Indexi

Indexi, jedna od najpopularnijih i najdugovječnijih pop rock grupa, pioniri jugoslavenskog rocka osnovani su 1962. godine u Sarajevu kad su se okupili Ismet Nuno Arnautalić (ritam gitara), Šefko Akšamija (bas gitara), Slobodan Misaljević (solo gitara), Đorđe Uzelac (klavijature) i Nedim Hadžihasanović (bubnjevi).

Brzo su postali sinomim nadaleko poznate sarajevske škole i vlasnici pjesama koje su zauvijek obilježile regionalnu rock scenu ostavljajući neizbrisiv glazbeni trag. Od 1962. do 2001. godine objavili su dva studijska albuma, 27 singl ploča i 12 kompilacijskih albuma, a mnogo je pjesama koje nisu objavljene.

Početak karijere obilježila je instrumentalna glazba, kao i obrade svjetskih hitova The Shadows i The Kinks. 1963. godine došlo je do prve promjene u grupi, tako da je na bubnjevima umjesto Nedima Hadžihasanovića zasvirao Đorđe Kisić.

Prva Gitarijada u Beogradu održana je 1964. godine, a Indexi su baš na toj manifestaciji osvojili drugo mjesto. Kao nagradu dobili su mogućnost da objave prvi singl te su snimili četiri instrumentala. Obradili su hitove Sedam veličanstvenih, temu iz filma The Magnificent Seven, Večeras u gradu mladih, Teensville Tonight Johnny and the Hurricanes i Atlantida Atlantis The Shadows, dok je temu Nikada skladao Ismet Arnautalić. Važan trenutak nastao je kada se 1964. godine Indexima pridružio pjevač Davorin Popović, da bi ubrzo iz grupe otišli Slobodan Misaljević, Šefko Akšamija i Đorđe Uzelac, a dolaze gitarist Slobodan Bodo Kovačević i basist Fadil Redžić.

1967. nastupili su na prvom sarajevskom festivalu Vaš šlager sezone u travnju s pjesmom Oko malih stvari svađamo se mi. Zatim su s pjesmom Pružam ruke bili na natjecanju za pjesmu Europe. Ubrzo im se pridružuje orguljaš i skladatelj Kornelije Kovač, a to je bio dobar razlog da se više posvete stvaranju vlastite glazbe. Ostao je zapamćen nastup 1967. godine na festivalu u Opatiji kada su postali prvi VIS koji je sudjelovao na toj manifestaciji. Predstavili su pjesme Nedjeljom ujutro i Neću biti sam Đorđa Novkovića. Na dvomjesečnu turneju po SSSR-u otišli su u studenom 1967. godine. Sljedeće godine, dakle 1968. na Vašem šalegeru sezone nastupili su sa pjesmom Pustinjak.

Kada je bubnjar Đorđe Kisić napustio Indexe, na njegovo mjesto došao je Miroslav Šaranović. Treću nagradu na Opatijskom festivalu 1968. osvojili su sa pjesmom Jutro će promijeniti sve. Kada je Kornelije Kovač otišao u Beograd i osnovao Korni grupu, novi klavijaturist u Indexima bio je Đorđe Novković.

Pjesmu Plima snimili su 1969. godine, ali i prvu domaću rock poemu Negdje na kraju u zatišju koja je trajala duže od 10 minuta. Riječ je o melodiji Slobodana Kovačevića, dok je stihove napisao Želimir Altarac Čičak. Kada je Ismet Nuno Arnautalić otišao u vojsku više se nije vraćao u grupu. Početak 1970. donosi još jednu promjenu u sastavu grupe - Đorđa Novkovića zamjenjuje Ranko Rihtman. S pjesmom Hrvoja Hegedušića Da sam ja netko pojavljuju se na rock večeri Zagrebfesta i osvajaju drugo mjesto. Pobjedu na istoj manifestaciji donijela je kasnije pjesma Izvor. Odlasci i dolasci u grupi se ponavljaju, tako da odlazi Ranko Rihtman, a dolazi Vlado Pravdić, međutim on nije dugo bio u skupini pa je klavijaturist postao Enco Lesić.

Godine 1972. na TV Beograd u emisiji Maksimetar promovirali su pjesmu Sve ove godine i ona postaje veliki hit. Uslijedili su nastupi na Boom festivalu u Ljubljani sa pjesmom Hej ti, mlado momče, zatim na Zagrebfestu s pjesmom Sanjam, a nakon toga snimaju numeru Balada.

