Lačni Franz & Zoran Predin

Početak Lačnog Franza veže se uz lipanj 1979. godine, uz jednu rođendansku proslavu na kojoj se među Zoranom Predinom i Otom Rimeleom, tada gitaristom grupe Zevs, rodila ideja o nastanku nove grupe.

Gladni rock zvuka u vrijeme disco hitova i izvođača poput Boney M, grupa je inspiraciju za ime pronašla u imenu lika “Gladni Joe” iz knjige “Kvaka 22” Josepha Hellera. Okupivši prvu postavu u sastavu Andrej Pintarič (bunjevi), Zoran Stjepanovič (bas gitara) i Mirko Kosi (klavijature), Predin i Rimele krenuli su s intenzivnim uvježbavanjem materijala jer nisu htjeli održati koncert s manje od dvadesetak pjesama.

Prvi veći uspjeh Lačni Franz doživio je na Omladinskom festivalu u Subotici 1981. godine, osvojivši nagradu za interpretaciju, a ubrzo nakon toga objavljuju i debitantski album Ikebana koji je snimljen za samo trideset i šest sati u produkciji Borisa Belea (Buldožer). Album je donio njihov prepoznatljiv stil, ali je iz nepoznatih razloga bio etiketiran kao šund, te zbog toga i bio posebno oporezivan. Kompicirana glazbena podloga u kombinaciji s crnim humorom i metaforama, otpjevanima na slovenskom jeziku, publici su djelovali nepristupačno, zbog čega je Predin na koncertima u pauzama između pjesama počeo s dugim monolozima u kojima je prevodio tekstove i pričao anegdote, što mu je uskoro priskrbilo epitet domaćeg Lennyja Brucea. Album su obilježile pjesme Stari vojak, Praslovan, Bitles, Šankrok i Bog nima telefona.

Zbog odlaska većeg broja članova u JNA krajem 1981. grupa nakratko prestaje s radom, ali prije toga su snimili i objavili album Adijo pamet na kojem su ponovili provjerenu formulu zvuka, koja zbog koncertnog odsustva grupe nije zapaženije prošla među publikom. Ploča je ostala zapamćena po pjesmama Miss Evrope, Lent 1980 i Vaterpolisti. Kritika ih je voljela, pa su tako njihovim glasovima u časopisu “Džuboks” zauzeli drugo mjesto za 1981. godinu zajedno s Ribljom čorbom, Predin je proglašen najboljim kompozitorom a Rimeleu je pripalo mjesto drugog gitarista u državi. Istovremeno, u Zagrebu osvajaju nagradu “Sedam sekretara SKOJ-a” za glazbenu djelatnost.

Sljedećim albumom, Ne mi dihat za ovratnik, napokon pogađaju svoj prvi pravi hit, naslovnu pjesmu albuma. Otvorenijim glazbenim stilom i mirnijim pjesmama poput Prvi maj, Lipa zelenela je i Prosim, pazi, da mi ne pohodiš podočnjakov svoje su glazbene ideje jasnije izrazili nego na prethodnim uratcima. Krajem 1983. godine na nastupima u Ljubljani i Mariboru snimaju koncertni album Slišiš, školjka poje ti koji je donio i jednu novu pjesmu, Naša Lidija je pri vojakih. Interesantno je da su je potpisali pseudonimom “Top Zizi” jer su znali imati običaj maskirani nastupati i predstavljati se kao predgrupa pod tim imenom. Naša Lidija je pri vojakih donijela im je veliku popularnost u Sloveniji, pa su na krilima njenog uspjeha počeli učestalo svirati i po manjim slovenskim mjestima, skrenuvši tako fokus svojih nastupa s Beograda, Zagreba i Sarajeva.

1984. godine Predin je gostovao na debitantskom albumu sarajevske grupe Kongres, za koji je osmislio i otpjevao refrene u pjesmama Zarjavele trobente i Zabava, a refren iz Zarjavelih trobenti iskoristio je na pjesmi Lančnog Franza Jutri bom pujsa razbil objavljenoj na sljedećem albumu grupe Slon med porcelanom. Autorska kriza koja se osjetila na toj ploči skoro je dovela do razlaza benda, a kao posljedica skladateljskih razmirica dogovoreno je da Rimele ostane u grupi za potrebe snimanja idućeg albuma, nakon čega je odlučio preći u Laibach i posvetiti se slikarstvu. Posljednji album u toj postavi, Na svoji strani, donio im je 1986. godine najveći uspjeh u karijeri. S njega su se kao koncertni favoriti isprofilirale pjesme Čuvstveno stanje mlade krave, Ko si rdeče zvezde šivala, Naj ti poljub nariše ustnice i naslovna Na svoji strani. Stilski raznovrsna, ova ploča je ujedno bila i prva koju su producirali sami. Na promociji koncerta u beogradskom SKC-u, s njima je svirao Bora Đorđević na pjesmi Nasvidenje na plaži, a album je utjecao i na zagrebačke Animatore koji su Predina pozvali da gostuje na pjesmi Bijeg na njihovom nadolazećem albumu Dok ležim cijeli dan u sjeni.

