Psihomodo Pop

Psihomodo Pop je jedan od najznačajnjih hrvatskih punk rock bendova. Osnovan je 1983. godine, točnije u vrijeme kada je Davor Gobac iz kultnog benda Klinska pomora prešao u bend Neron, odnosno današnji Psihomodo Pop.

Grupa je od početka bila poznata po autentičnom glazbenom izrazu koji je nastao na čvrstim post punk rock temeljima, a imidž koji su gradili kroz “žestoke” nastupe ostao je prepoznatljiv dio njihove karijere. Neki su ih uspoređivali s Rolling Stonesima, Ramonesima i Iggy Popom. Od samog početka, zbog beskompromisnog pristupa u glazbi i scenskom izrazu, Psihomodo Pop je pet godina imao status demo grupe.

Spomenimo i one koji su zaslužni za sve što je ispisano na stranicama leksikona koji svedoče o glazbenoj priči ovog rock sastava: Davor Gobac, glavni vokal i gitara, Saša Novak Radulović – Sale, gitara i prateći vokal, Vlatko Čavar – Brada, gitara, pozadinski vokal i usna harmonika, Jurij Novoselić - Kuzma, saksofon i klavijature, Tigran Kalebota – Tigi, bubnjevi i Smiljan Paradiš – Šparka, bas gitara i bas vokal.

Krajem 1988. godine izlazi njihov prvi album Godina Zmaja koji je donio 13 pjesama, a jedna od njih pod nazivom Ja Volim Samo Sebe odmah postaje hit, a u mnogim je anketama proglašena i pjesmom godine. Izdvaju se i Frida, Ramona, Nebo, Kad Sam Imao 16 i Telegram Sam i sve one su danas evergreeni. Psihomodo Pop je na tom albumu obradio pjesme nekih svojih idola uključujući Ramonese, T-Rex i Loua Reeda, a već tada su pokazali i veliki autorski potencijal.

Godine 1988. nastupaju na Grote prijs of Netherland, tj. na Velikoj nagradi Nizozemske u konkurenciji od 600 rock grupa. Odabrani su među šest najboljih, a za Psihomodo Pop zainteresirao se popularni voditelj MTV-a Marcel Vanthil koji je u svoj program uvrstio englesku verziju atmosferu s koncerta u Amsterdamu i to je bio prvi video spot s ovih prostora koji je emitiran na MTV-u.

Sljedeće godine 1989. objavljuju live album Live In Amsterdam, a godina 1990. ostaje zapamćena i po turneji po SSSR-u koja je trajala tri mjeseca i na kojoj su održali šezdesetak koncerata. Ono što je bilo značajno za karijeru Psihomodo Popa i što je ostalo zapisano kao poseban trenutak u njihovoj glazbenoj biografiji su koncerti u Zagrebu i Ljubljani sa svjetski poznatom punk rock grupom i velikim uzorima benda, legendarnim Ramonesima.

Objavljivanje drugog studijskog albuma Sexy Magazin donijelo je bendu veliki uspjeh, publika im je potvrdila vjernost i odala veliko priznanje prihvativši album s oduševljenjem. Uspjeh je donio proboj prema samom vrhu domaće rock scene.

Treći studijski album objavljen je 1992. godine pod nazivom Tko je ubio Mickey Mousea?, a na njemu se nalaze i pjesme koje je grupa izvela u brojnim dječjim TV emisijama. Najveći hit do današnjih dana ostaje obrada Ramonesa Volim Crtane Filmove. Album je donio 12 pjesama. Osim spomenute Volim crtane filmove, hitovi postaju i pjesme Da nam živi rad, Petice i Wunderkind.

Novim albumom Srebrne Svinje svoju su publiku obradovali krajem 1993. Hitovi postaju pjesme Osjećam se Haj, Natrag u Garažu, Srebrne svinje, Gad, Psihomodo Pop, a za pjesmu Starfucker snimljen je spot u suradnji s Radislavom Jovanovim - Gonzom koji je svojim radom i kvalitetom nametnuo nove standarde u hrvatskoj videoprodukciji. Spot je 1994. godine osvojio nagradu Oktavijan na Filmskom festivalu u Zagrebu, te nagradu Porin za najbolji spot 1995. godine.

U međuvremenu gitarist Saša Radulović - Sale napušta bend, a umjesto njega dolazi Jurij Novoselić - Kuzma, saksofonist i klavijaturist koji je surađivao s Filmom, Haustorom, Disciplinom Kičme i drugima.