Deset godina karijere obilježili su u Skenderiji u Sarajevu velikim koncertom - bila je kasna jesen 1972. godine. Objavljuju i dugoočekivani maxi singl. S Plimom je ploča dostigla visok tiraž i postala evergreen. Početkom 1973. godine došlo je do glazbenog spajanja s grupom Pro arte te su radili pod nazivom Pro arte - Indexi. Bili su zajedno na turneju po Bugarskoj, a snimku nastupa objavila je izdavačka kuća Balkanton. Nizale su se pobjede i nagrade pa su tako 1973. godine Indexi pobijedili na festivalu Vaš šlager sezone s pjesmom Predaj se srce, a ta pjesma je donijela i prvi zlatni singl. Prvi LP bio je kompilacija najuspješnijih kompozicija sa singlova.

Krajem 1974. grupa je nastavila raditi, ali umjesto Miroslava Šaranovića bubnjeve je zasvirao Milić Vukašinović, a na klavijaturama umjesto Novkovića zasvirao je Miroslav Maraus. Snimili su singl s pjesmama Bacila je sve niz rijeku i Pogrešan broj. Pamti se spektakularni koncert u Skenderiji koji je u svim pričama o ovoj legendarnoj grupi zapisan zlatnim slovima. Bend je doživio veliki uspjeh. Na Opatijskom festivalu pjevali su Ti si mi bila naj naj, na Šlageru Volim te, a na Splitskom festivalu Obala pusta, obala vrela. Pjesme su postajale vječni hitovi nizale su se jedna za drugom te lako osvajale publiku.

Polovicom 1976. Davorin Popović je izdao solistički album Svaka je ljubav ista (osim one prave) koji su snimili kompletni Indexi. Vaš šlager sezone predstavio je pjesmu Moja Hana, a Davorinu je pripala nagradu za najbolju interpretaciju. Na Festivalu Beogradsko proljeće s pjesmom Stani malo zlato moje Aleksandra Koraća osvojili su treću nagradu publike. Odlaze na turneju po bivšem SSSR-u, zatim na turneju sa Zdravkom Čolićem po Jadranu. Krajem 1976. Milić Vukašinović otišao je u grupu Bijelo dugme, tako da su bubnjeve svirali Stojanović i Kisić.

Vrlo uspješan album Modra rijeka objavili su 1978. godine vraćajući se autorskoj glazbi. Na albumu je stihove recitirao Fabijan Šovagović, a publika je zavoljela pjesme Ispili smo zlatni pehar, Pozovi me na kavu, 310 poljubaca i Pozdravi Sonju. Godine 1984. Davorin Popović snimio je drugi solo album S tobom dijelim sve - na njemu su pjesme Kemala Montena, Kornelija Kovača i Fadila Redžića, a pratili su ga Indexi.

Četverostruka LP kompilacija Sve ove godine objavljena je 1986. godine. Zatim slijedi kompilacija Indexi The best of 2, da bi 1991. izadala i dvostruki CD Indexi. Uz Korni grupu, Time, Yu grupu, RM Točak band i Dragu Mlinarca nastupili su na koncertu održanom u Zagrebu 22. svibnja 1987. u velikoj dvorani Doma sportova. Na duplom živom albumu YU rock legende u izdanju Jugotona koji je snimljen na tom nastupu našle su se i neke od njihovih najljepših pjesama - Sve ove godine, Balada, Plima i Bacila je sve niz rijeku. Kasnije je isti koncert održan i u Beogradu. Tijekom rata u BIH Indexi nisu bili aktivni ali su snimili pjesmu Ulica prkosa. Davorin Popović je 1995. s pjesmom XXI. vijek predstavljao BIH na Eurosongu u Dublinu. Ona je objavljena na njegovom trećem albumu S tobom dijelim sve. Godine 1995. grupa je ponovo počela raditi - u siječnju 1996. godine imali su pet uzastopnih koncerata u dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu. U travnju su rasprodali tri koncerta u Sava Centru i jedan u Novom Sadu. Publika ih je svuda dočekala s oduševljenjem i velikom željom da ih čuje i vidi.

Album Kameni cvjetovi objavili su 1999. godine s izvornim rock zvukom. Snimak posljednjeg nastupa Indexa u sarajevskoj Zetri 1. listopada 1999. godine objavljen je na duplom CD-u pod nazivom 1.10.1999. Zetra. Kao gosti na pozornici su im se pridružili Kornelije Kovač, Goran Bregović, Milić Vukašinović, Hari Varešanović i Mladen Vojčić Tifa.

