Idoli

Prije osnivanja Idola, Vlada Divljan je sa Zdenkom Kolarom, Draganom Mitrićem, Kokanom Popovićem i Borom Atićem bio u jednom od prvih novovalnih beogradskih bendova “Zvuku ulice” s kojim su nastupali na par festivala i imali solidno emitiranje na radio stanicama, ali nikada nisu okrunili priču izdanjem.

Nakon raspada benda Vlada Divljan (gitara, vokal), Srđan Šaper (sintesajzer, vokal) i Nebojša Krstić (perkusije i vokal) osnovali su konceptualnu grupu Dečaci. Po riječima samog Vlade, to nije bio pravi bend već konceptualna ideja da od tri anonimna mladića, umjetnik Dragan Papić, napravi zvijezde u “warholovskom stilu”, pa su u medijima objavljivane fotografije članova benda koji zapravo nije ni postojao. Iskoristivši medijsku prašinu, dolaskom Zdenka Kolara (bas) i Bože Jovanovića (bubnjevi), 1980. godine nastaje pravi bend Idoli.

Prvu singl ploču koju dijele sa Slobodanom Škerovićem, s pjesmama Retko te viđam sa devojkama i Pomoć, pomoć objavljuju za časopis Vidici, a potom iste godine s Bregovićem kao producentom snimaju drugu singlicu na kojoj je nova verzija pjesme Retko te viđam sa devojkama te pjesma koja je obilježila karijeru benda Maljčiki. Iste godine nastupaju u beogradskom SKC-u s najvažnijim bendovima novog vala te u Subotici na Omladinskom festivalu s pjesmom Zašto su danas devojke ljute osvajaju nagradu. Iste godine dobivaju poziv od Jugotona da sudjeluju u snimanju kompilacijskog albuma Paket aranžman zajedno sa Šarlo Akrobatom i Električnim Orgazmom, koji će se godinama kasnije pokazati kao jedno od najkultnijih ex-YU diskografskih izdanja. Na kompilacijskom albumu sudjeluju s pjesmama Schwüle Über Europa - Omorina Nad Evropom, Plastika, Maljčiki i Amerika.

Godine 1981. održavaju prvi (rasprodani) koncert u beogradskom SKC-u, ali i objavljuju mini LP kojeg snimaju u postavi Divljan, Kolar, Šaper, Krstić i Boža Jovanović, uz pomoć gostiju Maxa Wilsona i Kuzme Videosexa, a u produkciji Ivana Pike Stančića (tadašnji članovi grupe Film). Na albumu su se našle pjesme Dok dobuje kiša u ritmu tam tama, Zašto su danas devojke ljute, Malena, obrade Devojko mala i druge, a mini LP je objavljen kasnije i na kaseti s mini LP-em benda Film, odnosno njihovog kultnog koncerta iz Kulušića. Album je prodan u visokim tiražama, a kritika ih je navodila kao najbolji rock bend s najboljim albumom i singlom te godine jer su pjesmama ismijavali društvenu situaciju i aktualne političke kontekste, ali su osvojili i one koji su uživali u prekrasnim ljubavnim skladbama. U bend dolazi bubnjar Kokan Popović umjesto Bože Jovanovića.

Idoli su 1982. godine sami uz pomoć snimatelja Mileta Miletića i Joce Viškovića producirali album Odbrana i poslednji dani čiju su inspiraciju crpili iz istoimenog romana Borislava Pekića. Ploča je izazvala pravu buru kod javnosti i medija. Kod šire javnosti zato jer je bilo riječ o glazbeno kompleksnijem albumu bez pop hitova za radio postaje (iako iz današnje perspektive Kenozoik, Moja si, Rusija, Nebeska tema, Hajde, sanjaj me, sanjaj zvuče prilično hitoidno) na kojem su se Idoli bavili i sempliranjem što u to vrijeme nije bio običaj, pogotovo za mainstream izvođače. Mediji su pak bili zaokupirani činjenicom da je ime albuma napisano na ćirilici i nisu bili sigurni izvrgavaju li ruglu religiju i ostalu problematiku tadašnjice. Ipak, album od strane kritike biva proglašen najboljim albumom godine, a bend najboljim bendom godine, a osvajaju i titulu jednog od pet najboljih europskih bednova. Kritičari u 2000-tima proglašavaju taj album najboljim albumom ikad objavljenim na ovim prostorima.

Idući album Čokolada Idoli su snimili 1983. godine u Londonu uz pomoć producenta Boba Paintera s Brankom Isakovićem na bubnjevima. Album je bio izuzetno komercijalan, a kao hit singl isprofilirala se pjesma Čokolada, ali veliki hitovi su bile i pjesme Tiho, tiho, Bambina, Radostan dan i Stranac u noći koje su vratile Idole u interese šire javnosti. Već iduće godine na turneji došlo je do svađe unutar benda koji polako počinje sa svojim krajem. Posljednji album Idola Šest dana juna iz 1985. godine glazba je iz istoimenog filma Dinka Tucakovića u kojem je glavnu ulogu igrao jedan od Idola, Nebojša Krstić. Iako je ploča potpisana pod bend Idoli, autorski je većinski potpisuje Vlada Divljan, a na albumu se nalaze i dva neočekivana gosta, pjevač sevdalinki i narodnih pjesama Jahija Gračanlić (Ja je zovem meni da se vrati) te Mišo Kovač s pjesmom Da je duži moj dan. Kao hit se izdvaja pjesma Ona to zna. Bend nakon tog albuma prestaje postojati.

Kako su Dečaci u samo pet godina postali Idoli i kako je warholovski projekt postao jedan od najvažnijih bendova glazbene povijesti cijele bivše države, nije potpuno jasno. Nije jasna ni činjenica da je isti bend između dvije ploče pop hitova objavio jednu od produkcijski najkultnijih, po pjesmama najbitnijih i po tematici najprovokativnijih albuma ikada na ovim prostorima. Ono što znamo je da je povezanost iznimno inteligentnih i talentiranih momaka, u najplodnijem razdoblju za glazbu, izrodila neke od vječnih hitova za apsolutno sve uzraste, ali i albume koji su ušli u vrhove glazbene antologije. Da to nije bila slučajnost, pokazale su kasnije karijere gotovo svih članova benda, koji su u glazbenom, filmskom, marketinškom i političkom svijetu daleko dogurali. A koliko je Vlada Divljan bio omiljen “gospodin rocker”, nažalost je pokazao njegov prerani odlazak, na koji ga je divnim riječima i mislima ispratila cijela bivša država.

Davor Drezga

DISKOGRAFIJA

ALBUMI

  • Paket aranžman – Idoli, Električni orgazam & Šarlo akrobata (Jugoton, 1980.)
  • VIS Idoli (Jugoton, 1981.)
  • Odbrana i poslednji dani (Jugoton, 1982.)
  • Čokolada (Jugoton, 1983.)
  • Šest dana juna (Jugoton, 1985.)

SINGLOVI

  • Pomoć, pomoć / Retko te viđam sa devojkama (Jugoton, 1980.)
  • Maljčiki / Retko te viđam sa devojkama (Jugoton, 1981.)
  • Bambina / Stranac u noći (Jugoton, 1983.)
Full Reviw on best bokkmakers by http://artbetting.net/
Download Premium Templates
Bookmaker No1 in The UK - William Hill by w.artbetting.net