Matt Collins

Kažu da ponekad moraš zamisliti slike da se vratiš unatrag nekoliko desetljeća, uđeš u neko drugo vrijeme i kroz crno - bijele fotogafije zamisliš grad. Na primjer Zagreb. A u tom gradu nalazi se mladić koji sanja kako će ispisati novu etapu u glazbi, u svijetu, u svakodnevnom životu, u okruženju u kojem se ne sluša rock i koje ne razumije njegove snove.

Kažu da bi upoznao ljude koje nazivaju prvima, vizionare s jasnom misijom, moraš biti strpljiv, trebao bi čitati i slušati, razumjeti namjere i vjerno slijediti vizionarske puteve baš kao da se sve događa sada, u ovom trenutku. Tako ćeš bolje spoznati djelo onih stvaratelja koji su išli ispred svog vremena.

Vidjet ćeš tako Karla Metikoša kako hrabro ide za vizijom budućih vremena, mnogo koraka ispred svih. Snovi moraju imati svoje sanjare. One koji ih vjerno slijede.

Svaka priča o Karlu Metikošu počinje isto - “Bio je jedan i jedini, bio je prvi”. Rušio je granice, gradeći nove puteve koji mnogima nisu bili jasni ili možda nisu bili dostižni, pripadao je hrabrima i dosljednima. Sjećate li se priče o rock’n’rollu?

Onda znate koliko je za njegov nastanak na našim prostorima značajan Karlo Metikoš. Da, Matt Collins.

Priča nas vraća na početak. U vrijeme studija na Ekonomskom fakultetu, kada je bio jedan od osnivača i pjevač grupe Regal. Skupina je vježbala pet pjesama oko godinu dana za nastup 23. prosinca 1959. godine u Glazbenom zavodu. Prodali su 800 ulaznica. Stil glazbe sa zapada Karlo je želio donijeti na prostore bivše države, one koja je bila toliko velika kao i njegovi snovi s kraja 50-ih i tijekom 60-ih godina. U vremenu kada se u Jugoslaviji slušala uglavnom zabavna glazba pod utjecajem Fats Domina, Jerry Lee Lewisa i Elvisa Presleya Karlo Metikoš išao je svojim putem, sve više tražeći mjesto na glazbenoj sceni.

Prvi pljesak održan u zagrebačkom Varieteu dao mu je pozornicu. No, Karlo je na njoj morao svirati sam, jer nije bilo onih koji su se mogli pojaviti s njim i pratiti ga. Europski rock u to vrijeme svirao se samo u Velikoj Britaniji. “Ja sam želio pjevati rock” - govorio je Karlo i bio je prvi Jugoslaven koji je svirao svoju glazbu i pjevao svoje originalne pjesme. Živio je rock’n’roll!

Napustivši grupu Regal, odlazi u Skandinaviju pokušavajući tamo izgraditi glazbenu karijeru, ali ta želja mu se nije ostvarila. Put ga je dalje vodio u Pariz u Pathe Marconi, gdje stiže u prosincu 1961. godine. Skreće pažnju na svoj talent i počinje pjevati po američkim bazama.

“Naučio sam trikove, kako se živi sa par franaka mjesec dana u Parizu. Imao sam strašnu volju i energiju! Imao sam 21 godinu” - pričao je kasnije.

Uz pomoć nekoliko studijskih glazbenika i grupe Double Six of Paris, snimio je pjesme Nobody But You i She’s Not You, a potom je francuska grupa Les Chaussettes Noires ostala bez pjevača. Između njih 500 na audiciji je izabran Karlo Metikoš koji ubrzo postaje Matt Collins. Ime je dobio kada je snimio prvu ploču, jer svi pjevači koji nisu imali englesko prezime uzimali su ga kako bi se ploče bolje prodavale i da bi publika mogla lakše zapamtiti ime koje čuje na radiju, čita po novinama i vidi na pločama - to je bio odlučujući faktor uspjeha.

Primijetio ga je i menadžer tvornice gramofonskih ploča Barclay, a kao Matt Collins nastupao je na mnogim cijenjenim mjestima te je ostvario suradnju s izdavačkom kućom Philips i snimio singl s pjesmom Pourquoi.

Sve je ukazivalo na to da će san biti ostvaren. Karijera i uspjeh su bili nadohvat ruke. Uslijedila su putovanja diljem svijeta - u Italiju, Iran, Tursku, Sovjetski Savez, Grčku, Libanon. Novinari su pažljivo pratili rad autentične zvijezde. On im je pak pričao o tome kako želi snimati ploče u Jugoslaviji. Oduševljavao ga je Pariz, volio je slušati pjesmu Dona Ritchieja Valensa.

Na prvoj ploči koja je izdana u Francuskoj 1963. godine objavljene su pjesme En écoutant la Pluie, What kind of love is this, Il falut choisir, Kind of tonight. PGP RTB je od Philipsa dobio licencu za izdavanje u Jugoslaviji.