Posljednji koncert održali su u Banja Luci 5. svibnja 2001. godine. Davorin Popović umro je 18. lipnja 2001. godine, a grupa je tada prestala s radom. Kao sjećanje na velikog umjetnika objavljen je CD singl Pjesma za Davora koju je napisao Zlatan Fazlić, a uz njega su pjevali Dado Topić, Aki Rahimovski i Mladen Vojčić Tifa. U BIH ustanovljena je i nagrada u čast Davorina Popovića koja se dodjeljuje najuspješnijim glazbenicima. Bodo Kovačević umro je 2004. godine, bubnjar Đorđe Kisić 2005., a prvi bubnjar Nedo Hadžihasanović 2006. godine.

Croatia Records 2015. godine objavila je The Ultimate Collection Indexa na dvostrukom albumu s 36 pjesama njihovih najvećih hitova među kojima su Pružam ruke, Bacila je sve niz rijeku, Oko malih stvari svađamo se mi, Ti si mi bila naj, naj, Jutro će promijeniti sve i mnogim drugim.

Za bogatu karijeru ove grupe kaže se da je trajala jer su uspjeli prevladati sve prepreke, nesuglasice, odlaske iz grupe pa nove dolaske i nikada nisu odustajali od umjetnosti, pjesama, glazbe i svih poruka koje su slali kroz stvaralaštvo. Zato su Indexi glazbena skupina koju vole i slušaju sve generacije, a njihova dijela obrađivali su i obrađuju mnogi glazbenici.

Natalija Cajić

DISKOGRAFIJA

ALBUMI

 • Indeksi (RTV Ljubljana, 1972.)
 • Svaka je ljubav ista (osim one prave) – Davorin Popović i Indexi (Diskoton, 1976.)
 • Modra rijeka (Jugoton, 1978.)
 • S tobom dijelim sve – Davorin Popović (Diskoton, 1984.)
 • S tobom dijelim sve – Davorin Popović (Croatia Records, 1996.)
 • Kameni cvjetovi (Nika Records, 1999.)

SINGLOVI

 • Sedam veličanstvenih / Nikada / Večeras u gradu mladih / Atlantis (PGP RTB, 1964.)
 • Naše doba / Pružam ruke / Zašto je prazan čitav svijet / Jednom smo se svađali (PGP RTB, 1967.)
 • Drugi čovjek / Ako jednom budeš sama / Jutro će promijeniti sve (PGP RTB, 1968.)
 • Ne želim tvoju ljubav / Šabn-dabn-šabn-du-bajo (Jugoton, 1969.)
 • Svijet u kome živim / Da sam ja netko (Jugoton, 1971.)
 • Krivac si ti / Sve ove godine (Jugoton, 1972.)
 • Sanjam / Balada (Jugoton, 1972.)
 • Plima / Ugasila je plamen / Povratak Jacka Trbosjeka i ostalog zla (Jugoton, 1972.)
 • Predaj se srce / Budi kao more (Jugoton, 1973.)
 • Jedina moja / I tvoje će proći (Diskoton, 1973.)
 • Samo su ruže znale / Samoćo, ljubavi moja (Diskoton, 1974.)
 • Ding-da-da / Dal’ smo ljudi (Diskoton, 1974.)
 • Bacila je sve niz rijeku / Pogrešan broj (Diskoton, 1974.)
 • Volim te / Ti si mi bila naj, naj! (Diskoton, 1975.)
 • Obala pusta, obala vrela / Prva ljubav (Diskoton, 1975.)
 • Ja sam uvijek htio ljudima da dam / Crveno svetlo – Davorin Popović (PGP RTB, 1976.)
 • Moja Hana / Noćni susret / Stani malo zlato moje / Putovi (Diskoton, 1976.)
 • I mi i nas dvoje / Kad se hoće sve se može (Diskoton, 1976.)
 • Samo jednom / Kupala se cura jedna u potoku pod planinom (Jugoton, 1977.)
 • U jednim plavim očima / Ana (Diskoton, 1977.)
 • Voljela je „Sjaj u travi“ / Pokaži mi dlan (Jugoton, 1977.)
 • Ispijmo zlatni pehar / Sviđaš mi se (Diskoton, 1978.)
 • Pozovi me na kafu / Slovo o čovjeku (Jugoton, 1978.)
 • 310 poljubaca / Bilo je lijepo (Jugoton, 1978.)
 • Živjela Jugoslavija / Prazne noći, a beskrajni dani (Diskoton, 1979.)
 • Njene oči, usne, ruke / Oj, Neretvo (Jugoton, 1980.)
 • Betonska brana / Da l’ oblak zna (Jugoton, 1981.)
 • Pozdravi Sonju / Na svoj način / Dobar dan tugo (Diskoton, 1983.)
Full Reviw on best bokkmakers by http://artbetting.net/
Download Premium Templates
Bookmaker No1 in The UK - William Hill by w.artbetting.net