Yu grupa

Velika popularnost, brojni hitovi i konstantna naklonost publike vezuju se za ime YU grupe. Ono što je značajno za kontinuitet glazbenog rada je jedinstvo njezinih osnivača, braće Jelić. Svi su mogli doći i otići, ali njih dvojica su ostajali zajedno, stvarajući vječne pjesme i ispisujući svoju glazbenu legendu.

Naime, te jeseni 1970. godine Dragi i Žika Jelić, orguljaš Miodrag Mive Okruglić i bubnjar Velibor Boka Bogdanović okupili su se oko zajedničke ideje da osmisle grupu u kojoj će svirati samo svoje pjesme. Kornelije Kovač je dao prijedlog da nastupaju pod imenom Idejni posjed. Braća Jelić su u to vrijeme već bili iskusni glazbenici iz bendova Albatrosi, Alasi, Beduini, Siluete i Džentlmeni.

Naziv grupe nadživio je zemlju po kojoj je dobio ime. Odabrala ga je publika, u studenom 1970. godine na koncertu u klubu Sinagoga u Zemunu, kada je DJ Zoran Modli došao na ideju da bi publika mogla predložiti ime za bend. Svima se najviše svidio prijedlog Miroslava Stanivuka i tako je skupina dobila ime. Bend je slavio rođendan 29. studenog, na Dan republike SFRJ, a svake je godine, na taj datum organiziran koncert u Domu sindikata u Beogradu.

Prva pjesma YU grupe bila je Nona, a inspiracija je pronađena u kosovskim motivima iz naroda, odnosno narodnoj glazbi s Kosova te su oni zapravo bili jedni od prvih koji su uveli etno zvuk na domaćoj sceni, kombinirajući rock i elemente narodne folk glazbe.

Prvi koncert održan je u organizaciji Nikole Karaklajića i novinara Pece Popovića, zahvaljujući emisiji Veče uz radio. Koncert je održan u kazalištu Dadov 21. siječnja 1971. godine. Publika ih je vrlo dobro prihvatila što je dovelo do ideje da tijekom godine organiziraju niz koncerata, uglavnom u Srbiji, a u tom razdoblju snimili su i četrnaest pjesama za potrebe Radio Beograda. Prvi singl prodan je vrlo brzo, a PGP RTB je odbio objaviti novi broj primjeraka. YU grupa potom prelazi u Jugoton.

Zapamćen je ostao i nastup na festivalu Beogradsko proleće s pjesmom Tajna. Na koncertima je publika tražila pjesme Drveni most, Mali Medvjed i Djevojka Joy. Nastupaju i u prestižnom klubu Lanterna u Rovinju, no nakon tih nastupa napušta ih Mive, a na njegovo mjesto dolazi gitarist Miodrag Bata Kostić koji je i prije dolaska surađivao s bendom. U ožujku 1972. godine odlaze na vrlo uspješnu turneju po Bugarskoj gdje su održali četrdeset koncerata. S obzirom na činjenicu da je emisija Veče uz radio bila slušana i u Bugarskoj, publika je znala za pjesme YU grupe, dok je pažnju izazivao i njihov izgled. Vrlo su bili uspješni koncerti koji su uslijedili po Srbiji i Makedoniji. Kostić i Bogdanović napuštaju grupu te u njoj ostaju braća Jelić kojima se ubrzo pridružuje Ratislav Raša Đelmaš kao novi bubnjar. Sljedećih nekoliko godina nastupaju po Jugoslaviji, osobito u Hrvatskoj i Sloveniji, stalno su putovali i dobivali novu publiku. Godine 1972. snimili su pjesmu Što će meni vatra za koju je tekst napisao Branko Marušić Čutura.

Članovi YU grupe zatim odlaze u London gdje su održali koncert i snimili jedan demo, nabavili opremu i garderobu. Kasnije se mnogo pričalo o tom trenutku profesionalne odluke, a i danas ih često pitaju zašto nisu ostali u Engleskoj i tamo nastavili graditi svoju glazbenu priču, kada im je šansa bila dana? Primjetila ih je diskografska kuća CBS koja im je organizirala nastup u prestižnom klubu Marquee, no kada je planirana ozbiljna suradnja YU grupa se vratila u Beograd kako bi održala koncert u Hali sportova gdje su ulaznice bile rasprodane. Godine 1973. objavljuju svoj debut album YU grupa s hitovima More, Utrka, Čudna šuma, kao i kultnom baladom Crni leptir koju je otpjevao Žika Jelić.

U Domu sidikata proslavili su treći rođendan, rasprodavši dva koncerta, da bi početkom 1974. objavili LP Kako to da svaki dan? koji je bio glazbeno raznolik.

Iduće godine, u nakladi Jugotona, objavljuju treći album YU grupa s kojeg se pamte pjesme Oprosti ljubavi, Novi zvuk i Ja moram dalje.

U rujnu 1976. pred publikom se pojavio kompilacijski album YU zlato. Đelmaš je napustio bend i formirao grupu Zebra, Dragan Micić ga je zamijenio, gitarist Nedžat Maculja se pridružio bendu. Uslijedila je turneja u Sovjetskom Savezu gdje su održali preko šezdeset koncerata.

Njihov studijski album Među zvijezdama donio je pjesmu koja se slušala na svim radio stanicama pod nazivom Opasno, a nastupi na festivalima bili su sastavni dio tadašnjih aktivnosti YU grupe. Pamti se i festival u Opatiji i pjesma Spali svoja sjećanja.

