Plavi orkestar

Jedan od najpopularnijih bendova s prostora bivše Jugoslavije, miljenici tinejdžerskih generacija, kultni fenomen osamdesetih godina, često osporavani od kritike, grupa Plavi orkestar.

Plavi orkestar ili Bosanske Beatlese nazivali su još i histerijom na Balkanu ili Beatlesi iza željezne zavjese. S druge strane bilo je onih koji su u njima vidjeli kočijaše ili nove barbare. Okupili su se u Sarajevu 1983. godine, a danas su iza njih albumi prodani u pet milijuna primjeraka, svjetske turneje i više od 1500 koncerata.

Vizionari koji će ispuniti svoje snove su Saša Lošić Loša, Mladen Pavičić Pava i braća Admir i Samir Ćeramida, a sve je počelo kao u američkom filmu no ipak se u ovom slučaju radnja odvijala na Balkanu.

Godine 1981. odlaze na Cedus, audiciju za mlade bendove, gdje upoznaju Mladena Pavičića Pavu koji je tada bio poznat u grupi Super 98 i koji će se kasnije pridružiti Plavom orkestru. Nastupali su na većim koncertima, ali i kao predgrupa skupinama Riblja čorba i Leb i sol što im je dalo mogućnost da budu primjećeni od strane ljudi iz svijeta glazbe i javnog života. Jedan od presudnih susreta ili kako ih zovemo sudbinskih, bio je onaj sa Batom Vranešević iz Laboratorije zvuka koji je lako mogao prepoznati talent. Pozvao ih je u Beograd na probno snimanje i tada nastaju pjesme Soldatski bal, Good Bye Teens i Suada.

Koncert u sarajevskoj Skenderiji 1983. godine bio je uspješan. Saša Lošić potom u studiju Smolec snima demo snimke te uz pomoć vlasnika studija dolazi do Jugotona u Zagrebu. Stupaju u kontakt sa Sinišom Škaricom, a kada je Jugoton ponudio ugovor, san je bio ostvaren. Prvi album Soldatski bal svjetlo dana ugledao je 1985. godine. Junaci naše priče postali su najveće jugoslavenske zvijezde. Ploču su prodali u oko 500 tisuća primjeraka. Kao gosti, na tom albumu pojavljuju se dramaturg Jovan Ćirilov te slikar i publicist Dragoš Kalajić.

Ono što je činilo posebnim pjesme Plavog orkestra su žanrovska sloboda, teme koje su rušile tabue i koje su bile bliske mladenačkom, buntovničkom i slobodoumnom stavu. Pod nazivom Bolje biti pijan nego star održali su niz koncerata. Surađivali su s mnogim poznatim imenima, s Nadom Obrić snimili su duet Što će nama šoferima kuća, a u spotu za pjesmu Kad mi kažeš paša pojavljuju se Sonja Savić, Tanja Bošković, Suzana Mančić i Mirjana Bobić.

Kada su 1986. godine objavili drugi album Smrt fašizmu, javnosti su smetale provokativne pjesme, ali publika je čekala svoje dječake. Album je snimljen u Zagrebu, a gosti na ploči bili su Jovan Kolundžija, Alfi Kabiljo, Esma Redžepova, talijanski pjevač Paolo Marcolini, Izolda i Eleonora Barudžija, klapa Šibenik, KUD Linđo iz Dubrovnika, zbor crkve Sveti Josip iz Zagreba, dok je udaraljke svirao Điđi Jankelić. Ovaj album prodan je u 300 tisuća primjeraka. Pjevali su o svemu što je doticalo život, smjenjivale su se teme o odrastanju, prvim pijankama, ljubavima, razočaranjima i prijateljstvima.

Treća ploča zvala se Sunce na prozoru i kako su kasnije govorili, predstavljala je bijeg od teške stvarnosti koja se nadvijala nad Jugoslavijom. Izdvojila se pjesma Kaja. Svirali su u Rusiji, Alžiru, Švedskoj i Americi.

Album Simpatija objavljuju 1991. godine. Suada, Bolje biti pijan nego star, Sava tiho teče, Kaja, Ako su to samo bile laži, Zelene su bile oči te, Odlazim, Lovac i košuta, Nisam je probudio ili Od rođendana do rođendana su pjesme u koje su uramljivali slike i situacije iz života.

Plavi orkestar je nagrađen priznanjem za uspjeh, plaketom XI kongresa SSO BIH, dok su nagrada i potvrda velike popularnosti bili nezaboravni koncerti i nastupi na festivalima u zemlji i svijetu.

Nakon sedam godina pauze, 1998. godine, nastao je album Long play da bi album Beskonačno objavili krajem 1999. Tu se našla i obrada pjesme Pijem da je zaboravim, Hašima Kučuka Hokija.

Na izdanju The Ultimate Collection Croatia Records 2007. godine objavila je dvostruku kompilaciju sarajevske teen atrakcije s 30 najboljih pjesama, među kojima su Bolje biti pijan nego star, Puteru, Sava tiho teče, To je šok, Ti si moja sudbina, Ako su to samo bile laži i mnoge druge...

Saša Lošić se početkom rata preselio u Sloveniju gdje se posvetio filmskoj i kazališnoj glazbi, radeći s mnogim značajnim imenima iz svijeta umjetnosti - s etno bendom Terra Fox, Candan Ercetin, pjevačkom zvijezdom iz Turske, Vlatkom Stefanovskim, Tanjom Zajc Zupan, Severinom, Radom Šerbedžijom, Halidom Bešlićem, Zdravkom Čolićem, Dadom Topićem i mnogim drugima.

Dokumentrni film Orkestar, posvećen Plavom orkestru, snimio je redatelj Pjer Žalica. Priča nas vodi kroz intimno putovanje, ne govoreći o lošim vremenima već o dobrim ljudima koji i u najtežim trenucima pronalaze snagu, kreaciju i vjeru u novi dan.

Plavi orkestar se nikada nije raspao, kažu njegovi tvorci te i danas svojim imenom i pjesmama podsjeća na melankoliju ljeta i plavetnilo mora, uz finu nostalgiju i nezaboravne melodije.

Natalija Cajić

DISKOGRAFIJA

ALBUMI

  • Soldatski bal (Jugoton, 1985.)
  • Smrt fašizmu! (Jugoton, 1986.)
  • Sunce na prozoru (Jugoton, 1989.)
  • Simpatija (Diskoton, 1991.)
  • Longplay (Nika Records, 1998.)
  • Infinity (POP Records, 1999.)
  • Sedam (Dallas Records, 2012.)
Full Reviw on best bokkmakers by http://artbetting.net/
Download Premium Templates
Bookmaker No1 in The UK - William Hill by w.artbetting.net