Zatim, 1. lipnja 1964. godine u izdanju Jugotona izlazi ploča s pjesmama Sick and tired, Just a lonely man, Be my baby, What do I say. Ta godina pamti mnoga umjetnikova televizijska gostovanja, interes novinara, razne nastupe i koncerte.

Sljedeća samostalna ploča izdana 1965. godine donijela je pjesme Lucille, Do not say goodbye, Money, Hey, hey, hey, hey u pratnji ansambla Branka Bulića, Crvenih koralja i vokalnog kvarteta Melos.

Nakon toga objavljuje još dvije ploče - Jugoton je objavio EP Matt Collins Sings R & R, s kojeg se i danas pamte pjesme Koliko dugo i čuvena Peggy Sue, Noćas itd.

Pjevalo se “Kad bi ti Peggy Sue, htjela moju ljubav svu, o Peggy Sue. Što da se mijenja tu, jer ja te volim Peggy Sue, Peggy Sue, ti si u mom svakom snu, o Peggy Sue, što da se mijenja tu ... jer ja te volim Peggy Sue”. Na drugoj ploči su bile pjesme Opraštam sve, Molim te idi, Telefon, Jagoda...

U Jugoslaviji je Matt Collins održao dvije uspješne turneje u razdoblju od 1963. do 1965. godine. Pratili su ga Crveni koralji, Bijele strijele i Delfini. Stadioni i sportske hale pune znatiželjnih pogleda slušale su svoju zvijezdu. Koncerti u Zagrebu i na Tašmajdanu u Beogradu bili su izuzetno uspješni. Na zagrebačkom stadionu Šalata održao je tri koncerta i tada ga je gledalo 12.000 ljudi.

U Jugoslaviju se vratio sedamdesetih godina kada je s glazbenom divom i životnom suputnicom Josipom Lisac stvorio antologijsko djelo, kultni album Dnevnik jedne ljubavi koji i kritika i publika nazivaju fascinantnim djelom. Izdao ga je Jugoton 1973. godine. Riječ je o konceptualnom rock albumu, glazbenoj priči o ljubavi koja u sebi nosi energiju i strast prema glazbi kao i spoj talenta, predanog rada, profesionalizma i kozmičkog dara Karla Metikoša, Josipe Lisac i Ivice Krajača. 2013. godine navršilo se 40 godina od nastanka Dnevnika jedne ljubavi.

LP 16 originalnih snimaka (1962-1966) koji je izdao Jugoton 1981. godine je skup hitova i šest živih snimaka iz hotela Hilton u Ateni gdje je nastupao, a tu su se našle i Take a Chance i Little May.

Croatia Records je reizdanje objavila 1994. i 2002. godine. Karlo Metikoš bio je skladatelj prve rock opere Gubec beg iz 1975. godine.

Ultimativna kolekcija Matta Collinsa na dva CD-a donijela je 40 najvećih hitova ovog vizionara i zaljubljenika u rock, poput Peggy Sue, What Kind of Love Is This, En écoutant la pluie (Rythm of the Rain), kao i pjesmu Znat ćeš.

Karlo Metikoš umro je u prosincu 1991. godine, ostavljajući iza sebe ispisanu priču o svojim snovima koji su se ostvarili. Ivica Krajač, skladatelj i tekstopisac, rekao je da je “on naš prvi, pravi istinski roker, ako pođemo od krilatice da se rock ne svira nego živi, a rock je upravo to”.

Karlo Metikoš ili Matt Collins prvi je vizionar rock’n’rolla na ovim prostorima, zapamćen kao umjetnik čije se ime izgovara s velikim poštovanjem i osjećajem konstantnog umjetničkog i duhovnog prisustva. Pozornica je zauvijek ostala njegova.

Natalija Cajić

DISKOGRAFIJA

ALBUMI

 • It’s beat time (Somerset, 1965.)
 • 16 originalnih snimaka (Jugoton, 1981.)

SINGLOVI

 • En ecoutant la pluie / King for Tonight / Il faut choisir / What Kind of Love Is This (Philips, 1963.)
 • Petite fille sauvage / Pourquoi / Vis ta vie / J’ai change d’avis (Philips, 1963.)
 • En écoutant la pluie / What Kind of Love Is This / Il faut choisir / King for Tonight (PGP RTB, 1964.)
 • Sick and Tired / Just A Lonely Man / Be My Baby / What’d I Say (Jugoton, 1964.)
 • Lucille / Don’t Say Goodbye / Money / Hey, Hey, Hey, Hey (Jugoton, 1964.)
 • Nikada (La terza luna) (Jugoton, 1964.)
 • Peggy Sue / Koliko dugo / Svađa / Noćas – Matt Collins i Crveni koralji (Jugoton, 1965.)
 • Praštam sve / Molim te, idi / Telefon / Jagoda (Jugoton, 1965.)
 • Peggy Sue (Jugoton, 1965.)
Full Reviw on best bokkmakers by http://artbetting.net/
Download Premium Templates
Bookmaker No1 in The UK - William Hill by w.artbetting.net