Plava trava zaborava

Kada se spomene grupa Plava trava zaborava sjetimo se pjesme koja izazove pozitivne emocije i osmijeh na licu, pa nam nije teško sjetiti se i šarmantnih, veselih stihova koje i danas rado pjevušimo: “Kiša pada, kiša pada, mutna voda teče. Evo Ane, evo Ane, po selu se šeće. Joj Ano, joj Anice, ne na kišu, ne na kišu bez kabanice”.

Priča nas vraća u godinu 1982. kada je u Zagrebu osnovana country grupa i to na inicijativu Dražena Vrdoljaka, pokojnog doajena domaće rock kritike, novinara, radijskog i televizijskog urednika te utemeljitelja glazbene nagrade Porin. Ime grupe motivirano je pjesmom Arsena Dedića Plava ruža zaborava, samo što je ruža zamijenjena travom jer plava trava podsjeća na blue grass, jedan od podžanrova country glazbe. Od samih početaka Plava trava zaborava uspješna je na koncertima u klupskom prostoru, kao i na velikim festivalima. Zabavni i duhoviti, uz autentični talent, oduševljavali su publiku diljem svijeta.

Vođa sastava Eduard Jimmy Matešić, koji je svirao s Dragom Mlinarcem, kao i u grupi Izazov, okupio je ekipu koja je u svom biću nosila country i western stil. Među njima su bili pjevačica Rajka Sutlović, pjevač Hrvoje Marjanović, gitarist Branko Bogunović - Pif, violinist Vatroslav Markušić, pedal steel gitarist Davor Rodik, basist Vladimir Georgev i bubnjar Hrvoje Galeković. Postava se u međuvremenu mijenjala.

Debut album LP Live objavio je Jugoton, snimili su ga u legendarnom Kulušiću, koncertnom klubu koji se nalazio u Hrvojevoj ulici 6 u Zagrebu. Glazbeni klub bio je nadaleko poznat, tu su nastupali međunarodni umjetnici kao i poznati bendovi iz regije. U Kulušiću je snimljeno dosta live albuma, a Plava trava zaborava svoj je Live snimila 1984. godine.

Drugi abum Country snimljen je godinu dana kasnije, sadržavao je obrade, ali i autorski instrumental Eduarda Matešića Yugo Goes to Nashville, a kao gošća klavijature je svirala Margita Stefanović.

Treći album Hat Trick snimili su 1987. godine u produkciji Briana Hodgsona i Gary Hogana. Osvježenje je bio prepjev pjesme Dubrovačkih trubadura Oh Maryanne, odnosno O Marijana. Album Dance All Night donio je snimku koncerta u Portorožu koji je održan 12. i 13. kolovoza 1988. godine.

Dražen Vrdoljak je Plavu travu zaborava predstavljao kao “country music institution”. Grupa je svirala uspješno u Sovjetskom Savezu kao i u Sjedinjenim Državama, bili su koncertna i glazbena atrakcija gdje god su se pojavili, a publika je uživala u nezaboravnim nastupima. Skupina je njegovala i autorski rad pa su izvodili obrade tradicionalnih i domaćih hitova. Također, surađivali su s mnogim domaćim i svjetskim izvođačima, autorima i glazbenicima, konstantno dočaravajući osjećaj prisutnosti svijeta i razvijajući tezu da je svijet mnogo bliži nego što se misli.

Peti album Plava trava zaborava objavljen je 1990. godine i na njemu su zastupljene skladbe koje su potpisali, između ostalih, Đorđe Novković, Zrinko Tutić i Rajko Dujmić. Tu se našla i obrada pjesme Julie s kojom je Danijel Popović imao nezaboravan nastup na Euroviziji.

Povodom šesnaestog rođendana grupe, 1999. godine, objavljen je koncertni CD 16 nam je godina tek, u izdanju Croatia Recordsa, koji je predstavio koncert snimljen u zagrebačkom OTV domu. Nastup je održan 14. svibnja 1998. godine, a na repertoaru su bile pjesme grupe, ali i obrade. Kao gosti pojavljuju se Aki Rahimovski, Goran Bare, Vanna, Severina, Oliver Dragojević i drugi.

Neke od najpoznatijih pjesama Plave trave zaborava, grupe za koju se kaže da je stvarala daleko ispred svog vremena, su Corina, Corina, Children, Go Where I Send Thee, Ring of Fire, Take Me Back to Tulsa, Jambalaya, Lucille, Diggy Liggy lo, Take Me Home Country Roads.

Svakako bi trebalo spomenuti i obrade domaćih hitova kao što su Oh Maryanne (legendarna Marijana Vlahe Paljetka), Julie (najveći hit Danijela Popovića), Ramblin Man i Amorcito (Stari Pierre i Tužna su zelena polja Đorđa Novkovića), It Feels So Good i City Streets (Za dobra stara vremena i Skitnica Rajka Dujmića), Hearts on Fire (Željo moja Zrinka Tutića) i druge. Pjesme su zahvaljujući obradama Plave trave zaborava predstavljene i na engleskom jeziku u country stilu.

Natalija Cajić

DISKOGRAFIJA

ALBUMI

  • Live! (Jugoton, 1984.)
  • Country (Jugoton, 1985.)
  • Hat trick (Jugoton, 1987.)
  • Dance all night (ZKP RTVL, 1988.)
  • Plava trava zaborava (Jugoton, 1990.)
  • 16 nam je godina tek (Croatia Records, 1999.)

SINGLOVI

  • (Lost her love) on our last date / She’ll be coming round the mountain (Jugoton, 1984.)
Full Reviw on best bokkmakers by http://artbetting.net/
Download Premium Templates
Bookmaker No1 in The UK - William Hill by w.artbetting.net