Opća Opasnost

Jedan od najpopularnijih i najaktivnijih bendova koji je dobrom glazbom, šarmom i pjesmama koje brzo dolaze do srca publike prešao granice Hrvatske i munjevitom brzinom osvojio čak i one koji nisu vjerni pratitelji rock glazbe, nosi isto tako žestok naziv Opća Opasnost.

Osnovali su ga Slaven Živanović - Žiža i Pero Galić 1992. godine, a zatim su im se pridružili Igor Kolić i Silvio Soljačić na gitarama, Eugen Nemet na bubnjevima i Ivan Nol na bas gitari.

Prvi album koji je predstavio junake ove glazbene priče objavljen je 1993. godine i zove se Opća Opasnost. Grupu su zatim napustili Ivan i Eugen, tako da je Igor preuzeo bas gitaru, a za bubnjeve sjeo Ranko Šlibar.

U jesen 1993. ušli su u studio i snimili prvi službeni album Treba mi nešto jače od sna. Producent je bio Marijan Brkić iz Parnog Valjka, a album je objavljen 1994. godine. Nove pjesme su otvorile put ka vrhu svih glazbenih top lista na radio postajama, a izdvajaju se Opća Opasnost, Jednom kad noć, Nebeski znak i Treba mi nešto jače od sna.

Album pod nazivom Amerika objavljuju 1995. godine pod producentskom palicom Žarka Fabeka - Febe. Grupu je napustio gitarist Silvio Soljačić, a pridružuje im se Vlado Soljačić - Sojka (mlađi brat bivšeg gitarista Silvija) na gitari i Branimir Jovanovac - Bani na klavijaturama.

Novi album Ruski rulet pripremali su s puno ambicije, a zatim je u skupini ponovo došlo do promjena, odlazi Ranko, a dolazi Josip Kamenski - Kameni. Album se pred publikom pojavljuje 1997. godine. Balada koja je brzo došla do srca publike zove se Jednom kad noć i mnogi smatraju da je baš to osobna pjesma benda. Međutim, ima ih još - Njene sjene koja je dobila nagradu publike na Arenafestu 95, zatim Srce zna, nagrada na Arenafestu 96 i Mjesečar koja postaje pobjednička pjesma OSFEST-a 1997. godine u Osijeku. Uslijedila je i suradnja s Najboljim hrvatskim tamburašima u pjesmi Rastaviše i nas dvoje s kojom osvajaju prvu nagradu na festivalu “Zlatne žice Slavonije 2001”.

Inspirirani činjenicom da je bend Opća Opasnost početkom devedesetih izazivao poprilično zanimanje i uspjeh na hrvatskoj rock sceni, članovi benda pronalaze motive za dalje stvaranje, a naročito ih je obradovao organizator koncerta grupe Whitesnake u Hrvatskoj 2008. godine na kojem je Opća Opasnost pozvana da nastupi kao predgrupa. Bend također nastupa i kao predgrupa na hrvatskom gostovanju skupine Uriah Heep 2009. godine.

Potaknuti uspjesima koje su ostvarili i činjenicom da imaju sve više publike, bend snima novi singl Uzalud sunce sja i baš s tom pjesmom na 15. Međunarodnom festivalu u Bihaću 2009. osvajaju nagradu za najbolju izvedbu, zatim nagradu stručnog žirija, te nagradu za sveukupnog pobjednika festivala. DVD pod imenom Opća Opasnost 15 godina... i ovaj grad - Live Županja 2009. nominiran je u kategoriji Najbolji video program za diskografsku nagradu Porin, a osvajaju i međunarodnu nagradu Fender - Roland Mega Muzika Award po izboru publike za najbolji rock bend 2010. godine u Hrvatskoj.

Najveći uspjeh grupa je postigla albumom Vrati se na svjetlo iz 2011. godine, a koji je prodan u srebrnoj nakladi. Sjajnim singlovima Uzalud sunce sja, Nisam rođen pod sretnim zvijezdama, i Virtualni novi svijet pokazali su snagu svoje kreativnosti i glazbenog izraza, spremni iskreirati još puno nezaboravnih rock pjesama. Izdanje je obilježila i pjesma Tri rijeke u suradnji s prvom zvijezdom RTL-ovog show-a “Hrvatska traži zvijezdu” Zoranom Mišićem, a tu su i pjesme koje dobivaju i službena priznanja - Pobjeg’o sam, nominaciju za Hit godine nagrade Porin 2011. i Tvoje ime čuvam, Hit godine 2012.

Opća Opasnost postiže ogroman uspjeh pobjedom nad konkurencijom u nominaciji za nastup na najvećem rock spektaklu 2011. u Hrvatskoj, kada nastupaju ispred slavnog Bon Jovija na zagrebačkom stadionu Maksimir. Sva ova priznanja imaju potpun smisao i značaj jer je bend oko sebe okupio obožavatelje među kojima je veliki broj mladih koji ih prate i vole, a upravo u tom stvaralačkom djelovanju prepoznaju profesionalizam i istinsku snagu emocija koje kroz glazbu prenose do publike.

Uslijedio je album Rocker... to sam ja 2014. godine s kojim osvajaju nominaciju za Porin u kategoriji Najboljeg rock albuma. Publika ga je s nestrpljenjem očekivala, a mediji su prenijeli vijest da je riječ o najočekivanijem albumu godine. Luksuzno limitirano izdanje donijelo je bogato opremljeni multimedijski box set koji sadrži CD sa 10 novih pjesama i bonus DVD pod nazivom Zadnja postaja - Županja live 2013. Govoreći o ovom albumu Pero Galić je kazao: “Rocker ... to sam ja - to je sloboda! Ljudi koji će ovo čuti i kojima se ovo svidi, te svi oni koji se osjećaju tako, sad će imati apsolutno pravo reći - Rocker... to sam ja!”.

U ediciji The Ultimate Collection objavljen je dvostruki album posvećen Općoj Opasnosti koji donosi najljepše pjesme i najveće hitove u dosadašnjem radu skupine. Među tim vječnim pjesmama koje su grupu upisale u rock enciklopedije, između ostalih su i Jednom kad noć, Opća Opasnost, Treba mi nešto jače od sna, Ruski rulet, Nebo, Doktore, Srce zna, Tragovi, Nenapisana stranica i Za svaku tvoju suzu.

Natalija Cajić

DISKOGRAFIJA

ALBUMI

  • Opća opasnost (Euroton, 1993.)
  • Treba mi nešto jače od sna (Euroton / Lobel, 1994.)
  • Amerika (Lobel, 1995.)
  • Ruski rulet (Multi Music Media / Croatia Records, 1997.)
  • Vrati se na svjetlo (Croatia Records, 2011.)
  • Rocker… to sam ja (Croatia Records, 2014.)

SINGLOVI

  • Vrijeme je za grom (M audio-video produkcija, 1995.)
Full Reviw on best bokkmakers by http://artbetting.net/
Download Premium Templates
Bookmaker No1 in The UK - William Hill by w.artbetting.net