Električni orgazam

Električni orgazam osnovali su 1980. godine Srđan Gojković, Ljubomir Jovanović i Ljubomir Đukić. Već nakon nekoliko nastupa koje su prekidali ili bili prekinuti, uglavnom zbog “punkerskog ponašanja” koje je za to vrijeme bilo skandalozno, postaju instant miljenici publike.

Već iduće godine dobivaju veliku šansu, da s bendovima Šarlo akrobata i Idoli, koji su također tek bili u procesu formiranja (kasnije se pokazalo da su zauvijek obilježili glazbu s ovdašnjih prostora), snime tri pjesme, Krokodili dolaze, Zlatni papagaj i Vi za kultnu LP kompilaciju Paket aranžman.

Odmah nakon toga bend u sastavu Marina Vulić (bas), Srđan Gojković (gitara, vokal), Ljubomir Jovanović (gitara), Branko Kuštrin (bubnjevi), Ljubomir Đukić (klavijature, vokal) i Jurij Novoselić (saksofon) snima album prvijenac Električni orgazam pod producentskom palicom Ivana Pike Stančića. Snimaju nove verzije pjesama Krokodili dolaze i Vi, a s albuma su se još profilirale Konobar, Nebo i obrada Beatlesa I’ve Got a Feeling. Album postaje hit u bivšoj državi, a časopis NME bend uvrštava među najbolje bendove izvan Velike Britanije. Nakon koncerata po matičnoj zemlji, odlaze i u Poljsku gdje snimaju koncertni mini LP album Warszava ‘81 na kojem se nalazi 6 pjesama (dvije nove) koje su, iako na nešto slabijoj snimci, uhvatili nabrijanu atmosferu njihovih koncerata (Konobar) i punk zvuk koji su tada gajili. Album je objavljen 1982. godine uz pomoć Slobodana Konjovića koji je odradio postprodukciju. Iste godine objavljuju LP Lišće prekriva Lisabon čiju produkciju potpisuje Toni Jurij. Na albumu se nalazi čak 17 pjesama koje su koketirale sa psihodelijom, a uz album objavljuju i singlicu Dokolica na kojem se nalazi i dub verzija pjesme. Na naslov albuma, dijelove teksta ili imena pjesama su dosta utjecali književni uzori članova benda (Kartland, Brecht), kao što je to bio slučaj i kod Haustora ili Idola.

Već iduće godine opet šokiraju fanove jer objavljuju LP obrada nazvan Les Chansones Populaires na kojem se nalazi osam obrada Velvet Undergorunda, Davida Bowieja, Beatlesa, T-Rexa i Doorsa te dva standarda Blue Moon i Locomotion koji su se pokazali kao hitovi s ovog albuma. Produkciju potpisuju Ivan Piko Stančić, Srđan Gojković, Ljubomir Đukić i Toni Jurij. Albumom Kako bubanj kaže iz 1984. godine Električni orgazam se vraća “standardnom” zvuku rock and rolla. Na albumu s osam pjesama su se našli brojni gosti Goran Pojatić (klavir), Kire Mitrev (trombon), Ivan Pajević (gitara), Ivan Švager (saksofon), Goce Dimitrovski (truba) i Piko Stančić (bubnjevi), a produkciju potpisuju Srđan Gojković i Jovan Jovanović. Album nije bio jednako dobro primljen od strane javnosti i kritike kao dotadašnja ostvarenja te bend radi kraću diskografsku pauzu.

Držeći se istog recepta - bazičnog rock and rolla, bend 1986. godine snima odličan album Distorzija s velikim hitovima kao što su Debela devojka, Ne postojim, Ša la la, Vudu bluz, Ja sam težak kao konj te cover Berryjeve pjesme Lui Lui. Producenti albuma su bili Ivan Piko Stančić i Srđan Gojković. Iste godine, od 17. do 19. listopada u Kulušiću snimaju live album koji je objavljen iduće godine pod imenom Braćo i sestre. Produkciju potpisuju Srđan Gojković i Ivan Piko Stančić, a ploču s 13 pjesama su obilježili još jedan nezaboravan uvod Dražena Vrdoljaka te obrada Stonesa u pjesmi Bejbe, ti nisi tu (Out of Time). Taj album je ujedno i posljednje izdanje za diskografsku kuću Jugoton za koju je bend objavljivao od nastanka.

No Električni orgazam nastavlja istim tempom pa 1988. godine objavljuju još jedan uspješan album Letim, sanjam, dišem s hitovima Igra rok’ en’ rol cela Jugoslavija, Ti i Sve ste vi naše devojke pod produkcijom Srđana Gojkovića, Ivana Pike Stančića i Theodorea Yannija (surađivao s EKV-om, Azrom...). Nakon objavljivanja kompilacije Najbolje pesme 1980 - 1988 bend na neko vrijeme prestaje s radom, ali pojedinci su i dalje aktivni, pa u iduće četiri godine Srđan Gojković snima solo album Evo sada vidiš da može, soundtrackove (Kako je propao rokenrol, Crni bombader) surađuje s Bajagom, Zoranom Kostićem Canetom, Vladom Divljanom, Milanom Mladenovićem i drugima. S Vladom Divljanom snima rock and roll albume za djecu Rokenrol za decu i Rokenrol bukvar koji se pokazuju kao izuzetno uspješni te s Vladom, Pikom i Švabom (Zoran Radomirović) snima album Lutka koja kaže ne.

