Zabranjeno pušenje

Talentirani klinci koji su bili prijatelji i dijelili školske dane u II sarajevskoj gimnaziji, koračajući istom ulicom Fuada Midžića u kvartu Koševo, pošli su zajedno kroz sve prilike i neprilike u ostvarivanju glazbenih snova, stvarajući svoj glazbeni put.

Osnovali su grupu koja će kasnije, poslije svih prepreka dostići počasno visoko mjesto u svijetu rock glazbe. Mnogi se i danas rado sjećaju nekadašnje emsiije, popularne Top liste nadrealista, prepričavaju se skečevi, a neki novi klinci rado gledaju snimke tih epizoda koje su našim glazbenicima donijele osim popularnosti i originalna scenska imena.

To su: Nenad Janković (dr. Nele Karajlić; vokal, klavijature), Davor Sučić (mr. Sejo Sekson; gitara), Zenit Đozić (Fu-Do; bubnjevi), Mustafa Čengić (Muče / Mujo Snažni; gitara), Mladen Mitić (Munja; bas-gitara) i Ognjen Gajić (Ogi; saksofon, flauta), s tim da bi im se ponekad pridružio i Mirko Srdić (Elvis J. Kurtović). Humoristički, televizijski show Top lista nadrealista bio je protkan mnogobrojnim kritikama upućenim tadašnjim društvenim prilikama izrečenim na duhovit način, poprilično smjelo, a takav vid izražavanja je, naravno, smetao tadašnjem socijalističkom društvu.

Početkom 1981. godine na Radio Sarajevu nastala je snimka Penzioneri idu na more zimi, a Sarajlije su imale priliku prisustvovati nastupima Zabranjenog pušenja i prije nego što je svjetlo dana ugledao njihov prvi album Das ist Walter koji su 1984. godine objavili za Jugoton. Walter je bio ilegalac u II svjetskom ratu i simbol otpora fašizmu, a poginuo je na Dan oslobođenja Sarajeva 1945. godine. Album je nosio energiju mladosti i prenosio slobodoumne želje mladih diljem bivše Jugoslavije. Ostalo je zapamćeno da je samo Jugoton imao hrabrosti objaviti ga, bez ikakvih prepravaka tekstova.

Album je objavljen u 3.000 primjeraka, a prodano je oko 100.000 kopija, te je postignuti uspjeh najavio turneju sve popularnije skupine od 60 koncerata. Turneja je održana u jesen 1984. godine te su dečki iz kvarta u Sarajevu, poslije samo jednog snimljenog albuma, postali jedna od najvećih jugoslavenskih rock grupa. Uspješni koncerti nisu odgovarali tadašnjem režimu. I danas se spominje anegdota s koncerta u Rijeci kada je Nele Karajlić, želeći obavijestiti kolege da je pojačalo prestalo raditi, rekao “Crko Maršal, mislim na pojačalo”. Partijske vođe shvatili su to kao vrijeđanje lika i djela nekadašnjeg predsjednika Josipa Broza Tita te je uslijedila ozbiljna hajka protiv Zabranjenog pušenja. Mjesta na radijskim i televizijskim programima za njih nije bilo.

Drugi album Dok čekaš sabah sa šejtanom objavljen je u srpnju 1985. godine, a pjesme su napisali Sejo Sekson, Nele Karajlić, Seid Mali Karajlić i Elvis J. Kurtović. Mediji nisu popratili izlazak novih pjesama, niti se na radijskim i televizijskim stanicama pričalo o albumu. Turneja koja je uslijedila prošla je poprilično loše, a takve nepovoljne situacije za grupu primorale su neke od članova da pronađu druge puteve u karijeri kako bi došli do sigurnije egzistencije.

Pozdrav iz zemlje Safari naziv je trećeg albuma koji je objavljen 1987. godine u izdanju Diskotona. Grupi su se pridružili Predrag Kovačević (Kova / Kowalski iz Kurtovićevih Meteora) na gitari, Faris Arapović na bubnjevima i Emir Kusturica. Cenzura je bila neminovna, te su morali promjeniti naziv pjesme Naš prijedlog za Pjesmu Eurovizije budući da je ona govorila o depresivnom ekonomskom stanju i nedostatku slobode izražavanja. Hitovi s tog albuma, Pišonja i Žuga, Hadžija ili bos, Fikreta i Dan Republike pjevaju se i danas. Nakon objavljivanja postali su vrlo slušani i upravo su ti hitovi grupu vratili na zasluženo, već ranije osvojeno mjesto na vrhu. Turneja od 87 koncerata bila je najveća dotadašnja turneja Zabranjenog pušenja, a grupa postaje jugoslavenska rock institucija. 1988. godine uručena im je Zlatna ploča za prodanih 100.000 primjeraka albuma.

U listopadu 1988. godine objavljuju album i nazivaju ga Male priče o velikoj ljubavi. Pjesme je uglavnom napisao i producirao Sejo Sekson. Zabranjeno pušenje je krenulo na turneju s grupom Bombaj Štampa i ekipom Top liste nadrealista. Nastupi su bili kombinacija kazališta i rock’n’rolla, što je idejno osmislio Sejo Sekson te su polučili veliki uspjeh. Turneja je ocijenjena izuzetno uspješnom, najboljom u karijeri, s oko 60 koncerata i više od 200.000 posjetitelja.