Dolazi kraj 1978. godine i nove promjene unutar grupe. Kostić je ponovno postao član benda, dolazi bubnjar Dragoljub Đuričić kao i bivši član grupe, klavijaturist benda Zdravo, Dragan Janković. Ova postava je održala još jednu turneju po Sovjetskom Savezu.

Sljedeći album Samo naprijed objavljen je 1979. godine, a pjesme koje su se izdvojile su Identitet, Udaj se dobro, Ideš mi na živce i Autobus za raj. Na albumu su gostovali poznati glazbenici Slađana Milošević, Bebi Dol i Laza Ristovski. Početak 1980. godine donio je iznenadno povlačenje grupe sa scene.

Krajem 1981. izgorio je bendov kombi s dijelom glazbene opreme, a Žika Jelić se ozlijedio u požaru. Bijelo Dugme postizalo je ogroman uspjeh s pjesmama u etno-rock stilu i tada je Goran Bregović predložio braći Jelić da ponovno počnu s radom. Iako su povremeno bili aktivni, YU grupa se službeno okupila 1987. godine. Objavili su svoj povratnički album Od zlata jabuka i upravo ta pjesma postaje veliki hit.

YU grupa nastupa na koncertu Legende YU Rocka, a Jugoton objavljuje koncertni album pod istim nazivom na kojem su se našle i pjesme Čudna Šuma, U tami disko kluba, Crni leptir, Nona, Kosovski božuri i Sama.

U studenom 1988. objavljen je LP Ima nade s hitom Mornar i pjesmom koja se ubraja u antologijske - Dunavom šibaju vjetrovi. Nakon toga je uslijedio album Tragovi snimljen s Đelmašem koji je bio za bubnjevima i s gostima Sašom Loknerom i Nikolom Čuturilom.

Na 22. rođendan bend je dobio novog člana, Petra Jelića, a nova je postava 1994. godine objavila album Rim koji je snimljen u Italiji, a producirali su ga Dragi Jelić i Mario Zaninni Quirini. Album je donio nove hitove Odlazim, Oluja, Dunav i Gledaj samo pravo.

Igor Malešević, poznat kao član grupe Bjesovi, 2005. godine postao je novi bubnjar YU grupe. Bend je objavio studijski album simboličnog naziva Dugo znamo se. Tekst za pjesmu Pustinja je napisala Bebi Dol, a tekstove za Bože, spasi me i Tango frontmen grupe Van Gogh, Zvonimir Đukić Đule. Album je postigao uspjeh i osvojio veliku pažnju publike koja je zavoljela pjesme Pustinja, Zamoliću te, Bože, spasi me i Tango. Prvi službeni live album objavljen je 2007. Neke od pjesama s albuma nastale su još 1996. godine u Studiju M u Novom Sadu.

Croatia Records je 2009. godine objavila dvostruki kompilacijski album The Ultimate Collection na kojem se nalazi 35 pjesama iz razdoblja djelovanja benda od 1972. do 1977. Početkom 2015. godine YU grupa vrlo uspješno nastupa u zagrebačkom popularnom rock klubu Vintage Industrial Bar gdje ih je publika vidjela poslije 27 godina. Osim fanova koji su do zadnjeg mjesta ispunili klub, došle su i kolege glazbenici. Nastup je trajao dva sata, a publika je imala priliku podsjetiti se hitova Pustinja, Dunave, Od zlata jabuka, Čudna šuma, Mornar, U tami disko kluba, kao i voljenu baladu Crni leptir. “Svirali su istom energijom kao prije”, pisali su hrvatski mediji.

Danas se za YU grupu može reći da i dalje ispisuje nove stranice u leksikonima rock glazbe, svakako kao jedna od najpopularnijih glazbenih skupina, ostavljajući trag u svim pričama o glazbi i bogatoj karijeri pritom okupljajući veliki broj generacija koje vole njihovu glazbu. Svakako kao jedna od najpopularnijih glazbenih skupina, ostavljajući trag u svim pričama o glazbi i bogatoj karijeri pritom okupljajući veliki broj generacija koje vole njihovu glazbu.

Natalija Cajić

DISKOGRAFIJA

ALBUMI

 • YU grupa (Jugoton, 1973.)
 • Kako to da svaki dan? (Jugoton, 1974.)
 • YU grupa (Jugoton, 1975.)
 • YU zlato (Jugoton, 1976.)
 • Među zvezdama (Jugoton, 1977.)
 • Samo napred..! (PGP RTB, 1979.)
 • Od zlata jabuka (ZKP RTVL, 1987.)
 • Ima nade (PGP RTB, 1988.)
 • Tragovi (PGP RTB, 1990.)
 • Rim 1994 (PGP RTS, 1995.)
 • Dugo znamo se (PGP RTS, 2005.)

SINGLOVI

 • Nona / Tatica (PGP RTB, 1971.)
 • Mali medved / Bio jednom jedan pas (Jugoton, 1972.)
 • U tami disco kluba / Kosovski božur (Jugoton, 1972.)
 • Šta će meni vatra / Spusti glavu (Jugoton, 1973.)
 • Drveni most / Živi pesak (Jugoton, 1974.)
 • Sama / Trka (Jugoton, 1975.)
 • Osveta / Oprosti ljubavi (Jugoton, 1976.)
 • Tačno u podne / 3 do 6 (Jugoton, 1976.)
 • Opasno / Budi sa mnom (Jugoton, 1978.)
 • Ideš mi na nerve / Identitet (Jugoton, 1979.)
Full Reviw on best bokkmakers by http://artbetting.net/
Download Premium Templates
Bookmaker No1 in The UK - William Hill by w.artbetting.net