Time & Dado Topić

Vjerujući da je suština glazbe avantura i potraga za skladom te da ju je potrebno stalno uljepšavati harmoničnim tonovima kako bi se stvorila ljepota i kreacija, Dado Topić glazbom se počeo baviti od rane mladosti.

Danas je poznat kao skladatelj, tekstopisac, aranžer, gitarist i jedan od najboljih pjevača na ovim prostorima.

U srednjoj školi pjevao je i svirao bas u grupi Đavolji eliksiri pa u grupi Lavine, da bi 1967. godine karijeru nastavio u osječkim Dinamitima, gdje su među prvima bili Krunoslav Kićo Slabinac, pjevač, Antun Nikolić, gitarist, Alberto Krasnići, basist, Vlada Lazić, klavijaturist i Ratko Divjak, bubnjar. Glazbeni dar Dade Topića kao odličnog pjevača odmah je prepoznat i uvažen. Ubrzo mu stiže poziv da se pridruži Korni grupi. Dolaskom u tu skupinu Dado je naučio mnogo toga, kako sam kaže, a prije svega bilo mu je važno postaviti ciljeve koje bi pred sobom trebao imati svatko tko kreće putem umjetnosti, a u potrazi za kreacijom, iskustvom, znanjem i stvaranjem pjesama. Korni grupa došla je u pravom trenutku - mnogo toga mogao je otkriti i saznati te je to bio prvi profesionalni preokret kojim kreće u iskazivanje svojih harmonija i tekstova te stiče pravu afirmaciju. “Time je posljedica svega naučenog u Korni grupi“, pričao je kasnije Dado. Počeo je skladati pa tako nastaju pjesme Remember, Žena je luka, a čovjek brod i Prvo svjetlo u kući broj 4, koju je napisao s Kornelijem Kovačem.

U rujnu 1971. godine Dado je napustio Korni grupu. U Zagrebu s menadžerom Vladimirom Mihaljekom osniva grupu Time koju su sačinjavali još i Vedran Božić, Ratko Divjak, Tihomir Pop Asanović, Brane Lambert Živković i Mario Mavrin. U proljeće 1972. godine nastala je ploča Time koja je do danas ostala nezaboravan dragulj rock scene. Vrlo brzo nastale su pjesme Istina mašina, Pjesma no. 3, Hegedupa upa, Kralj alkohol i Za koji život treba da se rodim, a Jugoton, iznenađen snimljenim, prepustio je Topiću da napravi omot albuma po svojoj ideji. Danas se taj album smatra antologijskim djelom ex-yu rocka. Ploča je tiskana u pet stotina primjeraka, da bi zbog iznimno dobre prodaje kasnije bila izdavana godinama. Održali su nekoliko koncerata, međutim članovi grupe su odlazili svatko na svoju stranu, što je prilično škodilo skupini. Već početkom 1973. godine originalna postava više nije postojala.

Dado Topić odlazi u Njemačku, a po povratku u zemlju nastupao je s jugoslavenskom pop selekcijom koju je osnovao Pop Asanović. Sudjelovali su na Svjetskom festivalu omladine u Berlinu, gdje su dobili nagradu za kompoziciju Berlin. U Austriji nastupaju kao predgrupa na turneji engleskog sastava East of Eden. Na BOOM ’73 izveli su pjesmu Reci ciganko, što mi u dlanu piše, koja je objavljena na ploči u izdanju Jugotona. Sljedeće godine završeno je snimanje novog albuma Time 2. U Londonu je Dado svirao s grupom Foundations koja je 1976. imala koncerte u Jugoslaviji, a poslije te turneje obnovljena je grupa Time. S pjesmom Da li znaš da te volim nastupili su na BOOM ’76, da bi ploču Život u čizmama sa visokom petom Dado snimio u Münchenu. Uslijedile su oproštajne turneje koje su trajale dvije godine, a jedna od njih bila je u Studiju M u Novom Sadu. Snimka je zabilježena na ploči Randevu s glazbom koju je izdao Jugoton. Krajem 1977. grupa Time je prestala s radom.

2012. godine Croatia Records obilježila je 40 godina od objave jednog od najcjenjenijih rock izdanja, prvog albuma grupe Time, reizdanjem na CD formatu uz popratni tekst Siniše Škarice.

Neki grupu Time pamte po pjesmi Makedonija, neki po Da li znaš da te volim ili Istina mašina, Živjeti slobodno, Rokenrol u Beogradu, Neosedlani, a mnogi vole pjesmu Za koji život treba da se rodim... U svakom slučaju, vjerni pratitelji glazbene umjetnosti slažu se da je slogan “Vrijeme je za Time” bio istinit jer je skupina obilježila rock scenu ovih prostora.

Kreativna sila je ono što pokreće svakog glazbenika te je od početka do danas Dadi Topiću bilo važno biti u timu, u igri. Razmišljajući često o tome što je vječnost, a što beskonačnost, pronalazio je inspiraciju za pisanje divnih i dubokoumnih tekstova, poput onog “Za koji život treba da se rodim ... za koje grane treba da sam list”. Skupina Time sigurno je dio vječnosti.

Natalija Cajić

DISKOGRAFIJA

ALBUMI

 • Time (Jugoton, 1972.)
 • Time II (PGP RTB / Alta, 1975.)
 • Život u čizmama s visokom petom (PGP RTB, 1976.)
 • Neosedlani – Dado Topić (PGP RTB, 1979.)
 • Šaputanje na jastuku – Dado Topić (PGP RTB, 1980.)
 • Otok u moru tišine (Orfej, 2002.)
 • Apsolutno sve (Hit Records, 2004.)
 • I taka nataka – Dado Topić & Leb i sol (PGP RTS, 2008.)

SINGLOVI

 • Frio (IPK Osijek, 1972.)
 • Reci Ciganko, što mi u dlanu piše / Makedonija (Jugoton, 1973.)
 • Život moj / Pjesma No. 3 – Dado Topić (Jugoton, 1974.)
 • Kad jednom otkrijem čoveka u sebi / Da li znaš da te volim – Dado Topić & Time (PGP RTB, 1975.)
 • Tini Tina / Dok sjedim ovako u tvojoj blizini (PGP RTB, 1976.)
 • Kad smo ja i moj miš bili bokseri / Dok ja i moj miš sviramo jazz – Dado Topić & Time (PGP RTB, 1976.)
 • Poželi nešto / Superstar – Dado Topić & Time (PGP RTB, 1976.)
 • Napred plavi – Dado Topić, Olivera Katarina & Predrag Gojković (PGP RTB, 1982.)
 • Vodilja – Dado Topić & Pepel in kri (PGP RTB, 1983.)
 • Princeza – Dado Topić & Slađana Milošević (PGP RTB, 1984.)
 • Call it love (Montana, 1993.)
 • Vjerujem u ljubav – Dado Topić & Dragonfly (Croatia Records, 2007.)
 • Bajka o ljubavi – Dado Topić (Croatia Records, 2007.)
Full Reviw on best bokkmakers by http://artbetting.net/
Download Premium Templates
Bookmaker No1 in The UK - William Hill by w.artbetting.net