Grupa 220 & Drago Mlinarec

Stvaralački opus Drage Mlinarca čine kapitalna djela, pjesme koje su svojom dubinom i sadržajnošću zauvijek sačuvane kao vječni hitovi, a Osmijeh kojeg se odmah svi sjetimo veliki je i prvi autorski hit domaće rock scene, kultna pjesma koja traje izvan vremena i prostora.

Mnogo je onih koji za tvorca Osmijeha kažu da je riječ o izuzetnoj umjetničkoj osobnosti koja je utjecala na formiranje glazbenih i pjesničkih stavova generacija i generacija. Sve je počelo tako što su se na sceni pojavili mladići neobičnog izgleda za ono vrijeme - s dugim kosama, obučeni u košulje s cvjetnim motivima i brzo zauzeli svoje mjesto pod glazbenim nebom.

Grupa 220 osnovana je 1966. godine spajanjem dva dotadašnja sastava, Ehosa i Jutarnjih zvijezda. Iz Ehosa u novi sastav prešli su gitarist i pjevač Vojko Sabolović i bubnjar Ranko Balen, a iz Jutarnjih zvijezda gitarist i pjevač Drago Mlinarec koji je svirao i usnu harmoniku, kao i basist Vojislav Miša Tatalović. Prvi nastup grupa je imala 15. listopada 1966. godine u dvorani Vrbik, kultnom, čuvenom mjestu za zabave i koncerte 60-ih godina u Zagrebu. Interesantan je podatak koji kaže da je za jedan od koncerata u Vrbiku publika umjesto ulaznica kupovala cvijetove.

Već spomenuta pjesma Osmijeh, trajni znak prepoznavanja Drage Mlinarca i Grupe 220, nastala je 1966. godine i donijela ogromnu popularnost. Tu su bili još i hitovi Grad i Uvijek kad ostanem sam, kao i obrada polke Večer na Robleku. Ploča je prodana u nakladi od 50.000 primjeraka.

Jednoj od najpopularnijih skupina u tadašnjoj Jugoslaviji ubrzo se pridružuje klavijaturist Branimir Živković. Uslijedila su brojna gostovanja i nastupi, a jedan od njih bio je i onaj na festivalu u Splitu, kada su ostvarili suradnju s Arsenom Dedićem u kompoziciji Razgovaram s morem. Zatim su uslijedili Festival šansona u Zagrebu, sudjelovali su s pjesmama Košulja s cvjetićima Stipice Kalogjere i Zaboravite što sam vam rekao Alfija Kabilja, a s Prolazi jesen i Plavi svijet nastupali su na Prvom festivalu pop glazbe u Zagrebu 3. rujna 1968 godine. Grupa 220 objavila je LP Naši dani koji je donio jedanaest pjesama i stekao status antologijskog prvog autorskog izdanja u domaćoj rock glazbi. Drago Mlinarec zatim odlazi u vojsku u Rijeku, a u grupi ubrzo dolazi do nesporazuma među članovima. Kad se 1971. godine Mlinarec vratio, priključio im se Davor Štern. Snimljene su demo verzije novih pjesama, ali one nisu naišle na potporu diskografskih kuća. Mlinarec je zatim nastupao sa sastavom Nautilus, a potom je osnovao grupu Džet Scorpion, da bi 1971. godine pokrenuo novu postavu Grupe 220 s Duškom Žutićem, Nenadom Zubakom i Ivanom Pikom Stančićem, a ponekad bi im se prudružio i Brane Živković. Nastaju nove pjesme Prva ljubav i Povratak, a na festivalu Zagreb 71 izveli su pjesmu Posmrtna posveta. Uslijedio je novi singl, a na njemu pjesme Doviđenja vještice i Sivilo perona. Grupi se potom pridružuje gitarist Husein Hasanefendić Hus. Ostao je zapamćen nastup na turneji Adriatic show, a nastupali su i kao predgrupa mnogim sastavima.

Albumom A ti se ne daj Drago Mlinarec se odlučuje za samostalni rad, a Grupa 220 snima singl, Husovu pjesmu Kiši i malo je hladno. Skupina je potom nastupila i na festivalu BOOM 73 u Ljubljani, a pjesma Pop pjevač snimljena je na duplom koncertnom albumu. Pridružuje im se Jurica Pađen, snimaju album Slike s pjesmama, Čovjek-bubanj i Marija. Sudjeluju na Boom festivalu u Zagrebu, a u grupu potom dolazi Aki Rahimovski. Drago Mlinarac snimio je vrlo zapažen solo album pod nazivom Pjesme s planine 1972. godine. Surađivao je s mnogim imenima iz svijeta umjetnosti, a na LP-u Rođenje i s klavijaturistom Nevenom Frangešom i vodećim rock umjetnicima 70-ih godina. Uslijedili su albumi Negdje postoji netko, Sve je u redu, Tako lako, Sabrano i Pomaknuto.

Sedamdesetih godina junak naše priče bio je jedan od najaktivnijih glazbenika rock scene, sudjelovao je na izdanjima Boom festivala, brojnim samostalnim i kolektivnim koncertima, te kao autor glazbe u različitim kazališnim predstavama, gostujući na scenama tadašnje Jugoslavije, ali i Europe i Južne Amerike. Bio je producent prvog albuma Azre i surađivao s triom Le Cinema.

