Divlje jagode

Kultnu grupu Divlje Jagode je 1977. godine u Zagrebu osnovao Sead Lipovača Zele, karizmatični gitarist koji je od početka imao jasne ciljeve i viziju uspjeha do kojeg je trebalo doći.

U skupini su bili i Anto Janković, Nihad Jusufhodžić, Mustafa Ismailovski Muc i Adonis Dokuzović. Pjesme koje su predstavili publici na debi albumu (Divlje jagode, Jedina moja i Krivo je more) ubrzo su postale hitovi, ali nisu naišle na očekivanu podršku u tadašnjem Jugotonu, što je poprilično razočaralo Zeleta koji odlazi u Sarajevo i uspostavlja suradnju s tamošnjim Diskotonom. Članovi grupe su potom otišli u vojsku, da bi se početkom 1981. godine ponovno okupili pa je tako Zele nastavio rad s Antom Jankovićem, Naskom Budimlićem i Alenom Islamovićem. Izdaju album Stakleni hotel koji je donio heavy metal zvuk, dok su tekstove napisali Marina Tucaković, Goran Petranović, Šefket Nakić i Alen Islamović. Pjesme Autostop, Dodirni me, Skloni bol i Potraži put postižu veliki komercijalni uspjeh.

Ipak, velika prekretnica u karijeri dolazi s kultnim albumom Motori na kojem je pjevao Alen Islamović, a koji je snimljen u Njemačkoj. Naslovna pjesma postala je veliki hit i to je ostala do današnjih dana, ali isto tako ne smiju se zaboraviti Šejla, Zagrizi rokenrol, Ne želiš kraj, Nasmiješi se i druge. Divlje jagode dolaze do vrhunca popularnosti, tron je bio njihov, a predvođeni virtuozom na gitari, ambicioznim Zeletom, postaju najbolji sastav na ovim prostorima. Pjesma Motori postala je kultna, antologijska pjesama poznata po iznimnom umijeću sviranja gitare. Album je snimljen u Music Park Studiju, a producentska palica Tea Werdina odmah ga je svrstala u klasike rocka.

Zele nastavlja suradnju s Teom Werdinom, s kojim snima još dva albuma, Vatra i Čarobnjaci. Naime, 1986. godine Divlje jagode su dobile ponudu od londonske diskrografske tvrtke Logo Records, a potpisivanje ugovora bio je trijumfalni, veliki diskografski potez.

Novi basist postaje Zlatan Čehić, a Alen Islamović vodeći pjevač. Uslijedili su nastupi u Engleskoj, Londonu, po pubovima i klubovima, a ostala je zapamćena i vrlo uspješna prva velika engleska turneja. Završni koncert održali su u legendarnom londonskom klubu Marquee. U to vrijeme nizanja uspjeha, izlazi i pilot singl s pjesmom Sheila.

Ploča Wild Strawberries u Engleskoj se pojavila 1987. godine, a u međuvremenu grupa objavljuje i kompilacijsku ploču Najbolje. Pridružuje im se Mladen Vojičić Tifa.

Producent Peter Hinton producirao je album Konji, a na njemu je mjesto našla verzija pjesme Divlje jagode s motivom iz sevdalinke Prošetala Suljagina Fata, kao i obrada teme Mozartovog Turskog marša.

Devedesetih godina u Velikoj Britaniji i Njemačkoj Divlje jagode objavljuju dva albuma - Labude, kad rata ne bude i Sto vjekova, a zatim i Od neba do neba, gdje se pojavljuje nova verzija pjesme Motori 2003, kao i koncertna verzija pjesme Ne želiš kraj. 2006. godine Croatia Records objavila je box set Collection koji je donio deset albuma, ali i Zeletov solo album Magic Love i singl Piramida.

Zele je u međuvremenu radio na mnogim projektima duhovne glazbe. Neki od njih su dva albuma kršćanske glazbe u suradnji sa sastavom Glasnici nade, a bio je i producent, aranžer i autor glazbe za ediciju duhovnih kompozicija islama pod nazivom Tri Hafiza (3 CD-a Ilahija i Kasida), koja je objavljena u devet zemalja, a značajno je spomenuti i projekt Hori Hori Vasiona zagrebačkog zbora Arabeske.

Lipovača je bio kompletan autor najprodavanijeg albuma Dani bez tebe Mladena Vojičića Tife, autor dance hita Apsolutno tvoj grupe Mirzino jato, a radio je i na albumu mladog sarajevskog pop pjevača Deena, Ja sam vjetar zaljubljeni. Pisao je i glazbu za nekoliko TV serija, a kada bismo uspjeh pokazivali kroz brojke onda bismo rekli da je Zele Lipovača prodao oko 4.000.000 nosača zvuka.

Uvijek u kreativnom zanosu praćen inspiracijom, ali i uvjerenjem da skupina može pružiti još mnogo toga, 2002. godine Zele je opet počeo sanjati staru priču s novim Divljim jagodama. Na albumu Od neba do neba pjevao je Pero Galić iz Opće opasnosti, a ostala je zapamćena i pjesma Marija.

Album koji je objavljen 2014. godine nosi ime Biodinamička ljubav i predstavio je 11 pjesama. Slutilo se da će Zele kao maestro gitare pripremiti samo dobre, instant classic hitove, svevremenske balade, emotivne pjesme pa i blues klasike. Uz već ranije objavljene singlove Ne, nisam ja i Samo da znaš, na albumu se nalazi i legendarna pjesma Đavolji grad koja je izvorno objavljena 1983. na albumu Čarobnjaci, a otpjevao ju je novi pjevač Livio Berak.

Ubrzo zatim Croatia Records pripremila je još jedno iznenađenje objavivši na dvostrukom 180-gramskom vinilu u crvenoj boji 19 pjesama iz bogate diskografske karijere Divljih jagoda koja je krupnim slovima ispisana u svim glazbenim enciklopedijama i antologijama.

Natalija Cajić

DISKOGRAFIJA

ALBUMI

 • Divlje jagode (Jugoton, 1978.)
 • Stakleni hotel (Diskoton, 1981.)
 • Motori (Diskoton, 1982.)
 • Čarobnjaci (Diskoton, 1983.)
 • Vatra (Diskoton, 1985.)
 • Wild Strawberries (Metal Masters, 1986.)
 • Konji (Jugoton, 1988.)
 • Magic Love - Zele (Croatia Records, 1993.)
 • Labude kad rata ne bude (CroatiaTon, 1994.)
 • Sto vjekova (Nimfa sound, 1996.)
 • Od neba do neba (Croatia Records, 2003.)
 • Biodinamička ljubav (Croatia Records, 2013.)

SINGLOVI

 • Rock’n’roll / Jedina moja (Jugoton, 1977.)
 • Moj dilbere / Prijatelj (Jugoton, 1977.)
 • Patkica / Kad bi vi gospođo (Jugoton, 1978.)
 • Nemam ništa protiv / Bit’ će bolje! (Jugoton, 1979.)
Full Reviw on best bokkmakers by http://artbetting.net/
Download Premium Templates
Bookmaker No1 in The UK - William Hill by w.artbetting.net