Novi album snimljen je 1995. pod nazivom Unpljugd i donio je tada popularan svjetski trend snimanja na akustičnim instrumentima. Riječ je bila o the best of izdanju, a spot za pjesmu Natrag u Garažu bio je najemitiraniji video spot na HTV-u kao i na drugim TV postajama. Kao normalan slijed događaja došla je i turneja koja se smatra najuspješnijom pa je ostalo zapamćeno da je u tome razdoblju vladalo totalno oduševljenje radom grupe poznato kao Psihomodomania. Unpljugd je bio najslušaniji i najprodavaniji album Psihomodo Popa do tada.

Godine 1997. svjetlo dana ugledao je album Sextasy, koji je osim tonskog zapisa sadržavao i interaktivni CD s podacima o članovima grupe i prigodnim igricama. Pjesme Bože čuvaj Psihomodo i Mila postaju vrlo slušane i tražene na mnogim top listama na kojima zauzimaju najviša mjesta.

Koncertni album Eine Grosse Hit Parade, snimljen u mariborskom Štuku, Psihomodo Pop objavljuje 1999. godine, da bi već sljedeće objavili i album pod naslovom Debakl. Snimili su i video spotove za pjesme Debakl, Baby, Duga devetka i Cijeli sam od stakla. Taj album je 2001. godine ovjekovječen nagradom Porin za najbolji rock album.

Dvadeset godina karijere Psihomodo Pop obilježio je objavljivanjem dvostruke best of kompilacije Tekućih 20 na kojoj se nalaze dva CD-a - na prvom je presjek hitova, a na drugom do tada neobjavljene snimke nastale uglavnom prije objavljivanja prvog albuma.

Plastic Fantastic s pjesmama Linoleum Boy, Daj mi pusu, Lagano padam i Baš kao objavljuju 2004. godine.

Na DVD kompilaciji Tekućih 20 objavljenoj 2006. godine nalaze se skoro svi video zapisi i autorski video radovi s članovima grupe. The Ultimate Collection koji je objavljen 2007. godine, kao dvostruka best of kompilacija, donosi najveće hitove ove skupine.

Psihomodo već sljedeće godine 2008. snima 12 novih pjesama za album Jeee! Jeee! Jeee! koji donosi prepjev klasike legendarnih punk rockera The Vibrators. Prvi singl Domovine sin odmah se izdvaja kao izrazito slušan.

Početkom 2015. godine u izdanju Croatia Recordsa objavljen je Original Album Collection, peterostruki box set originalnih albuma Psihomodo Popa. U toj ediciji objavljuju se neka od najvažnijih izdanja najboljih bendova i autora u povijesti domaće glazbe. Box set sadrži pet studijskih albuma Psihomodo Popa počevši od albuma Godina zmaja (1988.), a nastavivši se s albumima Sexy magazin (1990.), Tko je ubio Mickey Mousea? (1992.), Srebrne svinje (1993.) i Unpljugd (1995.).

Za Psihomodo Pop se kaže da su bend koji se svojim stvaralaštvom nametnuo kao nazaobilazan dio povijesti rock glazbe na ovim prostorima. Svuda su rado viđeni, dočekivani uz aplauze, rado slušani, a svojom pojavom i scenskim nastupom nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Uprkos tome što su iza njih desetljeća umjetničkog i kreativnog rada, njima inspiracija nikada ne nedostaje, a oni i dalje plijene mladenačkim žarom i autentičnim nastupima punim energije.

Natalija Cajić

DISKOGRAFIJA

ALBUMI

 • Godina zmaja (Jugoton, 1988.)
 • Live in Amsterdam (Jugoton, 1989.)
 • Sexy magazin (Jugoton, 1990.)
 • Tko je ubio Mickey Mousea? (Croatia Records, 1992.)
 • Srebrne svinje (Croatia Records, 1993.)
 • Unpljugd (Croatia Records, 1995.)
 • Sextasy (Croatia Records, 1997.)
 • Das Beste aus der Grossen Hit Parade (Die Schönen Melodien) (Croatia Records, 1999.)
 • Debakl (Croatia Records, 2000.)
 • Plastic Fantastic (Croatia Records, 2004.)
 • Jeee! Jeee! Jeee! (Croatia Records, 2009.)
 • Ćiribu ćiriba (Dallas Records, 2014.)

SINGLOVI

 • Hrvatska mora pobijediti / Pobjeda / Victory / Croatia & freedom (Croatia Records, 1991.)
Full Reviw on best bokkmakers by http://artbetting.net/
Download Premium Templates
Bookmaker No1 in The UK - William Hill by w.artbetting.net