Pripala mu je Vjesnikova nagrada za glazbu Josip Štolcer Slavenski. Godine 1987. navršilo se dvadeset godina od osnutka grupe, a jubilej je proslavljen koncertom u Vrbiku. Izdan je i album Originali 1967/68 na kojem se nalaze najveći hitovi Drage Mlinarca. Na CD reizdanju 16 originala 67-68 u izdanju Croatia recordsa nalaze se pjesme Negdje postoji netko i Sjeti se onih dana, a album Naši dani reizdan je na CD-u. Kada se kasnije prisjećao rada i uspjeha svoje Grupe, Mlinarec je u knjižici u sastavu box seta Kolekcija napisao: “Naravno da smo Grupa, uvijek ćemo biti Grupa. Imali smo lijepih trenutaka, dobro se družili, zaklinjanje na vječnu ljubav ostavimo, jer najprije bi trebali definirati pojam ljubavi, zar ne?”

Snimio je album Analog koji sadrži ambijentalno-eksperimentalne kompozicije, instrumentalne i akustične. Prva CD retrospektiva Krhotine podsjetila je na cjelokupnu glazbenu solo karijeru, a na kompilaciji se nalazi i koncertna verzija skladbe Kaj god blues koja je snimljena u Koprivnici 1992. godine. Album je 1997. nagrađen Porinom. Dolazi i nagrada Stari mačak za seniorski doprinos hrvatskoj rock glazbi 1998. godine. Stvaralaštvo je upotpunjeno songovima i glazbom u igranim i dokumentarnim filmovima, kao i radio dramama, producentskim aktivnostima, a ostale su zapamćene i uspješne izložbe slika. Godine 2002. objavljena je knjiga Drago Mlinarec: Pjesme. Drago je dobitnik Porina za životno djelo 2005. godine. Na kompilacijskom albumu The Ultimate Collection nalazi se 48 kompozicija, a objavila ga je diskografska kuća Croatia Records.

Uslijedila je potom Kolekcija koju je također objavila Croatia Records 2011. godine, a koja izgledom i sadržajem spada u kapitalno djelo koje je objedinilo stvaralaštvo Drage Mlinarca. Sadrži osam albuma: A ti se ne daj, Pjesme s planine, Rođenje, Negdje postoji netko, Sve je u redu, Tako lako, Sabrano i Pomaknuto, uz bogato opremljenu knjižicu koja uz diskografske podatke na 134 stranice donosi jedinstveni tekstualni i fotografski prikaz života i karijere ispisan iz pera sjećanja velikog umjetnika. “Svatko priča svoju priču o vremenu koje je prohujalo - netko se sjeća, netko luta, koji je trag istinit?” piše zaljubljenik u rock glazbu razmišljajući o prošlim vremenima, studentskim danima i počecima karijere. ... “Evo tu sam prepun planova, napisah nešto pjesama, nisu kao one stare, još jednom ispočetka”.

Kažu da je vrijeme vječno i da ne prolazi. Postoje oni čija djela nadžive vrijeme, a to potvrđuju tako što se upišu u vječnost, kao Drago Mlinarec i Grupa 220. Zato se njihove pjesme slušaju uvijek ispočetka, najprije izazivajući nježnost, a potom potpuno potonuće u dubinu smisla i poruke koju nose. Lijepo je zapisao Drago Mlinarec: “Prolaznost je neizbježna, gdje su dječaci i djevojčice? Jesu li umorni, imaju li vremena za sebe, ili rastrgani u jurnjavi koja je zahvatila planetu polako odustaju. Vremenska udaljenost od događaja, dovodi li neizbježno do nostalgije?”

Natalija Cajić

DISKOGRAFIJA

ALBUMI

 • Naši dani (Jugoton, 1968.)
 • Slike (Suzy, 1975.)
 • A ti se ne daj – Drago Mlinarec (Jugoton, 1971.)
 • Pjesme s planine – Drago Mlinarec (Jugoton, 1972.)
 • Rođenje – Drago Mlinarec (Jugoton, 1975.)
 • Negdje postoji netko – Drago Mlinarec (Jugoton, 1977.)
 • Tako lako – Drago Mlinarec (Jugoton, 1979.)
 • Sve je u redu – Drago Mlinarec (Jugoton, 1979.)
 • Sabrano – Drago Mlinarec (Jugoton, 1980.)
 • Pomaknuto – Drago Mlinarec (Jugoton, 1983.)
 • Analog – Drago Mlinarec (FV Založba, 1994.)
 • Krhotine – Drago Mlinarec (Croatia Records, 1996.)
 • Kolekcija – Drago Mlinarec (Croatia Records, 2011.)

SINGLOVI

 • Osmijeh / Večer na Robleku / Uvijek kad ostanem sam / Grad (Jugoton, 1967.)
 • Sreća / To već i vrapci fućkaju / Dobro došla, draga / Ljubav je kao cvijet / Kad bih bio Petar Pan / To već i vrapci fućkaju (repriza) (Jugoton, 1967.)
 • Prolazi jesen / Plavi svijet (Jugoton, 1968.)
 • Prva ljubav / Povratak (Jugoton, 1971.)
 • Sivilo perona / Do viđenja, vještice (Jugoton, 1971.)
 • Dubi du-di, dubi du-da / Kiši i malo je hladno (Jugoton, 1972.)
 • Balada o djevojci sa sela / Ponovo na putu (PGP RTB, 1975.)
 • Noćna ptica / U njegovom srcu – Drago Mlinarec (Jugoton, 1972.)
 • Caracas / Kule od riječi – Drago Mlinarec (Jugoton, 1978.)
Full Reviw on best bokkmakers by http://artbetting.net/
Download Premium Templates
Bookmaker No1 in The UK - William Hill by w.artbetting.net