkciju Dragan Lukić i Dino. Pjesme su brzo pronašle put do slušatelja - Jače manijače, Misliš da sam blesav, Ja bih preživio, spomeuta Ella E i druge. Uslijedila je uspješna koncertna promocija s grupom Jet Set iz Zadra.

Treći studijski album Priroda i Društvo iz 1993. godine rađen je pod utjecajem techna, tada novog žanra u glazbi. Tekstove su potpisali Alka Vuica, Davor Gobac i Davor Slamnig. Album je ostao zapamćen i po duetu s divom Josipom Lisac, Rušila sam mostove od sna, kao i po pjesmama Gibajmo se, Imam rep, Junak plaže i pjesma s Davorom Gobcem Ying & Yang. Pjesma Ništa kontra Splita donijela je Dvorniku pobjedu na Splitskom festivalu 1995. godine, a objavljuje i koncertni CD Dino & Song Killers, Live in München.

Singl Afrika osvaja diskografsku nagradu Porin u kategorijama hita godine, produkcije i aranžmana, a Enfant Terrible objavljen 1997. godine donosi pjesme Điha, điha, Afrika i Peti element. Dino je opet potpisao glazbu, tekst i aranžmane za većinu pjesama, a kao gosti na albumu su se pojavili Davor Gobac, Marijan Ban, Stjepan “Đimi” Stanić, Songkillersi i drugi. Porin u kategoriji najbolje produkcije ponovo odlazi u Dinove ruke. Kompilacija Vidi ove pisme: The best of Dino Dvornik 1988-1998 donijela je pregled cjelokupnog prethodnog stvaralaštva. Krajem 1999. godine junak ove naše glazbene priče predstavlja CD Big Mamma. Pjesme su snimljene u soul funk maniri, a hitovi ubrzo postaju Dan bezbrižan, Stojadin i Ča, ča, ča. Uslijedio je CD Svicky, što u slengu znači “svjetski”.

Dino Dvornik je gostovao i na albumu Sreća grupe Song Killers, u pjesmi Egoist. Radio je kao urednik za domaću glazbu u izdavačkoj kući Croatia Records. Svoj univerzalni talent pokazao je i u filmu Ta divna splitska noć Arsena Ostojića u kojem je glumio narko šefa, a vrlo popularan bio je i reality show Dvornikovi, emitiran na RTL televiziji.

Dino Dvornik u svijetu glazbe ostao je upamćen kao autentična, darovita ličnost koja je donijela novitete u scenskom i glazbenom izrazu. Kralj funka svojom originalnošću i energijom brzo je osvojio pažnju javnosti, a zapamćen je kao jedan od najpopularnijih glazbenika na prostorima nekadašnje Jugoslavije, ostavljajući za sobom nezaboravne i legendarne hitove koji se rado slušaju, izvan svakog prostora i vremena.

Natalija Cajić

DISKOGRAFIJA

ALBUMI

 • Dino Dvornik (Jugoton, 1989.)
 • Kreativni nered (Jugoton, 1990.)
 • Priroda & društvo (Croatia Records, 1993.)
 • Live in München – Dino Dvornik & Songkillers (Croatia Records, 1995.)
 • Enfant Terrible (Croatia Records, 1997.)
 • Big Mamma (Croatia Records, 1999.)
 • Svicky (Orfej, 2002.)
 • Pandorina kutija (Dancing Bear, 2008.)

SINGLOVI

 • Jače manijače / Biti sam / Ella EE / Jače manijače (instrumental) (Jugoton, 1990.)
 • Imam rep / Man with a rubber brain / Rušila sam mostove od sna / Imam rep (instr.) (Croatia Records, 1992.)
 • Afrika / Žigolo (Croatia Records, 1995.)
 • 2002. godine u Splitu (Croatia Records, 2001.)
 • Malo nas je al’ nas ima – Dino Dvornik & Boris Novković (Dallas Records, 2004.)
Full Reviw on best bokkmakers by http://artbetting.net/
Download Premium Templates
Bookmaker No1 in The UK - William Hill by w.artbetting.net