Laufer i Damir Urban & 4

Junak priče o grupi Laufer, a kasnije i Urban & 4 koji je svojom karizmom osvojio publiku diljem regije, glazbom se bavi od najranijih dana, pa se već u djetinjstvu moglo naslutiti da će se životni i umjetnički putevi pomicati na relacijama glazbenih talenata, te da će Damir Urban biti pjevač, tekstopisac i gitarist.

Javni nastup koji je ostao zapamćen kao prvi bio je na sceni rodnog grada Rijeke, kada je imao samo šesnaest godina. Nastupao je s grupom La bellona koju je osnovao 1984. godine i u kojoj je svirao bas gitaru, pisao tekstove i glazbu. Godine 1986. nastala je grupa Laufer, u kojoj je Urban bio vokal, autor tekstova i koautor glazbe. Rad grupe obilježili su nastupi na gitarijadama, kao i mnogobrojni koncerti u zemlji i inozemstvu. Pjesme su pronašle mjesto na mnogim kompilacijama da bi prvi samostalni album grupe The best off bio objavljen tek 1993. godine. Brzo su se izdvojile pjesme Moja voda, Svijet za nas i Lopov Jack, a spomenuta Moja voda dobila je nagradu za hit godine Radija Velika Gorica, tada najslušanijeg radija u Hrvatskoj. Drugi album, objavljen 1994. godine u izdanju Croatia Recordsa, dobio je naziv Pustinje. Materijal za taj album grupa je pripremala na otoku Krku, a ostao je zapamćen kao vrlo uspješan, podjednako dobro su ga prihvatili i publika i kritika.

Croatia Records potom objavljuje EP s raznim verzijama pjesama Govorim u snu, Mjesečev rog i drugim.

U međuvremenu, u skupini dolazi do nesuglasica, pa Laufer prestaje s radom. Urban uz pomoć prijetelja okupljenih pod imenom 4 radi na solo albumu Otrovna kiša.

Uslijedila su priznanja i nagrade, Porin za duet S dlana boga pala si koju je izveo s riječkim bendom En Face, kao i nagrada za najbolji rock vokal.

Otrovna kiša, album koji je objavljen 1996. godine, bio je nominiran za diskografsku nagradu Porin u čak tri kategorije: za najbolji video spot za pjesmu Nebo, za najbolju produkciju i najbolju snimku.

Album Žena dijete Croatia Records objavljuje 1998. godine, a od kritičara je bio ocijenjen kao najbolji album u toj godini. Izdvajaju se pjesme Black tattoo i Odlučio sam da te volim koje zauzimaju svoja mjesta na svim radio postajama. Uslijedila je i novinarska rock nagrada Crni mačak na kojoj je Urban osvojio čak 6 kipića i postao uvjerljivi pobjednik. Zatim je došla i nagrada Porin za najbolji rock album, a kipić koji je osvojio u kategoriji alternativnog rocka Urban je odbio, uz objašnjenje da on ne pripada toj kategoriji. Album Žena dijete postigao je veliki uspjeh i svrstan je među deset najboljih albuma u Hrvatskoj u narednih deset godina.

Publika je na svim koncertima i nastupima s nestrpljenjem i velikom pažnjom dočekivala i prihvaćala sve što je dolazilo iz glazbene radionice Damira Urbana, koji je plijenio talentom i karizmom. Singl Spelujem ti ispriku, pjesme Kornjača, Mjesto za mene i Gledaj i vidi našle su mjesto na albumu Retro koji je objavljen krajem 2004. godine. Nove pjesme su dočekane s nestrpljenjem.

Nakon uspjeha u kazališnom radu i sudjelovanja u predstavi Dama s kamelijama, Urban se posvetio pjesmama koje su se našle na albumu Hello. Tijekom promoviranja albuma Hello najavljeno je live izdanje No mix! No sex! koje je pravi diskografski užitak za sve ljubitelje rada Damira Urbana, ali i sve zaljubljenike u live albume. Album je donio novu autorsku i interpretatorsku snagu koja oduševljava publiku na koncertima, tako da su imali priliku čuti odabrane pjesme s dva koncerta u Stereo dvorani u Rijeci koji su održani 29. i 30. svibnja 2009. Ovaj album je poseban jer je 100% snimljen uživo, bez ikakvog popravljanja i nadosnimavanja. Ostat će zapamćen i po omotu za čiji je dizajn zaslužan sam Urban, a koji predstavlja njegove crteže, u kojima se razaznaju misli i snovi jednog od najoriginalnijih glazbenika.

Uslijedio je potom peti album pod nazivom Mamut koji je donio novih 11 pjesama, a publika je brzo prihvatila nove hitove, između ostalih i Sutra ćemo pričati i Priđi mi bliže, čime je glazbenik potvrdio da je vrhunski autor i pjevač koji je uvijek znao iznenaditi temama, energijom i kreativnošću.

Natalija Cajić

DISKOGRAFIJA

ALBUMI

 • The best off… – Laufer (Corona, 1993.)
 • Pustinje – Laufer (Croatia Records, 1994.)
 • EP – Laufer (Croatia Records, 1995.)
 • Otrovna kiša – Urban & 4 (Izabela Records, 1996.)
 • Žena dijete – Urban & 4 (Croatia Records, 1998.)
 • Retro – Urban & 4 (Croatia Records, 2004.)
 • Hello! – Urban & 4 (Croatia Records, 2009.)
 • No mix! No sex! Live 100% – Urban & 4 (Croatia Records, 2010.)
 • Kundera EP – Urban & 4 (Aquarius Records, 2012.)
 • Mamut – Urban & 4 (Aquarius Records, 2014.)

SINGLOVI

 • Lopov Jack / Znam, znam / Budi moja voda / Sve je laž – Laufer (samizdat, 1993.)
 • Ljubav kao heroin / Dio tebe – Laufer (samizdat, 1993.)
 • EP – Laufer (Croatia Records, 1995.)
 • Astronaut – Urban & 4 (Izabela Records, 1996.)
 • Moja – Urban & 4 (Croatia Records, 2001.)
 • Spelujem ti ispriku – Urban & 4 (Croatia Records, 2004.)
 • Limun – Urban & 4 (Croatia Records, 2007.)
 • Magnet – Urban & 4 (Croatia Records, 2009.)
 • Kundera – Urban & 4 (Aquarius Records, 2012.)
Full Reviw on best bokkmakers by http://artbetting.net/
Download Premium Templates
Bookmaker No1 in The UK - William Hill by w.artbetting.net