Odlaskom Rimelea grupi se pridružuje Milan Prislan, a novim albumom Sirene tulijo Lačni Franz prelazi u mainstream vode, a kao udarna pjesma predstavlja se Zdravljica, tradicionalna tema na tekst Francea Prešerna, koja je zbog neformalne interpretacije u Sloveniji dočekana kao nepoželjna. Početkom 1989. godine Zoran Predin s Arsenom Dedićem snima ploču Svjedoci priče na kojoj su se nalazile nove verzije njihovih ranijih pjesama. Surađujući s mnogim poznatim imenima, u sklopu koncertne promocije te ploče organiziran je i niz pjesničko-glazbenih večeri na kojima su nastupali s Borom Đorđevićem.

U rujnu 1989. Lačni Franz nastupa na EBU (Europska radiodifuzijska unija) rock festivalu gdje uz Bajagu i Ekatarinu veliku predstavljaju Jugoslaviju među brojnim stranim grupama. Album Tiha voda snimaju iste godine s novim članom, perkusionistom Ninom Mureškićem i Vladom Kreslinom kao gostom na usnoj harmonici. Prepjeve na omotu ploče napravio je Arsen Dedić, a bend se predstavio s udarnim pjesmama Tam bi rad bil pokopan, Gremo v nebesa, Mirno morje Miki Maus i Tiha voda (Vzami si čas). Po objavljivanju ploče članovi se posvećuju svojim redovnim zanimanjima, a Predin se posvetio glazbi za TV serije, filmove i kazalište, kao i svojoj solističkoj karijeri, započetoj albumom Gate na glavo iz 1992. godine.

Nakon razmišljanja o sudbini Lačnog Franza, članovi se ipak odlučuju na objavljivanje još jednog albuma, pa tako 1994. godine izlazi uradak simboličnog naziva Zadnja večerja, za čiju je naslovnu pjesmu korištena glazba himne Sovjetskog saveza. Album je donio niz zrelih uradaka: Ambasadorji užitka, Vetar iz Kazablanke, Zanzibar, Vedno iste face. Krajem godine održavaju nekoliko koncerata u svom gradu Mariboru, a posljednja dva nastupa imali su u travnju 1996. u Sarajevu, kojem su i posvetili pjesmu Azra s posljednjeg albuma.

Lačni Franz je sporazumno i službeno ugašen 31. prosinca 1997. Zoran Predin je nastavio s plodnom solističkom karijerom, surađujući s mnogim pojedincima (Peter Lovšin, Vlado Kreslin, Matija Dedić,…) i ansamblima poput Los Malancanos, Šukar, Žive legende, Mar Django Quarteta i drugih. Svoj orkestar Adijo pamet osnovao je 2000. godine, a iste godine se ostali članovi Lačnog Franza udružuju s pjevačem Boštjanom Velkavrhom i objavljuju album V peni sprememb. Konačno, sve ploče Lačnog Franza reizdane su 2001. godine u deveterostrukom box setu Kaj bi mi brez nas, koji je dočekan kao ultimativno antologijsko izdanje i istinski presjek rada ovog jedinstvenog benda.

Petar Pečur

DISKOGRAFIJA

ALBUMI

 • Ikebana (Helidon, 1981.)
 • Adijo pamet (Helidon, 1982.)
 • Ne mi dihat za ovratnik (Helidon, 1983.)
 • Slišiš, školjka poje ti (Helidon, 1983.)
 • Slon med porcelanom (Helidon, 1984.)
 • Na svoji strani (Helidon, 1986.)
 • Sirene tulijo (Helidon, 1987.)
 • Tiha voda (Helidon, 1989.)
 • Svjedoci priče – Zoran Predin & Arsen Dedić (Diskoton, 1989.)
 • Gate na glavo – Zoran Predin & Los Malancanos (Helidon, 1992.)
 • Zadnja večerja (Helidon, 1994.)
 • Napad ljubezni – Zoran Predin & Ambasadorji užitka (Helidon, 1994.)
 • Mentol bombon – Zoran Predin & Šukar (Etno karavana, 1996.)
 • Ljubimec iz omare – Zoran Predin & Mar Django Quartet (Etno karavana, 1998.)
 • All-purpose lover – Zoran Predin & Mar Django Quartet (Levi breg, 1999.)
 • Tretji človek – Zoran Predin (Levi breg, 2000.)
 • Lovec na sanje – Zoran Predin & Orkestar Adijo pamet (Levi breg, 2001.)
 • V živo gre zares – Zoran Predin (Levi breg, 2002.)
 • Strup za punce – Zoran Predin & Žive legende (Levi breg, 2003.)
 • Na krilih prvega poljuba – Zoran Predin (Levi breg, 2003.)
 • Žarnica za boljši jutri – Zoran Predin & Žive legende (Dallas Records, 2005.)
 • Čas za malo nežnosti – Zoran Predin & ArtBiro Quintett (Dallas Records, 2006.)
 • Za šaku ljubavi – Zoran Predin (Dallas Records, 2007.)
 • Pod srečno zvezdo – Zoran Predin & The gypsy swing band (Dallas Records, 2008.)
 • Inventura – Zoran Predin & The gypsy swing band (Dallas Records, 2008.)
 • Tragovi u sjeti – Zoran Predin & Matija Dedić (Aquarius Records, 2011.)
 • Kosa boje srebra – Zoran Predin (Aquarius Records, 2011.)
 • Na koncu naše mavrice – Zoran Predin (Artbiro, 2014.)
Full Reviw on best bokkmakers by http://artbetting.net/
Download Premium Templates
Bookmaker No1 in The UK - William Hill by w.artbetting.net