Nestabilna politička situacija tijekom raspada Jugoslavije donijela je teške trenutke, Sejo Sekson, Darko Ostojić i Faris Arapović napustili su grupu, a nakon početka rata u Bosni i Hercegovini, Nenad Janković je prešao u Srbiju gdje je osnovao grupu Nele Karajlić & Zabranjeno pušenje. Većina članova Zabranjenog pušenja i Top liste nadrealista ostala je u Sarajevu.

Danas se Zabranjeno pušenje smatra dijelom jedinstvenog rock pokreta koji je nastao u centru Sarajeva, a koji je zasnovan uglavnom na jednostavnom, mladenačkom garažnom rocku s utjecajima folka, te mnogi kritičari smatraju da su upravo oni odredili jedinstveni sarajevski urbani stil koji je nazvan “Novi primitivizam”.

Opjevali su ljude i situacije, društvene pojave i pojedince koji su okarakterizirali jedno vrijeme, a danas je jasno da su i predvidjeli sva događanja koja su pogodila bivšu Jugoslaviju. Pjesme Dan republike, Srce, ruke i lopata, Amir, Guzonjin sin, Pišonja i Žuga u paklu droge, Javi mi, Kanjon Drine, Zvijezda nad Balkanom te Nedelja kad je otišo Hase, koja je navodno bila posvećana nogometašu Asimu Ferhatoviću Hasetu, a zapravo je pričala o danu kada je preminuo Josip Broz Tito, zatim Anarhija all over Baščaršija, Zenica blues, Šeki is on the road again, Balada o Pišonji i Žugi, Dok jezdiš ka Alemanji, Lutka sa naslovne strane i Na straži pored Prizrena osigurale su svoje mjesto u povijesti rock glazbe bivše Jugoslavije te postale antologijske.

Fildžan viška s pjesmama Fildžan viška (Raja iz Sarajeva), Možeš imat ‘moje tijelo, Halid umjesto Halida i Test za Dženet poslije rata, 1997. godine, objavili su Sejo Kovo, Đani Pervan, Dušan Vranić i Samir Ćeramida. Album je bio vrlo uspješan pa je uslijedila prva velika poslijeratna turneja Zabranjenog pušenja. Godine 1999. objavljen je drugi poslijeratni studijski album Agent tajne sile s kojeg se izdvajaju pjesme Jugo 45, Pos’o, kuća, birtija i Pupoljak, da bi 2001. godine Zabranjeno pušenje objavilo album Bog vozi Mercedes koji se smatra najuspješnijim albumom poslijeratne bosansko-hercegovačke rock scene. Kao najuspješnije pjesme izdvaju se Počasna salva, Lijepa Alma, Karabaja i Arizona Dream.

U sklopu Baščaršijskih noći, 23. srpnja 2003. godine, a povodom 25 godina postojanja, Zabranjeno pušenje je pred Vijećnicom održalo koncert pred 15.000 posjetitelja i to je bio jedan od najvećih glazbenih događaja u poslijeratnom Sarajevu.

Tijekom 2006. godine rade na dugoočekivanom dvostrukom CD-u Hodi da ti čiko nešto da. Gosti na albumu su bili legendarni pjesnik i glazbenik Arsen Dedić i bosanskohercegovački književnik Nenad Veličković čiji tekst Nema više krasi pjesmu i spot. Povodom 30 godina rada, u rujnu 2008. godine, organiziran je koncert na zagrebačkom jezeru Bundek pred oko 5.000 ljudi.

Godine 2009. objavljuju novi album Muzej revolucije, deveti studijski album grupe. Riječ je o vrlo luksuznom izdanju koje sadrži i knjižicu od 16 stranica sa svim tekstovima pjesama, a CD uključuje i multimedijski dodatak. Novi spot Tri kile, tri godine objavljuju 2015. godine, a pjesma govori o problemima današnjice.

Natalija Cajić

DISKOGRAFIJA

ALBUMI

 • Das ist Walter (Jugoton, 1984.)
 • Dok čekaš sabah sa šejtanom (Jugoton, 1985.)
 • Pozdrav iz zemlje Safari (Diskoton, 1987.)
 • Male priče o velikoj ljubavi (Diskoton, 1988.)
 • Fildžan viška (Dallas Records, 1997.)
 • Hapsi sve! (Croatia Records, 1998.)
 • Agent tajne sile (TLN Europa / Dancing Bear, 1999.)
 • Bog vozi Mercedes (Menart, 2001.)
 • Live in St. Louis (Menart, 2004.)
 • Hodi da ti čiko nešto da (Civitas, 2006.)
 • Muzej revolucije (Croatia Records, 2009.)
 • Radovi na cesti (Croatia Records, 2013.)

SINGLOVI

 • Neću da budem Švabo (u dotiranom filmu) / Pamtim to kao da je bilo danas / Zenica blues (Jugoton, 1984.)
Full Reviw on best bokkmakers by http://artbetting.net/
Download Premium Templates
Bookmaker No1 in The UK - William Hill by w.artbetting.net