Krajem 1991. godine bend se ponovo okuplja, a iduće godine objavljuju album Seks, droga, nasilje i strah / Balkan horor rok koji je na A strani sadržavao pet novih pjesama, a na B strani šest pjesama snimljenih uživo u studiju “M” na radiju Novi Sad. Ostale snimke iz novosadskog studija objavljene su iduće godine samo na kaseti Balkan horor rok 2 / Live. Srđan Gojković, Zoran Radomirović Švaba i Goran Čavajda Čavke se početkom 1992. godine pridružuju antiratnom bendu Rimtutituki u kojem su još bili Borko Petrović, Ljubomir Jovanović, Milan Mladenović, Nebojša Antonijević i Zoran Kostić s kojim snimaju singlicu Slušaj ‘vamo. Naredne dvije godine u suradnji s EKV-om, Partibrejkersima i Vješticama sviraju po Europi, a s Majkama i Res Nulliusom u Sloveniji i Makedoniji sviraju šireći pacifizam i nenasilje.

Godine 1994. bend objavljuje dvostruki album Zašto Da Ne! s čak 23 pjesme. Album je kritika pohvalno ocijenila, ali je ratno vrijeme i tadašnje okolnosti spriječilo da album dođe do šire publike. Zanimljivo je da je omot i strip za album nacrtao njihov kolega Leonid Pilipović iz Džukela. Dvije godine poslije objavljuju live album Živo i Akustično s dvadeset akustičnih pjesama koje su snimljene u studiju “M” na radiju Novi Sad 17.4.1996. Produkciju potpisuje sam Srđan Gojković, a zanimljivo je da se od brojnih gostiju pojavljuje Margita Stefanović (EKV) na klavijaturama, a koncert najavom otvara Zdenko Kolar (Idoli). Usporedo s karijerom Srđan Gojković nastupa s Divljanovim Old Stars bendom i producira njihov album Odbrana i zaštita te se bavi i novinarstvom.

Električni orgazam 1999. godine snima novi album A um bum kojeg autorski potpisuju gotovo u cijelosti Srđan Gojković u suradnji s Branislavom Petrovićom. Pjesme koje se izdvajaju s albuma su A um bum i Kakav je to svet?, a kao gosti se pojavljuju Kornelije Kovač, Branko Marušić Čutura, Bata Kostić, Slobodan Misailović, Srđan Todorović i Ivan Ranković. Nakon četiri godine snimaju novi album Harmonajzer pod produkcijskom palicom čuvenog Dušana Kojića Koje. Na albumu se nalazi 13 pjesama (dva instrumentala), a s albuma najuspješnije prolazi singl Danas nisam sasvim svoj. 2006. godine objavljuju kompilacijski album Breskve u teškom sirupu vol. 1 na kojem se nalazi 6 pjesama s koncerta na Tašmajdanu iz 1980. godine te 10 pjesama s probe u podrumu SKC-a iz iste godine. Već iduće godine objavljuju live album snimljen iste godine iz kluba “Pogon” u Domu omladine s 16 pjesama. Iste godine nastupaju kao predgrupa Rolling Stonesima, a taj koncert Srđan Gojković u intervjuima izdvaja kao jedan od najvažnijih koncerata benda. 2010. godine bend snima novi album To što vidiš to i jeste s 10 novih pjesama, a dvije godine nakon i deluxe izdanje albuma.

Električni orgazam koji ove godine slavi 35 godina postojanja (s neznatnim pauzama) donio je punk širokim masama na velika vrata u bivšoj državi. Njihovi koncerti se i dan danas prepričavaju, a nekoliko albuma su ključna mjesta diskografije ovih prostora. Na kasnijim albumima približavajući se preko psihodelije rock and rollu, u električnim i akustičnim verzijama, pisali su povijest rock glazbe ovih prostora. Vječno drugačiji, spremni na iznenađenja, a nespremni na kompromise, jedan su od rijetkih bendova koji je opstao tako dugo.

Uz brojne promjene u bendu tijekom cijele karijere, ključna figura benda ostao je Srđan Gojković Gile, vokal i gitarist te nesuđeni bubnjar, autor velikog dijela opusa benda, pacifist i zaštitni znak benda. Čovjek koji je od prvog dana benda, jedini iz benda, opstao na liniji obrane rocka od najezde turbo folka, suradnik i prijatelj svih imena s bivše novovalne scene, jedan od autora rock pjesama za djecu, ali i antiratne propagande i jedan od najvećih rockera s naših prostora.

Davor Drezga

DISKOGRAFIJA

ALBUMI

 • Paket aranžman – Električni orgazam, Šarlo akrobata & Idoli (Jugoton, 1980.)
 • Električni orgazam (Jugoton, 1981.)
 • Lišće prekriva Lisabon (Jugoton, 1982.)
 • Warszawa ‘81 (Jugoton, 1982.)
 • Les Chansones Populaires (Jugoton, 1983.)
 • Kako bubanj kaže (Jugoton, 1984.)
 • Distorzija (Jugoton, 1986.)
 • Braćo i sestre (Jugoton, 1987.)
 • Letim, sanjam, dišem (PGP RTB, 1988.)
 • Zašto da ne! (PGP RTS, 1994.)
 • A um bum (City Records, 1999.)
 • Harmonajzer (PGP RTS, 2002.)
 • To što vidiš to i jeste (Dom Omladine Beograda/Dallas Records, 2010.)

SINGLOVI

 • Konobar / I’ve got a feeling (Jugoton, 1981.)
 • Dokolica / Dokolica (Jugoton, 1982.)
 • Odelo / Afrika (Jugoton, 1982.)
 • Locomotion / Metal guru (Jugoton, 1983.)
 • Kako bubanj kaže / Tetovirana devojka (Jugoton, 1984.)
 • Sex, droga, nasilje i strah / Balkan horor rok (PGP RTB, 1992.)
Full Reviw on best bokkmakers by http://artbetting.net/
Download Premium Templates
Bookmaker No1 in The UK - William Hill by w.artbetting.net