Goran Bare i Majke

Da je riječ o talentiranom dječaku po imenu Goran Bare moglo se naslutiti u djetinjstvu, jer je talent za glazbu bio uočljiv još u školskim danima kada je okupljao bendove već s 12 godina pa sa prijateljima iz razreda nastupao u školi.

Kao petnaestogodišnjak, s prijateljem Marinom Pokrovcem koji je kasnije bio gitarist grupe Majke osnovao je Duo debili i tada je prvi put nastupio pred oko 1000 ljudi u vinkovačkom Domu omladine.

Narednih godina Bare je pjevao s raznim lokalnim sastavima, što mu je pomoglo da sve preciznije osmišljava svoj budući glazbeni put. Grupa Majke nastala je krajem 1984. godine i tada dolazi do studijskih snimanja, nastupa, a radijske stanice počinju emitirati njihovu glazbu. Nastupi u zagrebačkom Lapidariju i beogradskoj Akademiji bile su prve važnije svirke. Grupa snima kasetu nazvanu Majke, a potom sudjeluju i na kompilaciji Bombardiranje New Yorka.

U skupini su bili dva Gorana - Bare i Dujmić, Nedeljko Ivković Kilmister i Željko Mikulić Korozija. Nastupi su bili sve češći i uspješniji, a i kritike odlične. Rad grupe prekinula je tragična smrt prijatelja, gitarista Marina Pokrovca. U tim je zatim došao Ivica Duspara. Uslijedili su nastupi na Novom rocku u Ljubljani i na Omladinskom festivalu u Subotici, a pjesma Nije lako objavljena je na ploči Omladina 90.

Nakon šest godina sviranja Majke 1990. godine objavljuju prvi pravi album Razum i bezumlje koji je od domaće kritike proglašen rock albumom godine. Kada je skupina bila spremna za uspjeh i nastavak karijere koja je vodila ka vrhu, počeo je rat, a originalne Majke više nisu bile u istom sastavu. U pauzama rada grupe Bare je nastupao pod imenom Hali Gali Halid i izvodio parodije na narodnjake koje su objavljene na kaseti Samo za tebe i singlu Vo-zdra. Pamte se pjesme Samo noćas da zaboravim tugu, Hajde da se drogiramo, Mirela i Ne pitaj me. Pjesme Hajde da se drogiramo i Ne pitaj me korištene su u filmu Mi nismo anđeli Srđana Dragojevića.

Polovicom 1992. godine Bare okuplja nove Majke i snima drugi album Razdor. Grupu su činili Goran Bare, Željko Korozija, Jurica Nižić i Zoran Čalić. Neke od pjesama koje su obilježile album su Krvarim od dosade, Mršavi pas, Fantastična vatra i Budi ponosan. Grupa zatim snima treći album Milost kojim su se pokušali više približiti publici praveći komercijalni kompromis.

Majke 1996. godine snimaju Vrijeme je da se krene, album koji je donio pjesme Baretov blues, Slobodna kao nikada, Cigan, Nije lako i druge. Ploča s koncerta Život uživo predstavila je snimak s nastupa u zagrebačkom Domu sportova 25. travnja 1997. godine. Put do srca sunca naziv je albuma iz 1998. godine, da bi već krajem sljedeće 1999. singlom Budi ponosan obilježili petnaest godina rada. Goran Bare je zatim 2000. godine pokrenuo samostalnu karijeru i nastupao s pratećom grupom Plaćenici.

Godine 2001. Croatia Records objavljuje album Izgubljen i nađen koji je nagrađen Porinom za rock album godine. Uslijedila je turneja s grupom Plaćenici do kraja 2002. godine, kada Bare s grupom ulazi u studio i snima drugi samostalni album 7 koji je donio pjesme obojene soulom, bluesom i country zvukom. Samostalni album Srce Goran Bare objavljuje 2007. a već sljedeće godine uslijedio je veliki povratnički koncert Majki i objavjivanje live albuma Unplugged, a grupa je ponovo počela nastupati.

Album Teške boje jedan je od najboljih rock albuma u Hrvatskoj posljednjih godina te su Goran Bare i Majke bili nominirani za 11 Porina i osvojili su šest nagrada.

Objavljeni su potom CD i DVD Majke u Tvornici. CD je donio pjesme s koncerta na kojem su Majke dotakle sve faze diskografije i oduševile prepunu Tvornicu, a na DVD-u se nalazi cijeli koncert, odnosno 27 pjesama koje su predstavile grupu u potpunoj žestini njihovog nastupa.

Ultimativna kolekcija Croatia Recordsa sabrala je pjesme na jednom mjestu kao podsjećanje na dosadašnje stvaralaštvo legendarnog rockera Gorana Bare, jednog od najvažnijih rock autora i izvođača i njegove kultne grupe Majke. Ova dvostruka kompilacija s 33 pjesme podijeljena je na diskografsku karijeru Majki i na diskografsku karijeru Gorana Bare kao i njegovu suradnju s Plaćenicima. Na prvom CD-u nalaze se kultne rock himne Iz sve snage, Krvarim od dosade, Mršavi pas, Budi ponosan, Mene ne zanima, Vrijeme je da se krene, Teške boje i A ti još plačeš, dok su na drugom CD-u pjesme Ostat ću svoj, Neka se čudo desi, Put ka sreći, Pokreni se (izmijeni se) i mnoge druge koje su trajno obilježile regionalnu rock scenu.

Natalija Cajić

DISKOGRAFIJA

ALBUMI

 • Majke – Majke (Slušaj najglasnije!, 1988.)
 • Razum i bezumlje – Majke (Search & Enjoy, 1990.)
 • Razdor – Majke (Croatia Records, 1993.)
 • Milost – Majke (Heroina / Crno bijeli svijet, 1994.)
 • Vrijeme je da se krene – Majke (Jabukaton, 1996.)
 • Život uživo – Majke (Jabukaton, 1997.)
 • Put do srca sunca – Majke (Jabukaton, 1998.)
 • Izgubljen i nađen – Goran Bare & Plaćenici (Croatia Records, 2001.)
 • 7 – Goran Bare & Plaćenici (Croatia Records, 2003.)
 • Srce – Goran Bare (Croatia Records, 2006.)
 • Unplugged – Goran Bare & Majke (Dancing Bear, 2008.)
 • Teške boje – Goran Bare & Majke (Croatia Records, 2011.)
 • U Tvornici live – Majke (Croatia Records, 2013.)

SINGLOVI

 • Budi ponosan (Jabukaton, 1999.)
Full Reviw on best bokkmakers by http://artbetting.net/
Download Premium Templates
Bookmaker No1 in The UK - William Hill by w.artbetting.net