Jurica Pađen & Aerodrom

Kad se prisjeća početaka koji su obilježili nastanak grupe Aerodrom 1978. godine u Zagrebu, frontmen Jurica Pađen kaže da se tog vremena sjeća kao punog entuzijazma jer se mnogo sviralo i radilo.

Sjeća se i proba po sedam, osam sati dnevno. Sastav je nastao kad je Pađen otišao iz grupe Parni valjak. Pridružili su mu se pjevač Zlatan Živković, basist Remo Krstanović Kartagine, klavijaturist Mladen Krajnik i bubnjar Paolo Sfeci. U biografiji skupine čije su se pjesme brzo našle na top listama i čiji je početak primljen vrlo pozitivno ostaje zabilježen i prvi nastup na BOOM festivalu u Novom Sadu u prosincu 1978. godine, kao i gostovanja na koncertima Bijelog dugmeta na stadionu JNA u Beogradu. Prvi album Kad misli mi vrludaju izdan je 1979. godine i publika ga je brzo prihvatila, a osim pjesme po kojoj je album dobio ime izdvojila se i Kraj tebe u tami. Kada je Paolo Sfeci otišao u Parni valjak, bubnjar grupe postao je Branko Knežević.

Godine 1981. snimili su u Milanu album Tango bango koji je donio pjesme Stavi pravu stvar, Dobro se zabavljaj i Tvoje lice. Radio stanice emitirale su ove pjesme, a bendu su uslijedili i koncerti. Skupini se pridružuje Zoran Kraš, a Jurica Pađen postaje pjevač grupe. Uslijedio je LP Obične ljubavne pjesme koji su snimili u Švedskoj. Album je donio veliki hit koji je obilježio karijeru benda - Obična ljubavna pjesma.

Album Dukat i pribadače bio je pop album u kojem je došlo do promjene u sastavu. Bubnjeve je svirao Nenad Smoljanović, klavijature Rajko Dujmić, a na nastupima bi im se pridružio i Alen Bjelinski. Redaju se hitovi - 24 sata dnevno, Digni me visoko, Fratello i drugi.

Na albumu Trojica u mraku iz 1986. godine Pađen koji je bio producent imao je želju vratiti se u rock vode. Kao gosti sudjelovali su Laza Ristovski (klavijature), Miroslav Sedak Benčić (saksofon), Ante Dropuljić (truba) i Herbert Stencel (trombon).

Nakon prestanka rada grupe Pađen je surađivao s Azrom, a snimio je i kompoziciju Tko to tamo gine koja se nalazi na kompilacijskom albumu Moja Domovina snimljenom 1991. godine. Sudjeluje i u kompoziciji Bili cvitak Jure Stublića koja se nalazi na albumu Hrana za golubove.

Sastav Pađen Band potom snima nekoliko albuma: Hamburger City, Slatka mala stvar i Izbrisani grafiti koji je ostao zapamćen i po sudjelovanju gudačkog kvarteta Boška Petrovića i Igora Geržine koji je svirao saksofon.

Najveći hitovi sastava Aerodrom objavljeni su na kompilaciji Flash Back - 15 originalnih hitova 1996. godine. Pjesme Otkazani let i Nevolja postaju hitovi. 2000. godine Aerodrom je obnovio svoju umjetničku priču i godinu dana kasnije u izdanju Croatia Recordsa objavljuje CD Na travi koji je snimljen u tonskom studiju Greeen u Zagrebu. Album sadrži jedanaest skladbi od kojih se najviše pamte hitovi A do Splita pet i Badnja noć koji su popraćeni i video spotovima.

Uslijedio je i CD Žicanje 2005. godine, s 15 instrumentalnih pjesama za sve koji vole zvuk gitare. Kao gosti na albumu pojavljuju se Remo Cartagine, Tomislav Šojat, Ana Šuto i Nikša Bratoš. Ovim solističkim albumom Pađen se još jednom potvrdio kao svestran i raznovrstan glazbenik. Žicanje je album koji je pohvalila glazbena struka i kritika jer je donio kompozicije zanimljivih tema. Za taj album Pađenu su dodijeljene dvije nagrade, jedna od američke korporacije Fender poznate po proizvodnji gitara i pojačala, a druga u BiH gdje mu je uručena nagrada Bodo Kovačević za najboljeg gitarista godine u Hrvatskoj, kao priznanje koje se dobiva od struke.

Trebalo bi spomenuti i osnivanje grupe 4 Asa koju su činili Jurica Pađen, Vlado Kalember, Alen Islamović i Rajko Dujmić. Studijski album pod nazivom Rock @ roll Jurica Pađen & Aerodrom objavili su 2007. godine.

Naredna godina, povodom tridesete obljetnice karijere, obilježena je i izlaskom dvostruke kompilacije pod nazivom Ultimativna kolekcija. Donijela je najveće hitove grupe Aerodrom iz 80-ih godina prošlog stoljeća, kada je grupa imala velike glazbene uspjehe. Iz stvaralačkog opusa koji obuhvaća 1979. godinu na kompilaciju su uvrštene tri pjesme, a tu su i hitovi koje je frontmen grupe Jurica Pađen otpjevao i devedesetih, kada je osnovao grupu Pađen band. Tu su pjesme Što si u kavu stavila, Divljakuša, Otkazani let, Hamburger city te nekoliko kompozicija sa solističkog albuma Žicanje. Na kompilaciji se ukupno nalazi 39 pjesama, a među najpoznatijim hitovima grupe svakako su i one koje su obilježile karijeru - 24 sata, Obična ljubavna pjesma, Fratello, Kad misli mi vrludaju, Tvoje lice, Stavi pravu stvar i druge pjesme koje su postale dio glazbenih antologija.

Natalija Cajić

DISKOGRAFIJA

ALBUMI

 • Kad misli mi vrludaju – Aerodrom (Jugoton, 1979.)
 • Tango bango – Aerodrom (Jugoton, 1981.)
 • Obične ljubavne pjesme – Aerodrom (Jugoton, 1982.)
 • Dukat i pribadače – Aerodrom (Jugoton, 1984.)
 • Trojica u mraku – Aerodrom (Jugoton, 1986.)
 • Hamburger city – Pađen band (Croatia Records, 1993.)
 • Izbrisani grafiti – Pađen band (Croatia Records, 1997.)
 • Retro 16 – Pađen band (Croatia Records, 2000.)
 • Na travi – Aerodrom (Croatia Records, 2001.)
 • Žicanje – Jurica Pađen (Croatia Records, 2005.)
 • Rock @ Roll – Aerodrom (Croatia Records, 2007.)
 • Hitovi i legende – Aerodrom (Croatia Records, 2009.)
 • Taktika noja – Aerodrom (Menart, 2012.)
 • All stars – Jurica Pađen (Croatia Records, 2014.)

SINGLOVI

 • Kad misli mi vrludaju / Kraj tebe u tami (Jugoton, 1979.)
 • Stavi pravu stvar / Aerodrom (Jugoton, 1981.)
 • Dobro se zabavljaj / Tvoje lice (Jugoton 1981.)
 • Kad je sa mnom kvari sve / Stranac (Jugoton, 1982.)
Full Reviw on best bokkmakers by http://artbetting.net/
Download Premium Templates
Bookmaker No1 in The UK - William Hill by w.artbetting.net